Israelul este pe cale să lanseze ofensiva terestră anunțată în Fâșia Gaza. În aparență, „întârzierea” de până acum ar fi din cauza vremii nefavorabile, dar, potrivit colonelului Markus Reisner, ar putea fi vorba de cu totul altceva.
Războiul din Israel. Colonel european: „Teroriștii Hamas vor să ducă războiul din Israel în Europa”
Dacă israelienii ar vrea cu adevărat să invadeze Fâșia Gaza, ar trebui să respecte cu scrupulozitate dreptul umanitar internațional, explică șeful departamentului de cercetare și dezvoltare de la Academia Militară Theresiană din Wiener Neustadt:
Citește și: VIDEO Israelul s-a declarat în stare de război cu „oricare” inamic. Atacă Gaza și sudul Libanului
"Israelul știe că întreaga lume va fi cu ochii pe el". Prin urmare, în prezent se încearcă să se evacueze cât mai mulți civili din nord, unde se află și orașul Gaza, spre sud. Oferiți timp pe care de fapt nu îl aveți.
"Israelul are o fereastră de timp foarte scurtă pentru a lua măsuri adecvate în Fâșia Gaza. Ochii lumii musulmane sunt ațintiți asupra Israelului", avertizează Reisner. Cu cât războiul urban devine mai sângeros, cu atât mai multe imagini șocante ale acestuia se vor răspândi în întreaga lume și cu atât mai multă presiune va crește asupra națiunilor din jur pentru a reacționa la rândul lor.
Citește și: Israelul anunță evacuarea rezidenților, pe o distanţă de 2 kilometri, până la frontiera cu Libanul
Intervenția Iranului ar duce la o un război total
Dacă Iranul sau alte țări arabe vor interveni apoi în mod activ, aceasta ar fi o "posibilitate de escaladare" care s-ar putea extinde într-o conflagrație în regiune.
Iar acest lucru afectează și Europa, unde există o mare diasporă arabă în multe țări: "Presiunea și aici va crește în consecință, prin demonstrații sau alte măsuri". Escaladări ar fi posibile și în această țară ca urmare a actelor odioase ale Hamas.
Acesta pare să fie exact obiectivul islamicului radical Hamas și unul dintre motivele numeroaselor luări de ostatici din atacul din 7 octombrie. Procedând astfel, ei forțează în esență Israelul să invadeze, deoarece politica acestei țări este ca niciun cetățean să nu fie lăsat în mâinile inamicului.
Așa se face că, în 2011, 1.000 de prizonieri palestinieni - inclusiv inamicul public numărul 1 al Israelului, Yahya Sinwar - au fost schimbați pentru un singur soldat israelian, Gilad Shalit .
Ostaticii, folosiți drept scuturi umane de teroriștii Hamas
Reisner estimează că ostaticii sunt folosiți ca scuturi vii de către teroriști: "Probabilitatea este foarte, foarte mare". Și, în același timp, Hamas îi împiedică și pe civilii palestinieni să fugă în sudul Fâșiei Gaza. Totul pentru a face imposibilă respectarea de către Israel a dreptului umanitar internațional în timpul luptelor și pentru a provoca o escaladare.
Acest lucru ar crește, de asemenea, presiunea asupra președintelui și a conducerii militare din Israel și, desigur, ar încetini și înaintarea soldaților israelieni.
Cel puțin 199 de persoane sunt ținute ostatice în Gaza, a declarat luni un oficial israelian, într-o revizuire bruscă în sus față de numărul anterior de 155.
Familiile celor 199 de ostatici au fost informate, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari.
Poate fi distrus Hamas?
"Noi suntem cei care vom distruge Hamas", a fost declarația de război a premierului Benjamin Netanyahu, care a convocat acum pentru prima dată noul guvern de urgență format cu părți din opoziție. Dar este oare posibil acest lucru?
Acest lucru nu este posibil dintr-o perspectivă pur militară, spune Reisner. "Doar ofensiva terestră nu va fi suficientă", Hamas trebuie să fie combătută "până la rădăcini". Iar acest lucru poate reuși doar dacă este distrus și brațul politic. Liderii, dintre care majoritatea se află în străinătate, trebuie, de asemenea, să fie "realizați".
Gaza after Israel's attacks, only dust remains.#Palestine #Israel #Hamas pic.twitter.com/qwlhxxj3zv
— N3RO (@N3RONEWS) October 16, 2023
Dar asta nu este totul. În plus, trebuie să fie posibil să se creeze o prăpastie clară între islamiștii radicali și populația musulmană: "Pentru că dacă Hamas nu are terenul de reproducere, adică populația, atunci nu mai are nicio șansă de a exista ca grup terorist".
Bilanțul victimelor din Gaza depășește 2.700 de morți
Atacurile aeriene militare israeliene au ucis cel puțin 2.750 de persoane și au rănit peste 9.700, a anunțat luni, într-un comunicat, Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza.
În Cisiordania, 58 de persoane au fost ucise și peste 1.250 au fost rănite, a adăugat ministerul.
Un context: Numărul victimelor din Gaza începând cu 7 octombrie a depășit numărul celor uciși în timpul conflictului dintre Gaza și Israel din 2014, a declarat duminică un purtător de cuvânt al ministerului.
Până în prezent, 2014 fusese cel mai sângeros an înregistrat în conflictul israeliano-palestinian, cu cel puțin 2.251 de palestinieni uciși în Gaza în 51 de zile de război, potrivit datelor Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).