VIDEO Israelul s-a declarat în stare de război cu „oricare” inamic. Atacă Gaza și sudul Libanului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.10.2023 - 21:37
Israelul s-a declarat în stare de război cu „oricare” inamic - Foto: ynewnwes.com
Israelul Gaza și sudul Libanului - Foto: Profimedia Images

Israelul s-a declarat în stare de război cu „oricare” inamic. Atacă Gaza și sudul Libanului. IDF a atacat duminică ținte din sudul Libanului, după ce au fost lansate obuze de către gruparea teroristă libaneză „în solidaritate cu atacul Hamas”.

SHARE

Israelul s-a declarat în stare de război cu „oricare” inamic. Atacă Gaza și sudul Libanului. Locuitorilor din apropierea graniței cu Libanul li s-a cerut să meargă spre sud pentru următoarele 24-48 de ore.

Peste 600 de israelieni au fost uciși de când Hamas a lansat sâmbătă atacul surpriză asupra Israelului, potrivit estimărilor oficiale.

Israelul s-a declarat în stare de război cu „oricare” inamic. Atacă Gaza și sudul Libanului

Ministerul Sănătății a actualizat numărul răniților la 2.048, cu aproape 350 în stare critică sau gravă.

Israelul a tras duminică baraje de artilerie în sudul Libanului, după ce Hezbollah a vizat trei poziții militare israeliene în regiunea Fermelor Shebaa, regiune disputată cu țara vecină.

Armata israeliană (IDF) a declarat că este pregătită pentru „toate fronturile”.

Gruparea teroristă Hezbollah, susținută de Iran, a declarat că a lansat rachete ghidate și artilerie asupra a trei poziții israeliene din Fermele Shebaa „în solidaritate” cu poporul palestinian.

Misiunea Națiunilor Unite de menținere a păcii din sudul Libanului a declarat că sunt în contact cu ambele părți, pentru a limita situația și a evita escaladarea conflictului.

Citește și: VIDEO 50 de ani de la războiul de Yom Kippur, Israelul din nou atacat. Risc extrem de război nuclear

„Forțele noastre de menținere a păcii rămân pe poziții și continuă să lucreze, unele din adăposturi pentru siguranța lor", a transmis UNIFIL.

„Îi îndemnăm pe toți să-și exercite reținerea și să folosească mecanismele de legătură și coordonare ale UNIFIL pentru a detensiona și pentru a preveni o deteriorare rapidă a situației de securitate”.

Armata israeliană a declarat că zece blocuri-turn, ce conțineau instalații militare Hamas, au fost lovite în raiduri aeriene de peste noapte asupra Gaza, inclusiv sediul de informații al grupării, în timp ce tirurile de rachete spre sud au continuat.

Citește și: Aproape 130.000 străini, încă sunt Israel. Care este starea lor acum

Au fost raportate lupte grele între forțele și teroriști în zonele de frontieră. IDF a ucis teroriști care se îndreptau spre nord pe o autostradă principală.

În sud, locuitorilor li s-a spus să se adăpostească în case, cu ușile încuiate și geamurile blocate.

Teroriștii grupării Hamas se ascund peste noapte și încă încearcă, ziua, să provoace victime.

Guvernul a declarat oficial că Israelul este în război fără să specifice inamicul.

Anterior, atât prim-ministrul Benjamin Netanyahu, cât și ministrul Apărării, Yoav Gallant, au anunțat că Israelul este în război cu Hamas.

Declarația Cabinetului de duminică acordă însă prim-ministrului și serviciilor de securitat o autoritate specială.

Un purtător de cuvânt al Hamas, Ghazi Hamad, a declarat pentru BBC că gruparea militantă a primit sprijin din partea aliatului său Iran pentru atacurile sale surpriză asupra Israelului.

„Au ajutat și alții”, a spus el, fără a-i numi.

Din punct de vedere al Israelului, toți cei care au ajutat la atacul Hamas ce a provocat peste 600 de victime vor deveni ținte legitime, după declarația de război.

Ministerul de Externe a declarat duminică că a plasat toate misiunile diplomatice israeliene din întreaga lume în stare de alertă maximă, iar diplomații au fost instruiți să se adăpostească acasă, dacă nu li se acordă permisiunea specială din partea oficialilor de securitate, potrivit ynetnews.com.

Doi israelieni au fost uciși, iar un altul a fost rănit, când un polițist egiptean a deschis focul asupra lor, în apropiere de Alexandria, duminică, potrivit rapoartelor presei locale.

Polițistul trebuia să le asigure securitatea în timp ce călătoreau cu autobuzul. Ghidul egiptean a fost de asemenea ucis.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te