Raportul nu dă detalii despre cine sunt „sursele”, iar experții europeni spun că nu au reușit încă să identifice „o campanie de dezinformare distinctă transfrontalieră”.
Raportul Comisiei Europene vine în contextul în care, înainte de alegerile europarlamentare, de la sfârșitul lunii mai, Bruxelles-ul a lansat un avertisment către țările membre și rețelele de socializare Facebook și Twitter să fie vigilente, pentru a detecta fake news-uri lansate de Mosocova.
Citește și: Comisar european: România, ținta unor campanii de dezinformare online
„Informațiile colectate până acum arată o activitate continuă și susținută de dezinformare, dusă de surse rusești, care au urmărit să influențeze și să schimbe preferințele alegătorilor”, arată raportul.
Uniunea Europeană mai acuză și că „actori politici” din statele membre au adoptat tactici și narative folosite de aceste „surse rusești” ca să facă rău UE, mai scrie AFP.
Aceste personaje au folosit incendiul de la catedrala Notre Dame din Paris ca să legitimeze un discurs de tipul „slăbirea valorilor occidentale și creștine”.
Și Comisia Europeană transmite că are nevoie de mai mult timp pentru a determina impactul și aria în care a acționat campania de dezinformare, din cauza complexității sale.
Citește și: Fake news în Ungaria: trucaj foto în care Iohannis se sărută cu Juncker, difuzat de o TV a FIDESZ