Comisar european: România, ținta unor campanii de dezinformare online

DE Adelina Sahlean | 08.06.2019 - 12:58

Comisia Europeană amenință să ia măsuri împotriva platformelor precum Google, Twitter și Facebook, după noi campanii de dezinformare și tentative de manipulare în timpul recentelor alegeri europarlamentare în mai multe țări de pe continent, printre care și România.

SHARE

Această situație arată că măsuri suplimentare sunt necesare atât ”pe partea statelor membre, dar mai ales pe partea platformelor Facebook, Google și Twitter”, a spus comisarul european pentru Securitate, Julian King, cotidianului german Die Welt, care a apărut duminică, relatează AFP.

Până acum, Comisia a optat pentru o abordare voluntară din partea platformelor pentru a evita campaniile de dezinformare. Acum Comisia vrea să ia în considerare luarea unor măsuri de reglementare. Subiectul manipulării pe internet va fi pe ordinea de zi a următorului summit al șefilor statelor europene peste două săptămâni.

Anul trecut, executivul european a încheiat ”un cod de conduită” cu platformele pe publicitate electorală online. Facebook și Google au introdus, în martie, noi măsuri de transparență cu privire la reclamele politice difuzate și obligația pentru advertiserii politici de a se supune unui proces de identificare și validare.

Acesta și-a exprimat îngrijorarea, pornind de la un raport al Institutului pentru dialog strategic, că noii actori online au profitat de lipsa unui cadru legal pe internet pentru a încerca să influențeze scrutinul.

În Spania, de exemplu, a fost identificată o rețea coordonată de conturi de Twitter care, ”cu ajutorul boților (programe informatice care trimit automat mesaje, n.r) și a conturilor false, a trimis mesaje anti-islam”, dar și mesaje care întăresc sprijinul pentru partidul de extremă-dreapta Vox, potrivit comisarului.

Fenomene similare au fost observate și în alte țări, King citând state precum Austria, România, Letonia, Italia, Franța și Marea Britanie, în special. Peste tot, cu ajutorul acestor instrumente, ”ținta este răspândirea ideii unei mari conspirații care caută să reducă la tăcere protestatarii”, a adăugat el.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.