Ce caută Putin în China care alimentează invazia din Ucraina? 27 avioane, 7 nave înconjoară Taiwan

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.05.2024 - 08:05
Putin vizitează China care îi alimentează războiul din Ucraina. 27 avioane, 7 nave înconjoară Taiwan - Foto: Profimedia Images
Putin vizitează China care îi alimentează războiul din Ucraina. 27 avioane, 7 nave înconjoară Taiwan - Foto: Profimedia Images

Putin vizitează China care îi alimentează războiul din Ucraina. 27 avioane, 7 nave înconjoară Taiwan în ziua în care cei doi lideri se întâlnesc la Beijing pentru a-și cimenta o prietenie eternă.

SHARE

Vizita președintelui rus Vladimir Putin în China care începe joi subliniază un parteneriat tot mai strâns între cei doi aliați care se opun ordinii democratice conduse de SUA.

Putin vizitează China care îi alimentează războiul din Ucraina. 27 avioane, 7 nave înconjoară Taiwan

China, condusă de președintele Xi Jinping, a oferit un sprijin diplomatic solid Moscovei după invazia acesteia în Ucraina și a devenit una dintre principalele piețe de export pentru petrolul și gazele rusești, ajutând la umplerea cuferelor de război ale Kremlinului. De asemenea, Rusia s-a bazat pe China ca principală sursă de importuri de înaltă tehnologie pentru a-și menține în funcțiune mașina militară.

Citește și: China, gata de invazia Taiwanului. 45 de avioane și 6 nave de război chineze au înconjurat insula

Cândva rivale comuniste, cele două țări care împart o graniță de 4.200 de km au devenit mai apropiate în ultimii ani. O privire asupra acestei relații:

Putin și Xi s-au întâlnit de peste 40 de ori și au dezvoltat legături personale puternice pentru a-și consolida "parteneriatul strategic", în timp ce amândoi se confruntă cu tensiuni tot mai mari cu Occidentul.

Xi a călătorit ultima dată la Moscova în martie 2023, unde s-au adresat unul altuia cu apelativul "prieten drag" și au făcut schimb de complimente. Putin a mers la Beijing în octombrie pentru un summit al inițiativei chineze de infrastructură Belt and Road.

Putin a declarat pentru agenția oficială de știri chineză Xinhua, înainte de vizita de două zile de joi, că întâlnirile sale cu Xi sunt "un dialog între prieteni vechi" și un "schimb de opinii fructuos cu privire la cele mai actuale probleme de pe agenda bilaterală și internațională".

Prima călătorie a lui Putin

Putin a declarat că a ales China pentru prima sa călătorie în străinătate după ce a fost învestit luna aceasta pentru un al cincilea mandat, din cauza "nivelului fără precedent al parteneriatului strategic dintre țările noastre". Beijingul a declarat că este o prietenie "fără limite".

Atât Xi, cât și Putin consideră că eforturile occidentale de a răspândi democrația sunt o încercare de a-i delegitima și cred că regimurile autoritare sunt mai bune pentru a face față provocărilor lumii moderne.

Deși China nu a furnizat Rusiei arme pe care să le folosească în Ucraina, a sprijinit Moscova pe plan diplomatic, acuzând Occidentul că amenință securitatea Rusiei. De asemenea, China a condamnat ferm sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.

Citește și: VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat | Newsweek Romania

Rusia, la rândul său, și-a exprimat în mod constant sprijinul pentru Beijing în probleme legate de Taiwan.

După ce aliații occidentali ai Kievului au întrerupt importurile de petrol și gaze din Rusia, China a devenit principalul client energetic al Moscovei. La rândul său, China a devenit unul dintre principalii furnizori de utilaje și produse electronice pentru Rusia, după ce sancțiunile au redus livrările de înaltă tehnologie.

Statele Unite spun că China a extins foarte mult livrările de mașini-unelte, microelectronică și alte tehnologii către Rusia, care sunt folosite pentru a fabrica rachete, tancuri, avioane și alte arme.

Citește și: VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat

Potrivit evaluărilor americane, Rusia a primit aproximativ 90% din toată microelectronica și aproximativ 70% din mașinile-unelte din China în 2023.

China amenință Taiwan

Cu o zi înainte de sosirea lui Putin la Beijing, Taiwanul a detectat 27 de avioane chinezești și șapte nave militare în jurul strâmtorii până joi la ora 6 dimineața (ora locală).

Ministerul Apărării Naționale din Taiwan (MND) a declarat că 19 dintre aeronave au trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan și au intrat în sectorul de sud-vest și în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din estul Taiwanului.
"27 de aeronave PLA și 7 nave PLAN care operează în jurul Taiwanului au fost detectate până la ora 6 a.m.(UTC+8) astăzi. 19 dintre avioane au trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan și au intrat în ADIZ SW și est a Taiwanului. Forțele armate #ROCArmedForces au monitorizat situația și au răspuns în consecință", a declarat Ministerul Apărării Naționale din Taiwan într-o postare pe X.

Creșterea activității în regiunea strâmtorii Taiwan vine pe fondul tensiunilor geopolitice tot mai mari dintre Taiwan și China, după cum a relatat Taiwan News.

Taiwanul a fost mult timp un punct de dispută pentru Beijing, care consideră insula o provincie renegată și și-a exprimat în mod repetat intenția de a o reunifica cu partea continentală, chiar dacă prin forță.

Ministerul Apărării Naționale din Taiwan (MND) a publicat în ultimii ani rapoarte zilnice privind activitățile militare chineze, inclusiv identificarea acelor avioane, drone și baloane chinezești despre care se constată că au trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan spre partea taiwaneză.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te