VIDEO Putin și Lukașenko, despre masacrul de la Bucea: „Un fake”, „Operațiune psihologică” a UK

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.04.2022 - 19:37
Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko au ținut o conferință comună. / Foto: cotidianul.md

Președintele rus Vladimir Putin afirmă că masacrul de la Bucea, care se presupune că a fost comis de trupele ruse, este „un fake”. Iar dictatorul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, merge mai departe, susținând că a fost o „operațiune psihologică specială” a Marii Britanii.

SHARE

Masacrul cu presupuşi civili în localitatea Bucea, o suburbie a Kievului, care se presupune că a fost comis de trupele ruse ce au staţionat aici, este 'un fake', a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, a cărui ţară neagă orice fel de execuţie sumară în Ucraina, relatează AFP şi EFE.

Citește și: Putin despre războiul de agresiune din Ucraina: „Obiectivele sale sunt absolut clare și nobile”

Comparând aceste acuzaţii cu cele privind utilizarea de arme chimice de către regimul lui Bashar al-Assad în Siria sau cu cele privind presupusul arsenal chimic din Irak care au servit drept pretext în 2003 pentru invazia SUA, Putin a declarat: 'Avem acelaşi fake la Bucea'. El a făcut aceste declaraţii în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko la cosmodromul rusesc Vostocinîi (Orientul Îndepărtat al Rusiei), cu ocazia marcării Zilei cosmonauţilor la 12 aprilie în Rusia.

De fiecare dată când un lider occidental evocă în convorbirile telefonice 'atrocităţile' comise de forţele ruse în Ucraina, Putin a spus că îi aminteşte interlocutorului său de distrugerea brutală cauzată de avioanele americane în oraşe siriene precum Raqqa.

'Atunci nimeni nu a reacţionat', a spus el, adăugând că a fost 'tăcere' şi atunci când sute de oameni au murit la o nuntă în Afganistan în urma unui raid aerian american.

Citește și: Soția unui soldat rus i-a cerut bărbatului ei să violeze femei ucrainene. „Doar să te protejezi”

Masacrul de la Bucea, o „operațiune psihologică specială” a Marii Britanii

Alexandr Lukașenko a declarat marți, în conferința comună cu Vladimir Putin de la Vostocinîi, că masacrul de la Bucha care a șocat opinia publică internațională a fost rezultatul unei „operațiuni psihologice speciale a Marii Britanii”.

„Astăzi am discutat în detaliu această operațiune psihologică specială a lor, care a fost efectuată de britanici (...) Dacă aveți nevoie de adrese, parole, prezențe, numere de mașini, mărci de mașini, care au ajuns în Bucea și cum au făcut-o, FSB-ul Rusiei vă poate furniza aceste material”, a spus Lukașenko, citat de agenția Interfax.

Citește și: Rusia plănuiește atacuri teroriste pe teritoriul său, pentru a înscena o răzbunare a Ucrainei

Zelenski: Rusia va fi identificată cu torturarea copiilor nevinovaţi în Ucraina

Autorităţile ucrainene au declarat că au descoperit zeci de corpuri la Bucea după retragerea forţelor ruse la sfârşitul lunii martie. Chiar şi marţi aici au fost descoperite alte zece cadavre într-o groapă comună.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase marţi, referindu-se la copiii torturaţi sau ucişi de trupele ruse, că aceasta va fi imaginea cu care Rusia va fi identificată, şi a avertizat că Bucea este doar simbolul crimelor de război comise de trupele ruse în toată ţară.

'Acesta este modul în care armata rusă apără copiii. Aceasta este operaţiunea specială planificată de Moscova. Cu aceste imagini va fi asociată armata rusă: cu torturarea unui bebeluş', a spus liderul ucrainean într-o intervenţie în format de videoconferinţă în faţa parlamentului din Lituania.

Până în prezent, a avertizat Zelenski, există 'dovezi' privind mii şi mii de victime ale torturilor, cadavre de civili încătuşaţi, trupuri mutilate în zonele pe unde au trecut trupele ruse.

'Sute de copii au rămas orfani. Nu ştim exact numărul victimelor. Dar deja au fost semnalate sute de cazuri de tortură, de fete minore abuzate, de copii foarte mici... Chiar şi bebeluşi', a continuat preşedintele ucrainean.

'Mă sperii şi eu când spun asta. Dar este adevărat, s-a întâmplat', a spus Zelenski, îndemnându-l pe ministrul rus al apărării Serghei Şoigu 'să-i invite la el acasă pe paraşutiştii din Pskov ca să-i apere copiii şi nepoţii'. 'Pot să spun cu deplină certitudine că nu ar face-o, întrucât el însuşi ar fi înspăimântat de această posibilitate', a afirmat preşedintele Zelenski, citat de Ukrainska Pravda.

Potrivit cifrelor autorităţilor ucrainene, cel puţin 186 de copii au murit în urma războiului de la începutul invaziei ruse, dintre care 10 în Bucea.

'Misiunea noastră este să atingem toate obiectivele stabilite, minimizând pierderile. Vom acţiona într-o manieră constantă, calmă, conform planului care a fost întocmit la început de Statul Major', a declarat Vladimir Putin, refuzând să indice vreun calendar.

Putin a sugerat că forţele ruse nu îşi intensifică operaţiunile pentru a evita pierderi prea mari. Kremlinul a admis săptămâna trecută că armata rusă a suferit pierderi 'importante', dar fără să ofere o cifră exactă.

'Logica noastră este simplă. Obiectivele noastre sunt să ajutăm oamenii care locuiesc în Donbas, care simt o legătură indestructibilă cu Rusia şi care au fost victime ale genocidului timp de opt ani', a spus Putin.

El a explicat că acţiunile militare din alte regiuni ale Ucrainei sunt legate de intenţia de a 'descuraja' forţele inamice, 'de a distruge infrastructura militară' şi 'de a crea condiţii acţiuni militare mai active pe teritoriul Donbasului'.

Liderul rus a denunţat că 'obiectivul principal al Occidentului' nu este să ajute Ucraina, Occident pentru care ea nu este decât 'un mijloc de a-şi atinge obiectivele', iar acesteaa nu au nicio legătură cu 'interesele poporului ucrainean'.

Preşedintele rus a apreciat că, în pofida 'tragediei actuale', ucrainenii sunt în continuare un 'popor frate', şi a omagiat 'eroismul' şi 'curajul' soldaţilor ruşi care 'apără Rusia şi interesele ei naţionale'.

Putin a insistat că 'operaţiunea specială' a fost 'oportună', altfel Rusia ar fi fost victima unei agresiuni din partea 'neonaziştilor' ucraineni instruiţi de Occident.

Şeful statului rus a criticat de asemenea 'lipsa de consecvenţă' a ucrainenilor în discuţiile cu Moscova, acuzând partea ucraineană că îşi schimbă permanent poziţiile, ceea ce 'creează dificultăţi' în a se ajunge la un acord.

'Ceea ce se întâmplă acum este căderea sistemului mondial unipolar care s-a format după dezintegrarea Uniunii Sovietice. Mulţi spun că SUA sunt gata să lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean. Despre asta se vorbeşte şi acolo, şi aici. Într-adevăr, asta este. Aceasta este chintesenţa a ceea ce se întâmplă' acum, consideră preşedintele rus. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te