Putin, răsturnat după o revoluție cum nu s-a văzut în 100 ani. Rebelii pregătesc marșul spre Moscova

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.01.2024 - 11:55
Putin, răsturnat după o revoluție cum nu s-a văzut în 100 ani. Rebelii pregătesc marșul spre Moscova - Foto: Profimedia Images
Putin, răsturnat după o revoluție cum nu s-a văzut în 100 ani. Rebelii pregătesc marșul spre Moscova - Foto: Profimedia Images
Putin, răsturnat după o revoluție cum nu s-a văzut în 100 ani. Rebelii pregătesc marșul spre Moscova - Foto: The Sun
Putin, răsturnat după o revoluție cum nu s-a văzut în 100 ani. Rebelii pregătesc marșul spre Moscova - Foto: The Sun

Putin, răsturnat după o revoluție cum nu s-a văzut în 100 ani. Rebelii pregătesc marșul spre Moscova, spune principalul opozant al lui, Ilia Ponomarenco. Vladimir Putin, care trăiește în exil, are o trupă paramilitară și conduce un guvern din umbră.

SHARE

Sunt scenarii pentru ca Putin să fie răsturnat. Dar cel mai bun pentru popor ar fi după o revoluție cum nu s-a văzut în 100 ani. Rebelii lui Ilia Ponomarenco pregătesc marșul spre Moscova, spune principalul opozant al lui, Ilia Ponomarenco, Vladimir Putin care trăiește în exil, are o trupă paramilitară și conduce un guvern din umbră

În calitate de lider al rezistenței armate rusești și de dușman devotat al Kremlinului, Ilya Ponomarev are mai multe motive să se uite peste umăr. 

Citește și: NATO cere Occidentului să se pregătească de „război total” cu Rusia. Când începe urgia?

Rebelul rus, în vârstă de 48 de ani, și-a câștigat locul ca inimic al lui Vladimir Putin după ce a declarat război regimului rus.

Putin, răsturnat după o revoluție cum nu s-a văzut în 100 ani. Rebelii pregătesc marșul spre Moscova

Citește și: VIDEO Coșmarul lui Putin. Terminal de gaze din Leningrad, atacat cu drone de Ucraina

El povestește pentru The Sun cum intenționează să îl facă praf într-o revoluție care nu s-a mai întâmplat de de 100 de ani.

Citește și: Soldații rușii din Transnistria cumpără drone de teama unui atac din partea Moldovei și României

De-a lungul anilor, bărbatul în vârstă de 48 de ani a văzut cum zeci de prieteni și colegi de-ai săi au fost făcuți dispăruți sau încarcerați de regimul nemilos al lui Putin.

Dar principalul opozant al Kremlinului are acum o țintă în plus pe spate.

De la invazia Rusiei în Ucraina, politicianul rus în exil plănuiește o bătălie majoră împotriva lui Putin - una în care speră să vadă armatele sale voluntare mărșăluind asupra Moscovei.

El a declarat că lumea trebuie să se obișnuiască cu faptul că Putin va fi răsturnat.

Purtând insigna albă și albastră a steagului "noii Rusii", el a avertizat: "Este doar o chestiune de timp".

Deși speră că nu va fi nevoie să fie sângeros, el a prezis că amploarea unui astfel de eveniment ar putea fi asemănătoare cu cea a Revoluției ruse din 1917, care a adus în mod violent sfârșitul unor secole de monarhie.

Ponomarev a fost membru al Dumei de Stat a Rusiei din 2007 până în 2016.

Cu toate acestea, după ce a fost singurul parlamentar din 445 care a votat împotriva anexării Crimeei în 2014, a fost exilat "la ordinul personal al lui Putin".

Politicianul singuratic a spus atunci că istoria îi va da dreptate.

"Știam că, la sfârșitul zilei, ne vom confrunta cu acest război", a spus el privind acum în urmă. Era "evident" că Putin dorea toată Ucraina" - chiar dacă nimeni altcineva nu era dispus să spună acest lucru. 

Acum, aflat în exterior, el conduce o rețea de luptători de gherilă pro-ucraineni și ajută la conducerea unui cabinet din umbră rusesc pentru a se pregăti pentru dispariția "inevitabilă" a lui Putin.

El știe că tovarășii săi nu sunt "trădători" ai patriei, ci vor fi într-o zi "eliberatorii" acesteia - epurând Rusia de putinism.

El a declarat că "a visat întotdeauna să schimbe lumea", dar s-ar putea să nu fi realizat cât de mare sau de periculoasă va deveni misiunea sa.

Stând jos pentru un interviu la Londra, Ponomarev face o glumă despre faptul că ceaiul său a fost otrăvit.

Cu Putin pe urme

"Nu mă simt niciodată în siguranță. Prietenul meu foarte apropiat [Alexander] Litvinenko a fost ucis aici, în Londra, și totul s-a întâmplat sub ochii mei", a declarat el.

Spionul rus dezertor a avut parte de o moarte agonizantă în 2006, după ce ceaiul său a fost otrăvit cu agentul neurotoxic radioactiv Novichok într-un hotel din Londra.

În septembrie 2021, un tribunal european a decis în cele din urmă că criticul lui Putin a fost ucis de Kremlin.

Dar Ponomarev își amintește ceva neprețuit pe care l-a învățat de la prietenul său asasinat.

"[Litvinenko] mi-a spus să accepți din punct de vedere psihologic că ești în război, el făcea mereu paralele cu al doilea război mondial", a spus el.

El i-a spus lui Ponomarev să compare lupta împotriva lui Putin cu lupta liderului francez Charles de Gaulle pentru a-și elibera țara de Germania.

"El a fost victorios și și-a condus țara înainte. Acesta este exact modelul nostru de urmat", a explicat el.

"În acest moment, luptăm împotriva răului putinismului... dar rezultatul va fi același".

La Kiev, locul de reședință al lui Ponomarev de când este exilat, el a recunoscut că doarme lângă o mitralieră.

Îi este frică? "Ce putem face? Suntem în război, știm cu ce avem de-a face. Oamenii noștri de pe teren riscă mult mai mult decât noi".

Răsturnarea unui tiran

Ponomarev ajută la conducerea unui cabinet din umbră al Rusiei, Congresul Deputaților Poporului, care se reunește în Polonia și este format din 100 de membri.

Patruzeci dintre membrii săi trăiesc încă în Rusia, iar restul în exil.

Împreună, aceștia elaborează planuri de luptă pentru a crea o Rusie post-Putin - punând la punct mecanismele politice reale necesare pentru a realiza o revoluție.

În ultimii doi ani, cabinetul din umbră a elaborat planuri pentru o Rusie post-Putin, a rescris constituția și a așteptat ceea ce Ponomarev numește "momentul declanșator".

Sfârșitul domniei lui Putin este aproape, a avertizat insiderul de la Kremlin, dar există câteva probabilități principale pentru a produce acest sfârșit al regimului său.

Prima este ca Putin să fie înlăturat de către vârfurile politice.

Despotul, despre care Ponomarev a spus că guvernează ca un "șef de mafie", poate "decide ce sfori să tragă" - dar există încă lupi la ușa sa.

În acest caz, el a spus că cheile Kremlinului vor fi transferate în mod natural în mâinile premierului Mihail Mișușin.

Aceasta ar însemna că războiul s-ar încheia, a explicat Ponomarev.

"Dar restituirea ar putea să treneze ani de zile, teritoriile nu ar fi returnate, iar criminalii de război ar rămâne nepedepsiți", a spus el.

Dacă acest scenariu s-ar realiza, puține lucruri s-ar schimba - iar Rusia ar rămâne sub conducerea tiranică a unor elite corupte.

A doua opțiune ar fi "mai întunecată", a spus Ponomarev. Consiliul de securitate al Rusiei, înțesat de foști soldați ai KGB-ului, ar putea prelua controlul și ar putea conduce Rusia pe o "evoluție și mai malefică".

Secretarul consiliului de securitate, Nikolai Patrușciov, a fost mult timp vehiculat ca potențial înlocuitor al președintelui și are deja "multă putere în mâinile sale", a explicat Ponomarev.

Dar o a treia opțiune ar putea implica o lovitură de stat militară, cu un om puternic potențial rebel, "în stilul lui Prigojin", care să ia puterea.

El a spus că acești militari au "mult avânt și popularitate" în acest moment în rândul maselor după luptele din Ucraina.

Viața în joc

Dar cea de-a patra și ultima opțiune este cea pe care Ponomarev este dispus să își pună viața în joc.

El a spus: "Există un singur scenariu pozitiv care ar garanta că nu va mai exista putinism."

Împreună cu aliații săi politici, ei vor să dea startul unei revoluții care ar vedea "oamenii să iasă în stradă".

Acest lucru ar putea fi ajutat de o prăbușire a sistemului din interior. El nu menționează cine, dar susține că este angajat cu figuri de "nivel înalt" din interiorul Kremlinului, care speră că vor dezerta de partea lor.

"În interiorul Kremlinului, oamenii așteaptă, privesc și sunt gata să sară", a declarat Ponomarev.

"Trebuie să le oferim nu doar un băț, ci și un morcov pentru a-i scoate afară, iar acest lucru este foarte important pentru ca sistemul să înceapă să se prăbușească."

Cu toate acestea, Ponomarev știe că nu ar putea fi niciodată atât de simplu și că va fi nevoie de o luptă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te