Putin pierde „războiul gazelor”. UE, măsuri urgente pentru reducerea prețurilor la energie

DE Elena Andrei | 29.08.2022 - 17:33
UE, măsuri urgente pentru reducerea prețurilor la energie/foto: Profimedia Images
UE, măsuri urgente pentru reducerea prețurilor la energie/foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană plănuiește măsuri urgente pentru a reduce prețurile în creștere ale energiei electrice, a declarat luni președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

SHARE

Creșterea fără precedent a prețurilor la energie electrică, de aproape 10 ori în ultimul an, a alimentat inflația și a sporit povara economică asupra întreprinderilor și gospodăriilor care se recuperează în urma pandemiei Covid.

Din ce în ce mai multe state membre solicită o plafonare a prețurilor, iar Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE, intenționează să convoace o reuniune extraordinară a miniștrilor Energiei la 9 septembrie.

„Lucrăm acum la o intervenție de urgență și la o reformă structurală a pieței energiei electrice”, a declarat Ursula von der Leyen.

Detaliile exacte ale unui plan de intervenție al UE sunt încă în curs de elaborare, iar diplomații europeni au declarat că brațul executiv al UE ar putea oferi un plan detaliat chiar în această săptămână.

Citește și

VIDEO Soldat rus disperat: Forțele ucrainene au străpuns prima linie de apărare în Herson

VIDEO Rachete trase non-stop de lansatoarele HIMARS oferite Ucrainei de SUA. Armata rusă, în derivă

În contextul în care Rusia reduce livrările de gaze și întreruperile de energie electrică afectează și mai mult aprovizionarea, liderii UE sunt tot mai presați să acționeze rapid pentru a nu risca tulburări sociale și politice.

Rusia nu câștigă bătălia energetică și a pierdut unul dintre partenerii săi energetici strategici, a declarat și Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

Birol, care a vorbit luni în cadrul Conferinței Internaționale ONS 2022 privind energia, desfășurată la Stavanger, Norvegia, a declarat că obiectivele Rusiei de a aduce 30 de miliarde de metri cubi (bcm) capacitate de GNL până în 2030 vor trebui să se întoarcă la faza de proiect.

„Rusia nu câștigă războiul energetic", a spus acesta. „Cred că este o viziune mioapă asupra situației. Rusia a pierdut unul dintre partenerii săi energetici strategici. Moscova a pierdut o mare încredere în rândul clienților din întreaga lume.”

Prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store a declarat, de asemenea, că încrederea este vitală pentru tranziția energetică care ne așteaptă.

„Piețele energetice sunt supuse unui stres extraordinar. Nu faceți nicio greșeală, perturbarea este ceea ce vrea Putin”, a spus Store.

„Norvegia va rămâne un partener energetic european stabil, previzibil și demn de încredere. Companiile norvegiene produc energie la capacitate maximă. Intenționăm să jucăm un rol cheie în tranziție. Nu ne aflăm în era petrolului. Ne aflăm în era energiei. Ne îndreptăm acum către energia solară, eoliană și hidrogen. Nu închidem o carte și deschidem alta. Aceasta este o tranziție", a declarat el.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te