Putin nu dă nicio șansă păcii, în Ucraina. Anunțul făcut de la Kremlin

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.12.2023 - 18:18
Putin nu dă nici o șansă păcii, în Ucraina - Foto: Profimedia Images

Putin nu dă nicio șansă păcii în Ucraina. Anunțul făcut de la Kremlin. Președintele Federaţiei Ruse a anunţat că va candida pentru un nou mandat de lider al Rusiei.

SHARE

Putin nu dă nici o șansă păcii în Ucraina. Anunțul făcut de la Kremlin. Președintele Federaţiei Ruse a anunţat că va candida pentru un nou mandat de lider al Rusiei, la alegerile programate pentru 17 martie.

Președintele Rusiei pune astfel în mișcare o campanie, în care se așteaptă să obţină o nouă victorie previzibilă.

Putin nu dă nicio șansă păcii, în Ucraina

Având drept fundal războiul din Ucraina, anunțul lui Putin a fost încărcat de simboluri felurite. Potrivit Tass, o agenție de presă de stat rusă, Vladimir Putin a făcut anunţul în timpul unei ceremonii militare de decernare a premiilor la Kremlin.

El a răspuns la o întrebare adresată de Artiom Joga, un ofițer militar rus și oficial din Donețk, un oraș din estul Ucrainei, ocupat de Rusia.

„Nu o voi ascunde, am avut gânduri diferite, în momente diferite”, a spus Putin. „Dar acum, ai dreptate, este momentul în care trebuie luată o decizie”, a spus el.

Citeşte şi: Mână de ajutor pentru Putin. Republicanii din SUA blochează ajutorul pentru Ucraina

Apoi s-a decis şi a spus-o, ca şi cum atunci o făcea: „Voi candida la funcția de președinte al Rusiei”.

A fost un anunț mult așteptat, de observatori, cel puțin, de când Constituția Rusiei a fost modificată în anul 2020, pentru a-i permite efectiv lui Putin să rămână la putere până în anul 2036, conform The New York Times.

El a condus Rusia fie ca președinte, fie ca prim-ministru, din anul 1999. Deși există puține îndoieli cu privire la rezultatul alegerilor, votul viitor are mai multă importanță, deoarece sunt primele alegeri prezidențiale de când Putin, în vârstă de 71 de ani, a ordonat invazia pe scară largă a Ucrainei, în anul 2022.

Citeşte şi: VIDEO Putin s-a dus în Emiratele Arabe Unite cu o escortă de patru avioane de luptă Su-35 să-l apere

Nikolai Petrov, analist la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, a spus: „Acesta nu este o alegere, este realegerea aceluiași lider”.

"Putin concurează în esență cu el însuși - cu mai tânărul Putin”, a adăugat Petrov, adăugând: „Este important pentru el să arate că nu stă mai prost decât acum 25 de ani”.

Invazia Ucrainei a fost poate cea mai importantă decizie pe care a luat-o Putin pentru Rusia, în cei 23 de ani în care s-a aflat la putere.

Citeşte şi: Maduro, prietenul lui Putin, declanșează un război în America de Sud. Miza: miliarde $

El a mai ordonat anul trecut o campanie de mobilizare nepopulară, în care sute de mii de bărbați au fost chemați să lupte în acest război.

Până acum, conflictul nu a figurat prea mult în aparițiile publice ale lui Putin, în lunile premergătoare alegerilor – o strategie despre care observatorii spun că este intenționată.

Dar intenţia de a fi reales nu dă nici o şansă unei păci în Ucraina, decât doar dacă această va fi învinsă. Iar o asemenea perspectivă este greu previzibilă, cu o Rusie mult slăbită, care, pentru a părea mai puternică, încearcă să-şi slăbească oponenţii geopolitici, printr-un întreg concert de operaţiuni asimetrice de subminare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te