Maduro, prietenul lui Putin, declanșează un război în America de Sud. Miza: miliarde $

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.12.2023 - 08:00
Maduro, prietenul lui Putin, declanșează un război în America de Sud - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Maduro, prietenul lui Putin, declanșează un război în America de Sud. Miza: miliarde de dolari. Este un moment „istoric” creat de administrația lui Nicolas Maduro, președintele sprijinit de Rusia ca să rămână la putere.

SHARE

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, prietenul lui Putin, declanșează un război în America de Sud. Miza o constituie miliarde de dolari.

Venezuela a votat în premieră ca Maduro să invadeze Guyana pentru a anexa o zonă bogată în petrol, autoritățile electorale declarând că, duminică, majoritatea alegătorilor într-un referendum neobligatoriu au aprobat revendicarea teritorială.

Maduro, prietenul lui Putin, declanșează un război în America de Sud. Miza: miliarde $

Potrivit rezultatelor neoficiale, 96% dintre oameni ar fi votat „da” într-un „Referendum de Solidaritate” pentru a revendica suveranitatea asupra teritoriului Essequibo, a declarat președintele Consiliului Electoral Național, Elvis Amoroso, aliat al lui Maduro, potrivit Anadolu.

Essequibo este administrat de Guyana, dar Venezuela a revendicat-o pe baza unui acord din 1966.

„Votul” de duminică a fost unic prin motivația sa, anume aceea de a dea guvernului un cec în alb pentru a invada Guyana vecină și a smulge trei sferturi din teritoriul său bogat în petrol.

Disputa teritorială între Venezuela și Guyana este veche de un secol, provocând  tensiuni în regiune și amenință să devină un război în toată regula.

Teritoriul revendicat reprezintă 74% din suprafața actuală a Guyanei, țară vorbitoare de limbă engleză. 

Zona pe care vrea Maduro s-o anexeze se va numi Guayana Esequiba.

Unii experți văd totul ca pe un truc politic, deși mulți guyanezi văd amenințarea ca fiind reală și se tem, printre altele, de pierderea cetățeniei lor.

Unii analiști văd votul cerut de Maduro un „truc politic”, alții îl consideră destul de elaborat și riscant, având în vedere și relația de prietenie cu Rusia care a invadat Ucraina.

Ivelaw Griffith, asociat senior al Centrului. pentru Studii Strategice și Internaționale la Washington și fost vice-rector al Universității din Guyana, avertizează că nu este vorba doar de „o bucată mică de pământ”.

„Maduro ar fi nebun să riște să inflameze întreaga regiune pentru 74% din Guyana”, a declarat acesta, potrivit news.yahoo.com.

Brazilia își sporește prezența la graniță

Tensiunile tot mai mari au devenit evidente când Brazilia – un aliat apropiat al ambelor națiuni și care împarte granița cu ambele – l-a trimis pe consilierul cel mai înalt pentru Afaceri Externe, Celso Amorin, să medieze în timp ce și-a crescut prezența militară de-a lungul graniței de nord, pe fondul temerilor că disputa s-ar putea transforma într-un război.

„Ministerul Apărării monitorizează situația. Acțiunile defensive au fost intensificate în regiunea de frontieră de nord a țării, promovând o prezență militară mai mare”, a declarat Ministerul Apărării din Brazilia.

Citește și: Venezuela spune „este pregătită” să aprovizioneze piaţa mondială de petrol şi gaze

Disputa de frontieră dintre Guyana și Venezuela a escaladat după ce s-a descoperit petrol în zona revendicată, în urmă cu câțiva ani cu potențial de miliarde de dolari.

În 2021, rezervele de petrol din Venezuela au ajuns la aproape 304 miliarde de barili, de trei ori mai mult decât se raportase în deceniului precedent, cele mai mari rezerve de țiței din lume.

Citește și: SUA au autorizat companiile petroliere occidentale să repornească operațiunile în Venezuela

Învățând de la prietenul Putin, Maduro s-a gândit să-și impună un monopol în regiune asupra rezervelor de petrol, iar invadarea Guyanei face parte din „strategia” învățată de la ruși.

Guvernul Guyanei cataloghează mișcarea vecinului „vorbitor de spaniolă” ca fiind „complet absurdă” și l-a avertizat pe Maduro să nu subestimeze dreptul țării de a se apăra.

Regimul venezuelean a lansat deja o campanie de propagandă agresivă prin instituțiile media pe care le controlează, posturile de televiziune și radio difuzând la fiecare câteva minute mesajul: „Essequibo este al nostru”.

Un conflict armat cu Guyana, care se află pe coasta de nord a Americii de Sud, ar duce la o mai mare izolare internațională pentru Maduro, având în vedere că Guyana este membră a CARICOM, blocul comercial din Caraibe format din 15 membri, al cărui sprijin a fost esențial pentru Caracas în forumuri internaționale precum ONU și Organizația Statelor Americane.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te