Putin destabilizează Moldova. După Transnistria, Găgăuzia cere ajutor Rusiei, ca în Donbas, Ucraina

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.02.2024 - 16:01
Putin destabilizează Moldova. După Transnistria, Găgăuzia cere ajutorul Rusiei - Foto: kremlin.ru (imagine cu caracter ilustrativ)

Putin destabilizează Moldova. După Transnistria, Găgăuzia cere ajutorul Rusiei, ca în Donbas, Ucraina. Autonomia găgăuză din sudul Moldovei convoacă un congres al deputaților, după exemplul Transnistriei, unde un astfel de eveniment nu a avut rezultatul dorit de Moscova.

SHARE

Putin destabilizează Moldova. După Transnistria, Găgăuzia cere ajutorul Rusiei, ca în Donbas, Ucraina. Motivul, la fel ca și în cazul Transnistriei, urmează modelul Donbas din Ucraina.

Gîgăuzii invocă presiunea în creștere din partea Chișinăului, care practic paralizează economiile regionale.

Putin destabilizează Moldova. După Transnistria, Găgăuzia cere ajutor Rusiei, ca în Donbas, Ucraina

Un membru al comitetului de organizare pentru pregătirea congresului, președintele organizației publice „Gagauz Khalky” (“Oamenii găgăuzi”) Ivan Burgudzhi a declarat pentru NG că „poporul găgăuz se opune distrugerii entității autonome de către autoritățile centrale”.

 De aceea, autoritățile vor să facă un apel la conducerea Rusiei și Turciei pentru ca acestea să devină garanți ai punerii în aplicare a legii privind statutul juridic special al Găgăuziei.

Rusia acuză Cabinetul președintei Maia Sandu că „folosește o practică similară cu cea din Transnistria de șantaj economic sever în Autonomia Găgăuză, obligând locuitorii regiunii să plătească TVA de la bugetul local.

„Astfel de măsuri pun și autonomia în pragul supraviețuirii.  din moment ce bugetul nu mai suportă sarcina.”

Citește și: De ce a respins Moldova cererea Transnistriei, privind ajutorul rusesc

Membrii comisiei de organizare a congresului - fondatorii autonomiei găgăuze, persoane publice invită deputații (actuali și foști) să discute despre îndeplinirea de către Republica Moldova a obligațiilor sale de a garanta punerea în aplicare deplină a atribuțiilor față de entitatea teritorială, definită de legea „Cu privire la statutul juridic special al Gagauz Yeri (Pământul găgăuz)”.

Citește și: Putin, dezamăgit că Transnistria nu a cerut explicit anexarea. Rusia dă vina pe România

Problema Găgăuziei este că intenționează să facă apel și la Turcia, ceea ce nu este pe placul Rusiei.

Președintele rus are însă „opțiunea” de a accepta anexarea cele două regiuni ale Republicii Moldova, chiar dacă nu i se cere în mod explicit.

Amenințarea sa,exprimată în numeroase ocazii, a fost explicită: „Moldova o să fie a doua Ucraina”, făcând referire la cele două „republici” - Donețk și Lugansk - pe care le-a „anexat”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te