De ce a respins Moldova cererea Transnistriei, privind ajutorul rusesc

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.02.2024 - 09:19
De ce a respins Moldova cererea Transnistriei, privind ajutorul rusesc - Foto: INQUAM PHOTOS / Elena Covalenco
De ce a respins Moldova cererea Transnistriei, privind ajutorul rusesc - Foto: Wikimedia/Пресс-служба Президента ПМР/CC BY 4.0

De ce a respins Moldova cererea Transnistriei, privind ajutorul rusesc. Maia Sandu, aflată în Albania, pentru un summit al țărilor din sud-estul Europei, a declarat că Moldova a rămas angajată în rezolvarea pașnică a conflictului.

SHARE

De ce a respins Moldova cererea Transnistriei, privind ajutorul rusesc. Maia Sandu, aflată în Albania, pentru un summit al țărilor din sud-estul Europei, a declarat că Moldova a rămas angajată în rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean.

„Ceea ce face guvernul astăzi este să facă pași mici, pentru reintegrarea economică a țării”, a spus ea.

De ce a respins Moldova cererea Transnistriei, privind ajutorul rusesc

Oleg Serebrian, viceprimministru al Republicii Moldova, a spus că congresul de la Tiraspol a fost un eveniment de propagandă și că regiunea separatistă și toți cetățenii Republicii Moldova beneficiază de sprijinul Moldovei, pentru a adera la Uniunea Europeană.

Statele Unite suțin ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, la Washington.

„Având în vedere rolul din ce în ce mai agresiv al Rusiei în Europa, urmărim foarte atent acțiunile Rusiei în Transnistria și situația de acolo, în general”, a spus Miller, folosind un alt nume pentru regiune.

Citeşte şi: Putin, dezamăgit că Transnistria nu a cerut explicit anexarea. Rusia dă vina pe România

Comentând despre congres, Ministerul de Externe al Rusiei a spus că apărarea intereselor cetățenilor transnistreni este o prioritate și că cererea va fi analizată cu atenție, a informat agenția de presă RIA, conform Euractiv.

Foto: Wikimedia/Пресс-служба Президента ПМР/CC BY 4.0

Ministrul Economiei din regiune a declarat că veniturile vamale plătite în bugetul Transnistriei au scăzut cu 18%, conform noului regulament.

Citeşte şi: Transnistria cere ajutorul Rusiei pentru a se desprinde Republica Moldova

Regiunea separatistă transnistreană a Moldovei a cerut Rusiei ieri să ajute economia sa să reziste presiunii moldovenești, la o reuniune a sutelor de oficiali demiși de guvernul pro-european de la Chișinău.

Regiunea, văzută de multă vreme ca un potențial punct de aprindere al relaţiilor Rusia - Europa, a organizat un aşa-zis „congres al deputaților de toate nivelurile”, după ce Moldova a cerut firmelor transnistrene să plătească taxe de import, către bugetul central, din ianuarie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te