În noaptea de duminică spre luni, forțele ruse au lansat un nou atac masiv cu drone kamikaze Shahed asupra Ucrainei, vizând în principal Odesa, orașul strategic situat la doar 300 de kilometri de granița cu România.
Putin atacă zi și noapte Odesa, fortăreața Ucrainei de la Marea Neagră, aflată la 300 km de România
Sirenele au început să sune în jurul orei 1:00, iar rețelele locale de Telegram au semnalat mai multe explozii consecutive.
„În ciuda eforturilor active ale forțelor de apărare aeriană, au fost înregistrate distrugeri și pagube la infrastructura civilă a orașului, inclusiv la stații de service și vehicule de pasageri”, a transmis Oleh Kiper, șeful administrației militare din Odesa, potrivit KievPost.
Sursa foto: X/ @MemorySteelUA
Potrivit acestuia, un agent de pază a fost ucis după ce o cameră de securitate din apropierea unei clădiri noi a luat foc în urma atacului.
Citește și: General american: Fără Odesa, Putin nu va opri războiul. Va fi victoria asupra Mării Negre
On the night of July 7, Russia launched a drone strike on Odesa.
— About Ukraine (@AboutUkrainewar) July 7, 2025
Once again, civilians were forced to seek shelter from terror from above.#Odesa #DroneAttack #RussiaIsATerroristState #StandWithUkraine pic.twitter.com/aREvzPsuDv
De ce vrea Putin să pună „gheara” pe Odesa
Odesa este considerată ultima redută a Ucrainei la Marea Neagră. Cu trei porturi esențiale pentru exporturile de cereale și echipamente, orașul joacă un rol crucial în economia Ucrainei și în accesul său la piețele internaționale.
De aceea, armata rusă intensifică presiunea militară, considerând Odesa un obiectiv vital. Un al doilea obiectiv ar fi apropierea de România, Vladimir Putin nu și-a ascuns niciodată dorința de a reface fosta Uniune Sovietică, despre care a afirmat de mai multe ori că a fost „cel mai mare dezastru care i s-a întâmplat Rusiei”. Din noua structură a URSS ar urma să facă parte statele din fostul bloc sovietic, dar și statele care au fost „doar” sub influența imperiului sovietic, precum România.
Citește și: Atac masiv rusesc la "porțile României". Porturile Odesei de la Marea Neagră, sub asediul dronelor
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a atras atenția asupra planurilor Moscovei: „Planul lui Putin este să cucerească Odesa și să ajungă la granița cu Moldova și România. Vrea să distrugă acest oraș frumos, așa cum a făcut cu multe altele din teritoriile ocupate.”
Oficialii ucraineni avertizează că Rusia pregătește un atac de amploare asupra orașului, într-o încercare de a forța o capitulare a Kievului. Rusia insistă că va accepta pacea doar în condițiile sale – ceea ce înseamnă, în termeni practici, cedarea teritoriilor ocupate, inclusiv Odesa.
‼️🤬 At night, the Russians also attacked Odesa with drone strikes. One person was killed, OVA reported. pic.twitter.com/NKUhzpBnJg
— The Ukrainian Review (@UkrReview) July 7, 2025
Generalul american Wesley Clark, fost comandant al forțelor comune NATO, este convins că Putin vede capturarea Odesei nu doar ca o victorie tactică, ci ca pe un triumf strategic care poate fi prezentat ca sfârșitul ostilităților, potrivit 112.ua.
Citește și: Zelenski: Planul lui Putin este să cucerească Odesa și să ajungă la granița cu Moldova și România
Putin consideră Odesa „teritoriu rusesc”
Ambițiile lui Vladimir Putin pentru sudul Ucrainei nu sunt un secret. Liderul de la Kremlin a declarat în repetate rânduri că Odesa este „un teritoriu rusesc”, făcând trimitere la vechile granițe imperiale, până unde îi convine Rusiei în istorie.
Cucerirea orașului ar permite Rusiei să controleze complet litoralul ucrainean și să amenințe direct flancul estic al NATO, inclusiv România.
În acest context tensionat, Zelenski cere sprijin și garanții clare din partea aliaților occidentali: „Desigur, avem nevoie de protecție acum. Dar, mai mult decât atât, avem nevoie de garanții pe termen lung că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată.”
De la lansarea invaziei ruse, Odesa a fost frecvent ținta atacurilor aeriene și cu drone. În ultima săptămână, ofensiva rusă s-a concentrat tot mai puternic asupra orașului, semnalând o posibilă escaladare majoră în sudul Ucrainei.