Putin apelează la metoda Elțîn? Scoate blindatele pe străzi ca să nu piardă puterea. De cine se teme.
FSO, responsabilă de regulă cu securitatea înalților demnitari ai Rusiei, a anunțat că va organiza exerciții săptămâna aceasta la Moscova, între 1 și 3 noiembrie, cu opțiunea neobișnuită de a aduce vehicule blindate nespecificate.
Pentru prima dată, FSO spune că va disloca vehicule blindate, furnizate de Comandamentul Forțelor Gărzii Naționale, la mai multe clădiri guvernamentale cheie, inclusiv la Guvern („Casa Albă”) din Moscova, la complexul Administrației prezidențiale, precum și la cele două Camere ale Parlamentului Rusiei, Consiliul Federației și Duma de Stat.
Putin apelează la metoda Elțîn? Scoate blindatele pe străzi ca să nu piardă puterea. De cine se teme
FSO a declarat că evenimentele din aceste locații vor aborda „probleme practice ale activității de serviciu”, în cooperare cu forțele de ordine și serviciile de urgență și că „nu există planuri de introducere a unor restricții privind circulația cetățenilor”.
Exercițiile anterioare, inclusiv cele din 25 – 27 octombrie 2022, nu au inclus vehicule blindate, ci s-au concentrat pe activități de combatere a terorismului și stingerea incendiilor, furnizarea de îngrijiri medicale de urgență, controlul mulțimilor și arestarea infractorilor.
Împotriva zvonurilor persistente, dar nedovedite, de pe rețelele de socializare, că președintele Putin a murit și că o „lovitură de stat” este în desfășurare, planurile din acest an ale Gărzii ar putea aminti de evenimentele ce au dus la rebeliunea sovietică din 1991 împotriva președintelui Gorbaciov și la „contra- lovitură de stat” a președintelui Elțin, potrivit kyivpost.com.
Lovitura de stat din august 1991 a fost o încercare eșuată a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice de a prelua controlul asupra țării și de a-l forța pe președinte să demisioneze.
Peste 4.000 de militari, 350 de tancuri și 300 de vehicule blindate de transport de trupe au ocupat poziții în jurul clădirilor guvernamentale din Moscova.
Lovitura de stat a eșuat după trei zile, când orașul a fost inundat de protestatari civili, făcându-i pe conspiratori să se retragă.
Totuși, a dus la prăbușirea finală a Partidului Comunist Sovietic și a URSS.
În septembrie 1993, a apărut o criză constituțională între președintele Boris Elțin, care i-a succedat lui Gorbaciov, și Parlamentul rus care a ocupat clădirea Guvernului.
Rușii nu vor să fie conduși de „sosia” lui Putin
Ca răspuns după săptămâni de tensiuni, Elțin a dizolvat Parlamentul în octombrie și a declarat „conducere prezidențială prin decret”.
Andri Iusov, reprezentant al Serviciului de Informații pentru Apărare al Ucrainei, consideră că știrile false recente despre presupusa moarte a președintelui rus Vladimir Putin au fost menite să testeze reacțiile rușilor obișnuiți, ale elitei și ale instituțiilor de propagandă.
Citește și: Medicii lui Putin, eliberați de la Valdai cu „acord de tăcere” asupra morții liderului de la Kremlin
A fost, de asemenea, un instrument de influențare a lui Putin și o parte dintr-un anumit „manual”, potrivit pravda.com.ua.
În mod cert, aceste zvonuri nu-l ajută pe Putin, pentru că există mulți susținători ai teoriilor conspirației în Rusia. Așadar, este puțin probabil să fie vorba de o schemă de tatonare din manualul FSB.
Citește și: Expert britanic în securitate crede că Putin ar putea fi mort. La Kremlin s-ar da o luptă
„Confruntarile interne în Rusia continuă. Acestea se manifestă sub diferite forme, inclusiv în campanii interne de informare precum aceasta”, potrivit lui Iusov.
Serviciile secrete occidentale consideră că General SVR, canalul Telegram care publică știri alarmant progresive despre bolile lui Putin, culminând cu „moartea” acestuia, sunt generate de ofițeri de informații ai Armatei, GRU, având ca scop destabilizarea elitei lui Putin și răspândirea neîncrederii că acesta ar mai fi în viață. Oamenii nu vor să fie conduși de „sosia” lui Putin.
Putin se teme de o revoltă a populației, alimentată de anumite secțiuni ale armatei și ale serviciilor secrete.