Puciștii din Mali oferă 10 milioane de dolari pe lună mercenarilor ruși Wagner

DE Adina Mutăr | 26.12.2021 - 19:58
Puciștii din Mali oferă 10 milioane de dolari pe lună mercenarilor ruși Wagner/foto: america today

Acordul puciștilor din Mali cu mercenarii ruși din Grupul Wagner ar costa, potrivit rapoartelor occidentale, 10 milioane de dolari pe lună, plus procente din bogatele afaceri cu resursele țării.

SHARE

Oficialii francezi acuză că puciștii din Mali au angajat grupul rus Wagner pentru a evita organizarea de alegeri și pentru a rămâne la putere.

Din punct de vedere al Rusiei, prezența mercenarilor săi în Africa face parte din efortul Moscovei de a-și răspândi influența pe continent la un preț mic.

Statele Unite susțin că Grupul Wagner a fost înființat de omul de afaceri Evgheni Prigozin, un apropiat al lui Putin. Acesta a desfășurat mercenari din grupul Wagner inițial în zonele separatiste din Ucraina, apoi din Republica Centrafricană în Siria, căutând simultan profituri din acordurile locale pentru a exploata resurse, inclusiv gaze naturale și diamante.

Desfășurarea mercenarilor ruși în Mali deschide,  potrivit guvernelor occidentale, un nou front al Kremlinului, în același timp în care Moscova a adunat forțele militare în jurul Ucrainei.

Mercenarii sunt mai puțin costisitori decât o armată permanentă, iar acțiunile lor - important pentru guvernele dornice să evite confruntările directe și victimele militare sub steaguri naționale - ușor de negat.

Forțele franceze din Mali au părăsit, la începutul acestei luni, o bază din Timbuktu, ca parte a unei retrageri militare după ce s-au străduit să învingă o insurgență islamistă.

Evgheni Prigozin a trimis emisari la Bamako în această vară, după ce Franța a declarat că își va reduce prezența militară în regiune, spun oficialii de securitate occidentali. Dintre emisari au făcut parte și geologi, care au analizat potențiale concesiuni de exploatare a aurului din zona dominată de Al Qaeda din Mopti, în centrul Mali, potrivit WSJ.

Contingentul inițial are 500 de mercenari ruși, care au sosit săptămâna aceasta.

Citește și

500 de mercenari ruși Wagner au intrat în Mali, spre supărarea Franței

UE a suspendat misiunea de formare a forţelor armate centrafricane, din cauza mercenarilor Wagner

 

Grupul are deja experiență în țări africane

 

După ce Franța și-a retras contingentul militar din Republica Centrafricană, devastată de război, în 2016, mercenarii Wagner au primit concesii de minereuri din partea guvernului în schimbul sprijinului militar.

Grupul este, de asemenea, implicat în contrabanda cu diamante acolo și, la un moment dat, a condus vama țării, luând jumătate din venituri, spun oficialii.

Wagner s-a confruntat cu un mare eșec în Siria, în 2018, când trupele americane au ucis câteva sute de luptători care au încercat să preia o zonă bogată în petrol, aflată sub protecția militarilor americani

În anul următor, Wagner a fost angajat de Mozambic pentru a zdrobi o filială a Statului Islamic, dar a fost forțat să se retragă după ce luptători ai săi au fost capturați și decapitati de jihadiști, spun oficialii occidentali și africani.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te