Juan Guaido a promis guvern de tranziție și alegeri libere, potrivit agențiilor de presă internaționale.
Juan Guaido (35 de ani), inginer de profesie a devenit liderul opoziţiei venezuelene pe 5 ianuarie, odată cu alegerea sa în fruntea parlamentului, singura instituţie care nu este sub controlul regimului Maduro.
Pe 10 ianuarie, Nicolas Maduro și-a început al doilea mandat de președinte al Venezuelei, de șase ani, după ce victoria sa în alegeri a fost vehement contestată de opoziţie şi de comunitatea internaţională.
Într-un comunicat de presă, preşedintele american Donald Trump a transmis că îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei, amplificându-şi presiunea asupra preşedintelui Nicolas Maduro.
Trump a spus că se va folosi "de întreaga forţă economică şi diplomatică a Statelor Unite pentru a face presiune pentru restaurarea democraţiei în Venezuela" şi a încurajat şi alte guverne din Emisfera Vestică să îl recunoască de asemenea pe Guaido.
Au făcut acest lucru Brazilia, Columbia, Peru şi Canada, însă Mexicul a preferat să-și mențină sprijinul pentru regimul lui Nicolas Maduro.
TĂRILE CARE L-AU RECUNOSCUT DE JUAN GUAIDO (PORTOCALIU) ȘI CELE CARE ÎL SUSȚIN ÎN CONTINUARE PE NICOLAS MADURO (ROȘU)
În replică, Maduro a anunţat întreruperea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite ale Americii, relatează AFP. "Am decis să rup relaţiile diplomatice şi politice cu guvernul imperialist al Statelor Unite. Afară! Să plece din Venezuela, aici există demnitate!", a spus Nicolas Maduro. El le-a acordat 72 de ore reprezentanţilor diplomatici nord-americani pentru a părăsi Venezuela.
S-au înregistrat o serie de ciocniri între forţele de ordine şi suporterii lui Guaido. Zeci de persoane au blocat o arteră principală din cartierul Altamira, într-o suburbie selectă a capitalei Caracas. Membrii ai Gărzii Naţionale au încercat atunci să-i împrăştie făcând uz în special de gaze lacrimogene.