Prințul român Chris Ghika, general britanic, a intrat în „război” cu SUA

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.05.2019 - 12:47
Christopher Ghika Foto: Flickr

General în armata Marii Britanii, Christopher Ghika, descendent al nobilei familii românești, a fost mustrat de Pentagon, după ce a declarat că nu există „o amenințare sporită" din partea Iranului, relatează „Washington Examiner”.

SHARE

El s-a referit la amenințarea militară iraniană la adresa trupelor americane din Irak și Siria. „Nu a existat o amenințare sporită din partea forțelor armate iraniene din Irak și Siria", a declarat el jurnaliștilor, într-un briefing de presă video la Bagdad.

O oră mai târziu, Comandamentul Central al Armatei Statelor Unite ale Americii a emis o declarație în care a spus că comentariile lui Ghika "contravin amenințărilor credibile identificate disponibile pentru informații de la SUA și aliați cu privire la forțele armate iraniene din regiune".

”Afirmațiile sale sunt nefericite, având în vedere lunga sa experiență de colaborare cu forțele americane și respectul pe care acestea i-l poartă. El a fost comandant adjunct al Diviziei 1 Infanterie  "Big Red One", cu sediul la Fort Riley, cu care a luptat în Irak timp de nouă luni, în 2015. El a devenit comandant adjunct responsabil cu strategia și informațiile în cadrul operațiunii SUA împotriva ISIS, din vara lui 2018”, scrie ”Washington Examiner”.

Christopher Ghika (47 de ani) este un veteran al conflictelor din Irlandei de Nord, Balcani, Sierra Leone, Irak și Afganistan. Este fiul Prințului Ioan Ghika, membru al dinastiei care a condus Moldova și, ulterior,  Țara Românească. Familia Ghika și-a pierdut statutul de familie conducătoare în 1859, după Unirea Principatelor, dar titlul și terenurile sale au rămas intacte.

În 2015, Ioan Ghika a fost acuzat de DNA de complicitate la revendicarea ilegală a unei păduri naționalizată de statul român. Potrivit procurorilor, el și-a exagerat moștenirea regală, astfel încât să poată revendica 43.000 de hectare. Ghika a afirmat că afirmațiile erau "complet neadevărate".

Prințul John Ghika a fost trimis în Anglia, după ce România a intrat în Cel de-al Doilea Război Mondial. În Marea Britanie, a fost înregistrat ca un străin inamic, pentru că România era un aliat al Germaniei.

În 1978, când Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, au efectuat o vizită de stat în Marea Britanie, Prințul Ioan Ghika a fost comandantul gărzilor irlandeze și i-a întâmpinat pe cei doi călare, la intrarea în Palatul Buckingham.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -