Trump nu poate obliga în mod legal companiile americane să abandoneze China imediat și nu a oferit niciun detaliu asupra a ceea ce va urma după o astfel de „cerere”.
Dolarul american a crescut brusc față de yuanul chinez, piețele bursiere americane au scăzut, iar prețul petrolului a scăzut după această nouă „salvă” a lui Trump față de China.
„Prin prezenta, se dispune ca marile noastre companii americane să înceapă imediat să caute o alternativă la China, inclusiv să-și aducă afacerile acasă și să-și fabrice produsele în SUA”, a scris Trump pe Twitter. „Nu avem nevoie de China și, sincer, ne-ar fi mult mai bine fără ea.”
Experții financiari sunt de părere că modificările politicii fiscale și sancțiunile ar putea fi utilizate pentru a restricționa sau a reduce activitatea de afaceri a Statelor Unite în China, dar ar fi nevoie de ani de zile pentru a deconecta cele două mari economii din lume.
Potrivit acestora, consecințele unei rupturi complete asupra economiei mondiale ar fi severe.
Bill Reinsch, fost oficial al Departamentului pentru Comerț al SUA, a declarat că Trump are opțiuni limitate pentru a forța companiile americane să renunțe la China și că ar avea prea puțin sens economic.
Acest lucru ar afecta companii precum Boeing Co, Apple Inc și General Motors Co, care sunt mari contractori din SUA și au interese mari de afaceri în China.
Multe companii americane au început deja să-și mute unele operațiuni din China din cauza creșterii costurilor forței de muncă.
Dar altele, inclusiv General Motors, au fabrici mari acolo pentru a aproviziona piața chineză. Acestea ar rezista la orice presiune pentru a-și închide fabricile acolo, având în vedere dimensiunea și importanța pieței chinezești, a spus Reinsch.
Pe de altă parte, China deține 1000 de miliarde de dolari în titluri de stat în SUA și ar putea să încerce să manipuleze valuta în detrimentul dolarului, cum a mai făcut-o.