Prima țară din UE care vrea să trimită trupe contra lui Putin. Ucraina, în criză de personal militar

DE Catinca Doboș | 14.05.2024 - 10:44
Prima țară din UE care vrea să trimită trupe contra lui Putin. Ucraina, în criză de personal militar - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu caracter ilustrativ)

Oficialii unei țări din UE au zis că se gândesc „serios” să trimită trupe contra lui Putin. Ucraina este în criză de personal militar.

SHARE

Un oficial estonian a declarat pentru „Breaking Defense” că guvernul său discută cu seriozitate despre trimiterea de trupe în Ucraina, conform unui articol al Business Insider.

Acești soldați ar fi plasați departe de linia frontului și ar degreva trupele ucrainene de roluri din afara câmpului de luptă, a spus acesta.

Citește și: Rusia: În România, trupe speciale se antrenează pentru debarcare în teatru de război din Ucraina

Estonia vrea să trimită trupe în Ucraina

Estonia are în jur de 4.200 de soldați activi, cu un nucleu de rezerviști de încă 38.000 de persoane.

Soldații estonieni ar avea roluri poziționate departe de liniile de front, potrivit unui oficial din domeniul securității naționale.

Madis Roll, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Estoniei, a declarat pentru publicația de știri militare „Breaking Defense” că liderii țării sale evaluează viabilitatea trimiterii de soldați estonieni în roluri care nu ar implica luptă directă în Ucraina.

Citește și: Rusia are un nou ambasador în România. A fost chemat din Estonia de Putin

Ucraina, în criză de personal

O astfel de mișcare ar ajuta la reducerea crizei de personal din Ucraina și i-ar permite Kievului să trimită mai mulți soldați pe front.

Și în timp ce Estonia, o țară membră NATO, preferă să acționeze împreună cu principalii membri ai alianței, nu exclude ideea de a se alătura unui grup mai mic de aliați, a declarat Roll.

„Discuțiile sunt în curs de desfășurare”, a declarat Roll pentru Breaking Defense.

„Ar trebui să analizăm toate posibilitățile. Nu ar trebui să avem mintea limitată în ceea ce privește ceea ce putem face”.

Citește și: Rusia intervine brutal într-unul din statele Europei. Cum a lăsat oamenii dezorientați?

Breaking Defense a relatat că Roll a făcut aceste comentarii vineri, la doar câteva zile după ce șeful apărării țării, generalul Martin Herem, a declarat pentru această publicație că Estonia a discutat pe plan intern despre trimiterea de trupe în Ucraina.

Dar nu a avut loc o „discuție serioasă” din cauza preocupărilor politice interne, a declarat Herem pentru site-ul de știri militare, pe 9 mai.

Numărul total de estonieni cu pregătire militară este de aproximativ 230.000

Estonia este unul dintre membrii NATO cei mai apropiați din punct de vedere geografic de Rusia, având o graniță estică comună cu regiunile rusești Pskov și Leningrad.

Armata sa se bazează în mare parte pe unități de rezerviști, cu aproximativ 4.200 de angajați permanenți și 38.000 de soldați de rezervă pregătiți pentru operațiuni în timp de război.

Citește și: VIDEO SUA anunță dacă trimit sau nu soldați în Ucraina. „Nu putem lăsa Ucraina să piardă războiul”

Rezervele suplimentare aduc numărul total de estonieni cu pregătire militară la aproximativ 230.000 din populația sa de 1,3 milioane de locuitori, conform site-ului oficial al forțelor de apărare.

Tallinn se alătură acum unui grup din ce în ce mai mare de membri ai alianței care promovează posibilitatea de a sprijini forțele ucrainene cu trupe.

Statele baltice îi urmează exemplul. Prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė a declarat pentru Financial Times pe 8 mai că are autoritatea din partea parlamentului de a desfășura trupe în Ucraina pentru antrenament, dar că Kievul nu a înaintat încă o astfel de cerere.

NATO are nevoie de consensul membrilor săi pentru a trimite trupe în calitate de alianță într-o zonă de război, dar statele individuale pot desfășura propriile forțe după cum consideră necesar.

Citește și: FOTO Ucraina, pradă de război rusească de 50.000.000$ într-o zi. Cele mai tari avioane, la pământ

Între timp, Rusia a declarat că orice prezență semnificativă de trupe NATO în Ucraina ar fi văzută ca o escaladare majoră, aducând în discuție amenințarea unui război nuclear.

Dar câștigurile Rusiei în Ucraina, unde Kievul a suferit luni de zile din cauza lipsei de muniție și se confruntă acum cu un dezavantaj tot mai mare în ceea ce privește efectivele, au speriat Europa de Vest.

Citește și: O bază militară rusească secretă ascunsă în munți în Crimeea, spulberată de rachetele Storm Shadow

Statele care se învecinează cu flancul vestic al Rusiei, precum Finlanda și Estonia, avertizează că o înfrângere ucraineană înseamnă că ar putea fi în curând următoarele ținte ale agresiunii rusești.

Estonia, un aliat important al Ucrainei

Estonia a acordat Ucrainei un ajutor militar, umanitar și financiar în valoare de aproximativ 640 de milioane de dolari, potrivit monitorului de ajutor al Institutului Kiel pentru Economie Mondială.

Acest ajutor reprezintă aproximativ 1,6% din PIB-ul său total, mai mult decât orice altă națiune care a furnizat ajutor Ucrainei. Cea mai recentă tranșă de ajutor din partea SUA pentru Kiev, de 61 de miliarde de dolari, valorează aproximativ 0,2% din PIB-ul american.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te