Rusia are un nou ambasador în România. A fost chemat din Estonia de Putin

DE Alin Crișan | 16.04.2024 - 17:59
Rusia are un nou ambasador în România. A fost chemat din Letonia de Putin - Foto: Facebook/ Ambasada rusă din Estonia

Rusia are un nou ambasador în România. A fost chemat din Estonia de Vladimir Putin. Diplomatul a lucrat în diferite funcții în aparatul central al Ministerului de Externe al Rusiei și în străinătate.

SHARE

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasador al Federației Ruse în România, după ce Valeri Kuzmin și-a încheiat mandatul de ambasador. Vladimir Lipaev s-a născut în 1959, vorbește germană, engleză și franceză.

Rusia are un nou ambasador în România. A fost chemat din Estonia de Putin

Diplomatul a lucrat în diferite funcții în aparatul central al Ministerului de Externe al Rusiei și în străinătate. 

Între 2021-2023 a condus misiunea diplomatică a Rusiei în Estonia. Lipaev a fost expulzat din Estonia ca răspuns la expulzarea de către Rusia a ambasadorului Estoniei la Moscova, scrie TASS.

Citește și: Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE după ce Rusia s-a lăudat că a ucis 349 de români

Potrivit datelor oficiale, el a absolvit Institutul de Relații Internaționale din Moscova și a ocupat funcții atât în capitala rusă, cât și în străinătate, inclusiv în Norvegia și Germania. Lipaev îl schimbă la post în România pe Valeri Kuzmin care a părăsit deja țară noastră săptămâna trecută.

Lipaev, expulzat

Letonia a ales să reducă relațiile diplomatice cu Rusia pe 23 ianuarie, în semn de solidaritate cu Estonia. Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele de demitere a ambasadorului rus în Letonia, Mihail Vanin, și a ambasadorului rus în Estonia, Vladimir Lipaev.

Documentele au fost publicate vineri pe site-ul oficial de informații juridice. Vanin a condus misiunea diplomatică rusă în Letonia din septembrie 2021, în timp ce Lipaev a fost ambasadorul rus în Estonia din decembrie 2021.

Lipaev a părăsit Estonia la începutul lunii februarie, după ce Rusia a redus relațiile diplomatice cu această națiune ca răspuns la acțiunile Estoniei. Estonia a redus relațiile bilaterale cu Rusia la un minim absolut de la începutul misiunii militare speciale rusești.

Citește și: Alertă la baza Mihail Kogălniceanu! Mai multe drone au zburat în apropierea unității. Reacția MApN

Ministerul estonian de Externe a declarat în ianuarie 2023 că Rusia, pentru a obține paritatea în ceea ce privește numărul de angajați în ambasade, ar trebui să reducă numărul angajaților săi la 8 posturi diplomatice și până la 15 posturi de personal administrativ, tehnic și de serviciu până la 1 februarie.

Ca reacție la reducerea substanțială a numărului de angajați la ambasada sa din Tallinn, Rusia a ales să reducă nivelul relațiilor diplomatice cu Estonia și i-a oferit ambasadorului țării să părăsească Moscova.

În același timp, Ministerul estonian de Externe a anunțat că ambasadorul rus va pleca în aceeași zi. Letonia a ales să reducă relațiile diplomatice cu Rusia la 23 ianuarie, în semn de solidaritate cu Estonia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te