Președintele unei țări îndeamnă populația să își facă provizii pe 2 ani. Nu războiul e cauza

DE Alin Crișan | Actualizat: 30.01.2024 - 17:52
Președintele unei țări îndeamnă populația să își facă provizii pe 2 ani. Nu războiul e cauza - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
Președintele unei țări îndeamnă populația să își facă provizii pe 2 ani. Nu războiul e cauza - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Președintele unei țări îndeamnă populația să își facă provizii pe 2 ani. Printre motivele pentru care sfatul său ar trebui urmat se regăsește și încălzirea globală.

SHARE

Președintele Tadjikistanului a respectat o tradiție de 15 ani, îndemnând populația să se asigure că își face provizii de alimente pentru cel puțin doi ani, în cazul unei calamități.

Președintele unei țări îndeamnă populația să își facă provizii pe 2 ani. Nu războiul e cauza

Emomali Rahmon a făcut acest apel într-un discurs din 27 ianuarie, cu ocazia Sada, un festival tradițional persan de la mijlocul iernii care marchează începutul pregătirilor pentru sezonul de însămânțare de primăvară. 

"Subliniez faptul că fiecare familie din țară ar trebui să aibă rezervele de hrană necesare pentru doi ani", a spus el.

Rahmon a citat, printre motivele pentru care trebuie urmat sfatul său, provocările schimbărilor climatice, creșterea populației și imprevizibilitatea lanțului global de aprovizionare cu alimente.

În acest an, ca de obicei, Rahmon nu a reușit însă să explice de unde ar trebui ca populația săracă a Tadjikistanului să procure atât de multă hrană sau, în acest caz, unde ar trebui să o depoziteze.

Citește și: Oprea, despre plafonarea prețurilor la alimente: „Acţionăm! Pentru românii care resimt cel mai tare”

Salariul mediu în Tadjikistan este de aproximativ 130 de dolari, iar majoritatea familiilor se bazează, pentru a supraviețui, pe banii diasporei, a muncitorilor care lucrează în Rusia. Un număr tot mai mare de tadjici se mută în orașe pentru a locui în apartamente, unde spațiul este foarte limitat. 

În 2022, ziarul independent Asia-Plus a publicat un articol care oferea cititorilor sfaturi despre cum ar putea fi depozitată mâncarea timp de doi ani. 

Dar chiar și acesta a trebuit să recunoască, pe baza datelor produse de Institutul de Nutriție al țării, că cantitatea de alimente esențiale necesare unei familii de cinci persoane pentru o perioadă de cinci luni ar cântări 1,4 tone.

Între timp, agenția de stat pentru standarde recomandă că printre produsele alimentare adecvate pentru a fi depozitate timp de până la 24 de luni se numără zahărul, mierea, pastele, conservele de legume, gemul, fructele uscate, laptele praf, ceaiul, cafeaua, cacao, uleiul vegetal, orezul și făina.

Sfatul de a vă grăbi să cumpărați cantități mari de alimente este însă nepractic și din alte motive. 

„Prețurile ar exploda”

Un expert în afaceri economice din Tadjikistan care a vorbit cu Eurasianet sub anonimat a declarat că, dacă publicul larg ar putea ține cont de cuvintele lui Rahmon, s-ar instaura haosul pe piețele alimentare.

"Depozitele comercianților noștri nu sunt echipate pentru a aproviziona instantaneu populația pentru două luni, darămite pentru doi ani.

Citește și: Pensionarii pierd 900 de lei, după tăierea tichetelor pentru alimente. De când se aplică?

Prețurile ar exploda imediat, iar produsele alimentare ar dispărea pur și simplu din piețe și de pe rafturile magazinelor", a declarat expertul.

Panica a fost atât de mare încât guvernul a trebuit să intervină pentru a face apel la public să nu asculte zvonurile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te