Probabil cea mai mare amendă din istorie, primită de Ant Group în China: aproape 1 miliard de dolari

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.07.2023 - 08:12
Probabil cea mai mare amendă din istorie, primită de Ant Group în China: aproape 1 miliard de dolari - Foto: Profimedia Images

Banca centrală a Chinei a impus Ant Group, afiliată a grupului Alibaba, o amendă de 7,12 miliarde de yuani (985 de milioane de dolari), pentru diverse nereguli, încheind măsurile de reglementare împotriva acesteia.

SHARE

Banca Populară Chineză, care a emis amenda, a declarat că sancţiunea a fost impusă ca răspuns la încălcări ale diferitelor legi şi reglementări, inclusiv în ceea ce priveşte guvernanţa corporativă, protecţia consumatorilor şi cerinţele împotriva spălării banilor.

Amenda este una dintre cele mai mari împotriva unei firme chineze de internet şi urmăreşte să încheie controlul şi restructurarea de ani de zile de la Ant Group, după ce oferta publică iniţială de succes, de 37 de miliarde de dolari, a fost abandonată la sfârşitul anului 2020.

Citește și: VIDEO Cât costă cazarea la hotelul de 3* al lui Cristi Borcea din Olimp. Nu s-a lăsat de butelii

Din acel moment, care a declanşat o represiune intensă de doi ani din partea Beijingului asupra sectorului tehnologic intern al Chinei, grupul Ant a fost nevoit să-şi revizuiască afacerea. Aceasta a inclus transformarea ei într-un holding financiar sub controlul băncii centrale a Chinei.

Alibaba deţine aproximativ 33% din acţiunile Ant Group, iar miliardarul chinez Jack Ma este fondatorul ambelor firme. 

Autorităţile au anulat listarea Ant din cauza preocupărilor legate de reglementarea companiei, în 2020.

Recent au apărut semne că Ant este pe drumul cel bun.

În ianuarie, compania a primit aprobarea de a-şi extinde activitatea de finanţare a consumatorilor.

Citește și: Roboţi umanoizi cu AI au afirmat într-o conferinţă ONU că pot să conducă lumea

Amenda şi posibila rezolvare a problemelor de reglementare ale Ant vine în timp ce China încearcă să susţină industria privată, pe fondul unei imagini economice interne dificile.

În declaraţia sa de vineri, banca centrală a spus că majoritatea problemelor restante în afacerile financiare ale aşa-numitelor companii cu platforme online, cum ar fi Ant Group, au fost rectificate.

Sarcina băncii centrale este acum ”o supraveghere normalizată”, sugerând că măsurile stricte, cum ar fi amenzile, se pot calma.

Ant Group a declarat vineri că ”va respecta termenii pedepsei cu toată seriozitatea şi sinceritatea şi va continua să îmbunătăţească şi mai mult guvernanţa conformităţii noastre”.

În prezent este posibil ca o listare pentru Ant Group să ajungă în centrul atenţiei, deşi evaluarea companiei a scăzut semnificativ în ultimii doi ani şi jumătate.

Reprimarea imperiului lui Jack Ma

Autorităţile de reglementare chineze au înăsprit regulile privind sectorul tehnologic intern de când Ant Group şi-a retras IPO în noiembrie 2020, cu scopul de a controla unele dintre cele mai mari firme din ţară.

Beijingul a introdus reguli în domenii de la protecţia datelor până la antitrust, luând investitorii pe nepregătite şi ştergând valori de miliarde de dolari ale giganţilor tehnologici ai ţării.

Imperiul lui Jack Ma, Alibaba şi Ant Group, a fost atacat în special. Autorităţile de reglementare au lovit Alibaba cu o amendă antitrust de 2,8 miliarde de dolari, în 2021.

Ma, un miliardar deschis, care a fost adesea văzut în public, s-a retras din viaţa publică timp de multe luni după anularea ofertei publice iniţiale a Ant Group. Recent, a fost văzut din nou în public.

Nu doar firmele pe care le-a fondat Ma au fost în vizorul autorităţilor de reglementare chineze. În 2021, gigantul livrărilor de alimente Meituan a fost amendat cu 3,44 miliarde de yuani după o anchetă antitrust.

Anul trecut, autoritatea de reglementare a spaţiului cibernetic din China a impus gigantului Didi o penalizare de 8,02 miliarde de yuani pentru încălcarea legii ţării privind securitatea datelor, relatează News.ro, citând CNBC.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te