Premierul Sloveniei, injurii pe Twitter la adresa jurnaliștilor critici

DE Adelina Sahlean | 05.05.2020 - 13:39

De la începutul mandatului (în luna martie a.c.), premierul de dreapta din Slovenia, Janez Janša, este foarte activ pe Twitter. El i-a calificat pe jurnaliştii critici la adresa sa drept mincinoşi şi practicanţi ai prostituţiei în domeniul presei.

SHARE

Miercuri, el a redistribuit pe Twitter un articol care sugerează că avocaţii libertăţii presei care au sunat alarma privitor la acţiunile lui folosesc cocaină.

Janša, care are o tendinţă în stil Trump de a lansa tweet-uri inflamatorii şi este un aliat apropiat al premierului ungar de extremă dreapta, Viktor Orban, a preluat funcţia după ce precedentul şef al guvernului ţării, Marjan Sarec, a demisionat, sperând să declanşeze alegeri anticipate. Janša a reuşit să formeze o coaliţie între Partidul Democrat sloven, din care face parte, şi încă trei formaţiuni.

În primele săptămâni, atenţia guvernului a fost în cea mai mare parte concentrată asupra răspunsului la coronavirus şi până acum Slovenia a reuşit să menţină numărul infectărilor şi deceselor de Covid la un nivel scăzut. Însă criticii se tem că Janša, asemenea mentorului său (Viktor) Orban, vrea să folosească criza coronavirusului în avantaj politic.

El va putea totodată să acţioneze ca o nouă voce în UE în sprijinul lui Orban şi al guvernului polonez, care vor să se asigure că Uniunea nu va ţine prelegeri satelor membre pe teme de democraţie şi stat de drept. Slovenia va deţine preşedinţia rotativă a UE anul viitor.

Janez Janša, care are 61 de ani, a avut un periplu politic foarte asemănător celui al lui Orban, începând cu trei decenii în urmă ca un luptător prodemocraţie şi adoptând treptat poziţii tot mai de dreapta, de-a lungul anilor, preluând în timp retorica anti-imigraţie şi privind cu scepticism schimbarea climatică. În campaniile sale politice, Janša a folosit xenofobia, islamofobia şi discursul urii, spune Boris Vezjak, profesor la Universitatea Maribor din Slovenia.

Ca şi Orban, el este acuzat că susţine nepotismul şi corupţia. În 2013, a fost condamnat la doi ani închisoare pentru mită, dar condamnarea i-a fost anulată de Curtea Constituţională din cauza lipsei probelor directe, şi a fost eliberat după ce a stat şase luni închis. A negat toate acuzaţiile.

Janša, care a mai ocupat în două rânduri pentru scurt timp funcţia de premier, este sprijinit de o reţea tv finanţată de personalităţi ungare din anturajul lui Orban, iar fostul director al reţelei, Aleš Hojs, a devenit noul ministru de interne al lui Jansa.

De la învestirea în funcţie, în martie, Janša l-a atacat pe jurnalistul de investigaţie Blaž Zgaga, care a criticat unele măsuri adoptate de guvern privitor la coronavirus, calificându-le drept nelegale. O postare oficială a guvernului pe Twitter prelua o relatare potrivit căreia jurnalistul ar fi un „pacient scăpat de la psihiatrie” şi afirma că ar suferi de „Covid-Marx/Lenin”.

Zgaga a spus că atacurile au declanşat un val de mailuri de ură şi ameninţări. „Am mai fost sub protecţia poliţiei înainte, am mai fost calomniat înainte, dar niciodată nu am trecut prin aşa ceva”, a spus el.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te