Premierul Noii Zeelande cere cetățenilor să-i mustre pe cei care nu respectă regulile sanitare

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 01.03.2021 - 12:14
Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern/FOTO: Facebook

Premierul Noii Zeelande şi-a îndemnat luni concetăţenii să-i certe pe cei care nu respectă restricţiile legate de COVID, într-un moment în care furia populaţiei se amplifică după o serie de încălcări ce au determinat autorităţile să plaseze din nou Auckland în carantină.

SHARE

Această măsură a intervenit la mai puţin de două săptămâni după un lockdown de trei zile impus în principalul oraş al Noii Zeelande.

Extrem de supărată, Jacinda Ardern, care până acum a salutat ca fiind foarte bună gestionarea pandemiei, a calificat aceste încălcări drept "intolerabile". Ea a afirmat că unele persoane aflate la originea recentelor contaminări au ignorat restricţiile, refuzând să se izoleze cum ar fi trebuit sau să dea informaţii despre deplasările lor, pentru a permite alertarea celor cu care au intrat în contact.

"Aceşti indivizi sunt judecaţi de întreaga naţiune, vor exista consecinţe, fără nicio îndoială", a declarat Ardern pentru presă.

 

Premierul Noii Zeelande cere ca cei care nu respectă măsurile sanitare să fie ostracizați public


Până în prezent, Noua Zeelandă a înregistrat doar 26 de decese legate de noul tip de coronavirus, la o populaţie de circa 5 milioane de locuitori, însă Ardern a amintit că toată lumea trebuie să coopereze. "Dacă aceasta presupune să cerţi un membru al familiei sau un coleg, pentru că nu au respectat regulile, noi trebuie să o facem. Făceţi-o cu delicateţe, dar făceţi-o", a declarat ea.

Cei 1,7 milioane de locuitori ai oraşului Auckland sunt din nou în carantină începând de duminică pentru cel puţin şapte zile, după descoperirea noilor cazuri de COVID-19.

Carantina de trei zile impusă în februarie nu a permis evitarea răspândirii unui focar de contaminări. Temerile vizează în special o familie care ar fi fost în contact cu membri ai unei familii infectate. Unul dintre membrii săi, care ar fi trebuit să stea în izolare, s-a dus la un medic, la o universitate şi la o sală de fitness, în aşteptarea rezultatelor testului care în final au arătat că el este purtător de virus.

 

Carantina, reintrodusă în Auckland



"Plătim cu toţii preţul" acţiunilor lor, a declarat şefa guvernului neozeelandez, care a spus că înţelege furia populaţiei.

Ea a recunoscut că este dificil să ştii dacă persoanele "spun adevărul", în condiţiile în care este esenţial să se ştie, pentru a repera contacţii.

Luni, focarul epidemiologic din Auckland număra 15 cazuri.

Strategia Noii Zeelande este de a elimina orice caz de coronavirus datorită politicii sale foarte intense de depistare şi a căutării aprofundate a contacţilor.

 

Tensiunile din Noua Zeelandă cresc


Autorităţile au posibilitatea de a lua măsuri coercitive împotriva contravenienţilor, însă până acum ele nu au aplicat aproape nicio amendă pentru refuzul de a purta mască într-un avion sau în transportul public, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te