Premierul Marii Britanii: Rusia plănuieşte „cel mai mare război din Europa de după 1945”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.02.2022 - 10:05
Premierul Marii Britanii: Rusia plănuieşte „cel mai mare război din Europa de după 1945”. / Foto: businesspostbd.com

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că toate semnele arată că Rusia plănuieşte „cel mai mare război din Europa de după 1945, relatează BBC.

SHARE

„Toate semnele arată că planul a început deja în anumite privinţe”, a afirmat Johnson într-un interviu pentru BBC.

Informaţiile din ultimele zile sugerează să Rusia intenţionează să lanseze un atac prin care va fi împresurată capitala Ucrainei, Kiev.

„Oamenii trebuie să înţeleagă ce ar însemna asta ca şi costuri în vieţi umane”, a adăugat Johnson.

Citește și: UE, îngrijorată că Rusia a intensificat manipulările prin „Fake News”, sporind tensiunea în Ucraina

Întrebat dacă o invazie a Ucrainei de către Rusia este iminentă, britanicul a răspuns: „Mă tem că asta ne arată dovezile”.

Boris Johnson a precizat că preşedintele american Joe Biden le-a spus liderilor occidentali că sunt informaţii că ruşii plănuiesc să intre în Ucraina nu prin est, ci din Belarus, în zona care înconjoară Kievul.

„Mă tem să spun că planul pe care îl vedem este pentru ceva ce ar putea fi cel mai mare război din Europa de după 1945”, a subliniat el.

Conform celor mai recente estimări, între 169.000 şi 190.000 de soldaţi ruşi sunt masaţi la frontiera cu Ucraina, atât în Rusia cât şi în Belarus. Acestă estimare îi include şi pe rebelii din estul Ucrainei, relatează News.ro.

Citește și: Doi soldați ucrainieni, uciși. Zelenski cere sancțiuni înaintea invaziei și o întâlnire cu Putin

Ambele tabere angrenate în conflictul din estul Ucrainei, ucrainenii și separatiștii pro-ruși, reclamă încălcări ale armistiţiului

Ambele părţi în conflict în regiunea disputată din estul Ucrainei au raportat noi încălcări ale încetării focului duminică, la o zi după ce şeful NATO a spus că toate semnele indică faptul că Rusia plănuieşte un atac la scară întreagă asupra statului vecin, relatează dpa.

Separatiştii susţinuţi de Rusia din aşa-numitele republici Lugansk şi Doneţk au afirmat că există sate care au fost lovite cu obuze de mai multe ori de la miezul nopţii. Armata ucraineană a semnalat mai multe încălcări ale încetării focului în cursul dimineţii. Informaţiile din cele două surse nu au putut fi verificate independent, notează dpa.

Citește și: Vulnerabilitățile Armatei Române: nave învechite, rezerviști puțini

Aceste informaţii intervin la o zi după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că există dovezi care sugerează că Rusia plănuieşte un atac la scară întreagă asupra Ucrainei.

"Nu există trupe care se retrag, cum susţine Rusia, ci sunt aduse noi trupe", a spus el, precizând că există şi indicii că Rusia se pregăteşte să creeze un pretext pentru un atac.

În pofida faptului că Moscova a comasat peste 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina, aceasta a negat în mod repetat că ar avea astfel de planuri.

Citește și: Zelenski: Ucraina nu va riposta la provocările Rusiei. OSCE raportează noi bombardamente în Donbas

Potrivit observatorilor internaţionali, numărul de încălcări ale încetării focului a crescut masiv în ultimele zile.

În regiunea Lugansk au fost înregistrate 975 de încălcări ale încetării focului, între care 860 de explozii, potrivit unui comunicat al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). În regiunea Doneţk, au fost înregistrate 591 de încălcări, între care 535 de explozii. Aceste cifre se referă la activităţile de până vineri, notează dpa. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te