UE, îngrijorată că Rusia a intensificat manipulările prin „Fake News”, sporind tensiunea în Ucraina

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.02.2022 - 08:07
UE, îngrijorată că Rusia a intensificat manipulările prin „Fake News”, sporind tensiunea în Ucraina. / Foto: euronews.com

Uniunea Europeană şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea cu privire la intensificarea eforturilor de manipulare a informaţiilor menite să servească drept pretexte inventate pentru a justifica o escaladare militară în Ucraina, transmite AFP.

SHARE

"Uniunea Europeană este extrem de îngrijorată de faptul că evenimentele organizate ar putea fi folosite ca pretext pentru o posibilă escaladare militară", se arată într-un comunicat al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Uniunea "observă o intensificare a eforturilor de manipulare a informaţiilor pentru a sprijini astfel de obiective", a adăugat el.

Citește și: Doi soldați ucrainieni, uciși. Zelenski cere sancțiuni înaintea invaziei și o întâlnire cu Putin

Presa de stat rusă publică informaţii neverificabile

Avertismentul vine în momentul în care presa de stat rusă a publicat informaţii neverificabile despre violenţe în estul Ucrainei, o regiune deţinută parţial de rebelii pro-ruşi. Presa rusă acuză Kievul că plănuieşte un atac asupra enclavei rebele din regiunile Doneţk şi Lugansk.

"UE nu vede niciun temei în acuzaţiile venite din zonele care nu sunt controlat de guvern din Doneţk şi Lugansk cu privire la un posibil atac ucrainean", a adăugat Borrell.

Citește și: Vulnerabilitățile Armatei Române: nave învechite, rezerviști puțini

El a apărat "rolul cheie" jucat de observatorii dislocaţi de OSCE în Ucraina pentru a verifica ceea ce se întâmplă pe teren şi "a salutat atitudinea de moderaţie a Ucrainei în faţa provocărilor continue şi a eforturilor de destabilizare".

Statele membre UE şi Statele Unite sunt convinse că Moscova caută un pretext pentru a ataca Ucraina prin utilizarea incidentelor violente de pe teren şi diseminarea de informaţii false.

În opinia preşedintelui american Joe Biden, o invazie a Ucrainei de către Rusiei ar fi doar o chestiune de câteva zile. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.