VIDEO Marcel Ciolacu: Spania este un partener strategic şi un aliat de încredere al României

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.10.2023 - 14:48
Marcel Ciolacu: Spania este un partener strategic şi un aliat de încredere al României - Foto: captură video

Regatul Spaniei este un partener strategic şi un aliat de încredere al României, a declarat premierul Marcel Ciolacu la recepţia organizată cu prilejul Zilei Naţionale a Regatului Spaniei.

SHARE

"Este o bucurie să fiu prezent, astăzi, alături de dumneavoastră, pentru a sărbători împreună un moment semnificativ din istoria poporului spaniol, Ziua Hispanităţii. Semnificaţia acestei zile ne vorbeşte despre cunoaştere, despre cultură, despre interacţiune şi valori umane. Prin rolul pe care şi l-a clădit de-a lungul istoriei, Spania este recunoscută pentru contribuţia sa substanţială la cultura, arta şi ştiinţa lumii", a declarat Ciolacu.

Citește și: România și Bulgaria, gata să creeze un „Schengen” propriu dacă Austria va vota împotrivă la JAI

În acelaşi timp, Spania şi România împărtăşesc nu doar origini lingvistice comune, ci şi experienţe istorice similare, a adăugat el.

"Ambele ţări au traversat regimuri dictatoriale brutale, iar ulterior au avut un parcurs european care a dus la dezvoltarea lor economică şi la confirmarea vocaţiei lor democratice. Totodată, identitatea noastră comună latină a făcut ca peste un milion de cetăţeni români să aleagă Spania drept a doua casă, contribuind astfel la întărirea legăturilor dintre cele două state", a afirmat Ciolacu.

Premierul a evidenţiat nivelul excelent al relaţiilor dintre cele două state.

"Anul acesta am marcat 10 ani de la asumarea Parteneriatului Strategic - o dovadă a nivelului excelent de cooperare dintre ţările noastre. Mărturie stau contactele tot mai dese dintre cele două state, la toate nivelurile. Atât în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, dar şi acum în calitate de prim-ministru, am avut numeroase întâlniri cu lideri şi oficiali din Spania şi pot afirma cu mândrie faptul că am în premierul Pedro Sanchez un prieten al meu şi al României", a declarat Ciolacu.

El a subliniat că nivelul excelent al relaţiilor politice s-a concretizat şi la nivel economic.

"Schimburile economice bilaterale au ajuns anul trecut la peste 6 miliarde de euro, iar tendinţa de creştere se menţine şi pentru acest an", a precizat Ciolacu.

Citește și: Ciolacu și-a adus aminte de vremurile când bea Brifcor. Ce spune despre supraimpozitarea Coca Cola

Premierul a menţionat şi cooperarea strânsă în domeniul apărării, ca pe un aspect extrem de relevant în contextul evoluţiilor de securitate din regiune generate de agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

"Aş vrea să folosesc această ocazie pentru a sublinia aprecierea noastră deplină pentru contribuţia spaniolă la consolidarea Flancului Estic al NATO prin prezenţa militară în România", a afirmat Ciolacu, informează Agerpres.

Totodată, şeful Executivului a evidenţiat faptul că fundamentul relaţiei dintre cele două ţări este reprezentat de comunitatea de cetăţeni români stabiliţi pe teritoriul Spaniei.

"Mulţumesc autorităţilor spaniole pentru sprijinul pe care l-au oferit şi îl oferă în continuare românilor din Spania. Sunt convins că încheierea Acordului privind dubla cetăţenie va constitui o nouă recunoaştere a rolului comunităţii româneşti la dezvoltarea statului spaniol", a afirmat Ciolacu.

În context european, premierul a salutat angajamentul ferm al Preşedinţiei Spaniole la Consiliul UE pentru o Europă axată pe unitate, progres şi coeziune.

"Vă felicit pentru eforturile dumneavoastră în asumarea acestui mandat, în special pentru sprijinul constant şi fără echivoc în vederea aderării României la spaţiul Schengen. Este un pas pe deplin meritat, benefic pentru întreaga Uniune. Acţiunile prim-ministrului Sanchez au arătat faptul că Spania este unul din principalii parteneri ai României la nivel european în realizarea obiectivului de aderare la zona de liberă circulaţie", a declarat Ciolacu.

Nu în ultimul rând, cu referire la contextul internaţional, premierul a subliniat importanţa solidarităţii ţărilor democratice împotriva terorismului.

"Relaţia dintre Spania şi România este una puternică, iar această zi specială ne oferă prilejul să subliniem importanţa colaborării şi a prieteniei dintre ţările noastre. Vedem cât de important este ca ţările democratice să facă front comun atunci când valorile esenţiale ale democraţiei, drepturile fundamentale şi securitatea cetăţenilor sunt puse în pericol.

De aceea, România este primul stat care a adoptat o declaraţie în Parlamentul României de condamnare a atacurilor teroriste îndreptate împotriva Statului Israel şi a populaţiei civile.

Este un exemplu de solidaritate deplină a lumii democratice împotriva terorismului şi sunt convins că ambasadorii tuturor statelor prezente astăzi aici sunt de acord cu acest demers", a mai afirmat Ciolacu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te