Premierul ceh învins în alegeri susține că președintele l-a pus să formeze un nou guvern

DE Elena Andrei | 12.10.2021 - 22:24
Andrej Babis a declarat că președintele l-a pus să formeze un nou guvern/foto: afp

Prim-ministrul ceh Andrej Babis a declarat marți că președintele țării a promis să-l numească pentru a forma un guvern la o ședință de duminică, cu puțin timp înainte ca șeful statului să fie dus de urgență la spital.

SHARE

Revendicarea a venit în timp ce politicienii căutau modalități de a pune capăt impasului provocat de internarea președintelui Milos Zeman chiar în momentul când trebuia să numească un premier după alegeri.

„Când am vorbit cu președintele duminică, el a spus că, atunci când va veni momentul, îmi va propune să formez un nou guvern", a declarat Babis la Czech TV.

„Depinde de mine să accept sau să refuz", a spus el, adăugând că este și el gata să intre în opoziție.

Alianța de centru-dreapta „Împreună” a câștigat cu puțin votul din weekendul trecut în fața partidului populist ANO al miliardarului Babis.

Cu o altă alianță centristă, „Împreună” ar avea o majoritate de 108 locuri în Parlamentul de 200 de locuri.

Dar Zeman spusese înainte de alegeri că va numi liderul unui partid, nu al alianței, pentru a forma următorul guvern, sugerând că vechiul său aliat politic Babis va fi prima alegere.

Având în vedere componența noului Parlament, el se va lupta pentru a forma o majoritate sau pentru a continua cu un guvern minoritar.

Mass-media cehă sugerează că liderul „Împreună”,  Petr Fiala, este considerat cel mai probabil candidat la funcția de prim-ministru.

Spitalul a declarat că președintele se află într-o stare stabilă și este tratat de specialiști de elită în terapie intensivă.

Președintele în vârstă de 77 de ani, care suferă de probleme hepatice, ar putea sta în spital săptămâni întregi.

Purtătorul de cuvânt al lui Zeman, Jiri Ovcacek, a declarat pentru radioul Proglas că Zeman a fost vizitat de membrii familiei sale și de cei mai apropiați colaboratori.

El a declarat marți că informațiile despre starea președintelui vor fi furnizate „continuu, dar cu moderare”.

Citește și

Preferat în sondaje, premierul populist miliardar Andrej Babis a pierdut alegerile din Cehia

Pandora Papers: miliardarul Frank Timiş și un oficial român în funcție, printre numele investigate

 

Senatul a convocat o reuniune a Comisiei pentru Constituție pentru a discuta despre impas săptămâna viitoare.

Conform articolului 66 din constituție, cele două camere ale Parlamentului pot adopta o rezoluție cu o majoritate simplă prin care se precizează că președintele „nu poate să își îndeplinească atribuțiile oficiale din motive serioase”.

„Cred că este timpul să acordăm atenție articolul 66", a declarat pentru AFP Jan Kysela, expert în drept constituțional de la Universitatea Charles din Praga și secretar al comitetului Senatului.

Puterile președintelui vor putea fi preluate de către primul ministru care iese și de către președintele noului Parlament, care va avea autoritatea de a numi următorul prim-ministru.

Babis se confruntă cu acuzații pentru fraudarea subvențiilor UE. 

De asemenea, a fost numit în ancheta Pandora Papers la începutul acestei luni, deoarece ar fi folosit bani de la firme offshore pentru a cumpăra proprietăți în Franța, inclusiv un castel pe Riviera.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.