Preferat în sondaje, premierul populist miliardar Andrej Babis a pierdut alegerile din Cehia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.10.2021 - 08:47
Preferat în sondaje, premierul populist miliardar Andrej Babis a pierdut alegerile din Cehia. / Foto: bbc.com

Coaliţia cehă de centru-dreapta Împreună a câştigat sâmbătă la limită alegerile parlamentare, în dauna premierului populist miliardar Andrej Babis, potrivit rezultatelor aproape complete care au creat o surpriză, comentează AFP.

SHARE

Rezultatele parţiale publicate anterior de site-ul electoral oficial îl arătau pe Andrej Babis confortabil în frunte, respectând sondajele, dar diferenţa s-a topit şi rezultatul a basculat pe măsură ce au fost numărate buletinele de vot din marile oraşe.

Legislativele din Cehia, câștigate de alianța Împreună, centru-dreapta. Prezenţa la vot a fost de peste 65%

După numărarea a peste 99,9% din voturi, alianţa Împreună compusă din Partidul Democratic Civic, de dreapta, TOP 09 (centru-dreapta) şi Uniunea Creştin-Democrată (centru), a obţinut 27,78% din voturi, asigurându-şi 72 de locuri.

Ea a devansat mişcarea populistă ANO condusă de Andrej Babis, care, cu 27,14% din voturi, primeşte 71 de mandate.

Împreună, al cărei lider s-a poziţionat imediat pentru a forma viitorul guvern, ar dispune de o majoritate de 108 locuri în parlament (din totalul de 200) dacă formează o coaliţie mai largă cu Partidului Piraţilor (antisistem) şi cu mişcarea centristă a Primarilor şi Independenţilor (STAN).

Citește și: Poliţia a cerut inculparea premierului Andrej Babis, acuzat de fraudă cu subvenţii europene

"Se pare că cele două coaliţii democratice vor reuşi să obţină majoritatea parlamentară, ceea ce înseamnă foarte probabil că Babis va trebui să plece", a declarat Otto Eibl, directorul departamentului de ştiinţe politice de la Universitatea Masaryk din Brno.

Un al patrulea partid va fi reprezentat în parlament, mişcarea de extremă-dreaptă şi anti-musulmană Libertate şi democraţie directă (SPD), condusă de antreprenorul Tomio Okamura, născut la Tokyo, care a obţinut aproape 10% din voturi şi ar putea conta pe 20 de deputaţi.

Prezenţa la vot a fost de peste 65%, comparativ cu 60,84% la precedentele alegeri legislative din 2017.

Premierul Andrej Babis, acuzat de fraudă cu fonduri europene și implicat în „Pandora Papers”

Andrej Babis, 67 de ani, a făcut avere în domeniile agroalimentar, chimic şi media. El este acuzat de presupuse fraude cu subvenţii europene şi a provocat consternarea UE, care i-a reproşat un conflict de interese între rolurile său de om de afaceri şi cel de om politic.

Citește și: Probleme pentru Babis, premierul ceh: PE cere oprirea plăților de fonduri UE către firmele sale

Weekendul trecut, ancheta internaţională "Pandora Papers" a dezvăluit că el a utilizat bani din companiile sale offshore pentru a finanţa achiziţia de proprietăţi în sudul Franţei în 2009, printre care un castel. Babis a respins toate aceste acuzaţii, considerându-le drept o campanie de defăimare la adresa sa.

După cum a subliniat Otto Eibl, dezvăluirile "Pandora Papers" nu au cântărit în mod deosebit la vot: "Au existat atât de multe cazuri de corupţie încât mulţi alegători au devenit insensibili", a spus el.

Andrej Babis se află în prezent în fruntea unui guvern minoritar alături de social-democraţi, susţinut tacit de Partidul Comunist care a condus fosta Cehoslovacie totalitară din 1948 până în 1989.

Cu un scor de 3,6%, comuniştii nu au trecut sâmbătă pragul de 5% şi vor fi excluşi din parlament pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

"Este un lucru important, în cele din urmă!", a comentat pentru AFP Alexandr Vondra, deputat în Parlamentul European, disident anticomunist în anii 1980.

"Dar este şi sfârşitul lui Andrej, ceea ce este şi mai important", a adăugat Vondra, un colaborator apropiat al fostului preşedinte ceh Vaclav Havel.

Constituţional, este prerogativa preşedintelui pro-rus Milos Zeman să numească noul premier. Înainte de scrutin, el a lăsat să se înţeleagă că îl va alege pe Babis, fostul său aliat.

Bolnav, şeful statului a fost obligat să voteze de acasă, dar anturajul său a indicat sâmbătă că el se va întâlni cu Babis pentru discuţii duminică dimineaţă.

"Vom vedea ce va spune preşedintele", a declarat Babis. "Sunt manager, locul meu este în guvern", a insistat el în faţa jurnaliştilor.

Dar preşedintele alianţei Împreună, Petr Fiala, a declarat la rândul său, în aplauzele susţinătorilor, că mandatul său de a forma următorul guvern este "puternic". Şeful statului "va trebui să ţină cont de acest lucru", a insistat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te