Povestea unui bielorus, apărător al Ucrainei: Piciorul mi-a fost smuls. Atârna de o bucată de piele

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.05.2022 - 10:22

"Pentru orice bielorus războiul din Ucraina este o șansă de a se apropia de acea libertate pe care Belarusul a pierdut-o de mult timp. O șansă de a ajuta o țară liberă cu care suntem uniți de istorie.

SHARE

Numele lui este Aleksei, zis "Psihologul". Tipul are acum un picior de „cyborg” în locul piciorului stâng - o consecință a unei explozii unui obuz de tanc. Povestea sa a fost publicată de batalionul Kalinouski.

El a ajuns în Ucraina la începutul anului 2015.

"Am venit aici pentru a mă alătura regimentului Azov. După ce am urmat un curs de două săptămâni pentru tineri luptători, am rămas acolo cu prietenii mei din Belarus pentru a lucra ca și instructori. Periodic mergeam la război", spune Aleksei.

Viața liniștită a fost zdruncinată de Rusia lui Putin

A durat aproximativ 1-2 ani. După aceea, bielorusul și-a încheiat cariera militară și s-a întors la viața civilă. El este căsătorit și a încercat să ducă o viață normală. Dar când a început războiul, Aleksei a mers la baza Azov în prima zi.

"În primele zile, am apărat aeroportul din Vasilkiv împreună cu alte forțe armate. Am stat acolo câteva zile, așteptând marea desfășurare a trupelor. După aceea, ne-am îndreptat spre Gostomel, am rămas acolo, așteptând un atac masiv, dar nu s-a întâmplat", își amintește soldatul.

O luptă serioasă îi aștepta lângă Vorzel. Kalinovets și camarazii săi s-au trezit la 60 de metri de echipamentul rusesc.

"Nu știam atunci că lansaseră un atac pe scară largă la Irpin, la Bucha și că forțele noastre se retrăgeau de pe drumul pe care trebuia să circule echipamentul inamic. Multe unități au trecut pe acolo, iar băieții noștri le-au lovit. Eu, când am văzut infanteria, am început să lucrez asupra lor. Am distrus primele tancuri care au ieșit din coloană. Apoi m-am mutat pentru ca ei să nu poată deschide focul asupra mea și am fugit după mitralieră.

Mai târziu, luptătorii s-au îndreptat spre Complexul hotelier San Marino pentru a raporta situația. Comandantul a decis să încercuiască apărarea, deoarece Kalina era înconjurată.

„Băieții țipau că le-au fost tăiate picioarele”

"Imediat ce ne-am ocupat pozițiile defensive, primul obuz de la un tanc a lovit casa, rănind câțiva dintre băieții noștri. Am acordat primul ajutor. Când au început să-i scoată pe răniți afară, deoarece casa era un loc periculos, a început să se dărâme și să ardă, al doilea obuz de tanc m-a rănit.

Am fost lovit de șrapnel, iar piciorul mi-a fost smuls. Atârna de o bucată de piele și de tendon. Am căzut și mi-am dat seama că nu mă puteam ridica. Băieții țipau că le-au fost tăiate picioarele", descrie Aleksei acele evenimente.

Citește și: VIDEO Ceva e putred la Kremlin. Cine are interes să „defileze” cu un Putin bolnav, slăbit și obosit

Folosindu-se de o singură mână (deoarece mâna stângă îi fusese ruptă de schije), a pus turnichetul, l-a strâns și a început să se târască spre o zonă sigură, deoarece se aștepta la mai multe atacuri asupra clădirii. Ulterior, un camarad din Brigada 80 l-a tras până la punctul de evacuare.

Citește și: FOTO Imagini cutremurătoare cu luptătorii de la Azovstal care refuză să se predea rușilor

"Am fost dus la spitalul din Kiev și am suferit o amputație completă. După aceea, am fost transferat la un alt spital, unde mă recuperez. Mi s-au făcut transfuzii de plasmă și sânge.

Bielorușii suferă după libertatea pierdută

Timp de o lună, am stat în diferite spitale și am fost transferat dintr-o regiune în alta. După aceea, am început să urmez un tratament de reabilitare. 

Până în prezent, Alexei merge pe proteză cu ajutorul cârjelor. El este foarte calm în legătură cu locul său în război.

"Pentru orice bielorus, războiul din Ucraina este o șansă de a se apropia de acea libertate pe care Belarusul a pierdut-o de mult timp. O șansă de a ajuta o țară liberă cu care suntem uniți de istorie", spune luptătorul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te