Polonia acuză regimul dictatorului Lukașenko de „terorism de stat” în criza migranților

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.11.2021 - 23:19
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat guvernul din Belarus de „terorism de stat” pentru rolul jucat în criza migranților de la granița comună. / Foto: digi24.ro

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat guvernul din Belarus de „terorism de stat” pentru rolul jucat în criza migranților de la granița comună a celor două țări, care este, totodată, și frontiera estică a Uniunii Europene. Lukașenko este considerat responsabil.

SHARE

„Este clar că cu ceea ce ne confruntăm aici, la graniță, reprezintă o demonstrație de terorism de stat”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă comună alături de Charles Michel, președintele Consiliului European, informează digi24.ro, citând Euronews.

Șeful guvernului de la Varșovia a mai spus că Aleksandr Lukașenko vrea „să se răzbune discret” pentru sprijinul pe care l-a primit opoziția belarusă din partea Varșoviei.

Citește și: Două grupuri mari de migranți au reușit să „spargă” frontiera dintre Belarus și Polonia

De altfel, președintele Poloniei Andrzej Duda a sunat-o pe lidera opoziţiei de la Minsk, Svetlana Tihanovskaia, exprimându-și mulțumirea pentru poziția politică adoptată de aceasta în ceea ce privește acțiunile politice ale lui Lukașenko.

Marți, premierul Poloniei îl acuza pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, de orchestrarea fluxului de migranți și descria situația ca fiind „un nou tip de război în care oamenii sunt folosiți ca scuturi umane”, declarând că Polonia are de-a face cu o „punere în scenă” care este menită să creeze haos în UE.

„Lukașenko este doar un executant al acestui nou asalt. Asaltul are un sponsor care poate fi găsit la Moscova, iar acest sponsor este Vladimir Putin”, a spus Morawiecki în timpul unei dezbateri de urgență cu privire la această criză, din parlamentul de la Varșovia.

Citește și: Belarusul acuză Polonia de agresarea migranţilor de la frontiera celor două state

Șeful guvernului polonez a descris situația de la graniță drept un efort al Rusiei de a perturba o regiune pe care a controlat-o în timpul Uniunii Sovietice.

„Securitatea graniței noastre de est este încălcată cu brutalitate. Este prima situație de acest fel din ultimii 30 de ani. Putem spune că integritatea frontierelor noastre este testată”, a adăugat Morawiecki, potrivit digi24.ro.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.