„Având în vedere numeroasele răni de pe corpul migranţilor, forţele de ordine poloneze i-au tratat cu brutalitate şi i-au alungat peste gardul de sârmă ghimpată de la frontiera cu Belarus”, susţin grănicerii belaruşi, potrivit AFP.
Polonia și-a întărit granița cu Belarus cu mai mulți polițiști, la o zi după ce grupuri de migranți au încercat să treacă printr-un gard de sârmă ghimpată de la granița de est, unde mii de oameni au campat pe partea belarusă în confruntarea tensionată.
CITEȘTE ȘI: Percheziții la gruparea de interlopi care cerea taxă de protecție de la dezvoltatorii imobiliari
Uniunea Europeană îl acuză pe președintele Belarus Alexander Lukașenko că i-a folosit pe migranți ca pioni într-un „atac hibrid” împotriva blocului, ca răzbunare pentru impunerea de sancțiuni guvernului autoritar pentru o represiune internă brutală împotriva disidenței. Mii de oameni au fost închiși și bătuți în urma lunilor de proteste după ce Lukașenko a câștigat al șaselea mandat la alegerile din 2020 pe care opoziția și Occidentul le-au considerat manipulate.
Autoritățile poloneze au spus că totul a fost calm peste noapte la graniță – care este, de asemenea, marginea de est a UE cu 27 de națiuni – dar se pregăteau pentru orice posibilitate. Ministerul Apărării a declarat că un grup mare de forțe din Belarus se îndrepta spre taberele de migranți, scrie B1TV.
CITEȘTE ȘI: VIDEO Interlopii Piciu și Pikachu au spart oglinda dubei care venise să-i ia după o bătaie în stradă
În timpul unei sesiuni speciale a parlamentului, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a descris situația de la graniță ca parte a unui efort al Rusiei de a perturba o regiune pe care a controlat-o în timpul erei sovietice care sa încheiat cu trei decenii în urmă.
„Trebuie să subliniem cu tărie că securitatea graniței noastre de est este încălcată cu brutalitate. Aceasta este prima astfel de situație în ultimii 30 de ani când putem spune că integritatea granițelor noastre este testată”, a spus Morawiecki.