Polițiști atacați la granița Ungariei. Pe aici trec migranții văzuți de Austria venind din România

DE Petre Bădică | Actualizat: 12.10.2023 - 15:38
Migranți la granița dintre Serbia și Ungaria - Foto: Profimedia Images
Migranți la granița dintre Serbia și Ungaria - Foto: Profimedia Images

Ungaria duce un adevărat război cu bandele de migranți la granița sudică cu Serbia. Acesta este adevăratul flux de migranți care ar trebui să sperie Austria. Cu toate astea, afară din Schengen e România

SHARE

Unagria duce un război cu miile de migranți care încearcă să traverseze granița pe care o are în sud cu Serbia. Destinația finală migranților esate Europa de vest, cele mai căutate state fiind Austria și Germania.

Potrivit statisticilor, 130.000 de persoane au încercat să treacă granița ungară fără permisiune în 2021, cifră care a sărit la 270.000 anul trecut și a depășit deja 140.000 în acest an.

Polițiști atacați la granița Ungariei. Pe aici trec migranții văzuți de Austria venind din România

Câte persoane au reușit în cele din urmă să traverseze țara este doar o estimare. Majoritatea ovârșitoare a migranților forțează granița sudică a Ungariei cu Austria, scrie presa maghiară consultată de Newsweek.

Citește și: România și Bulgaria, gata să creeze un „Schengen” propriu dacă Austria va vota împotrivă la JAI

De altfel, Newsweek a arătat că foarte puțini migranți forțează granița României cu Ungaria. 

Citește și: EXCLUSIV Câți migranți ce „amenințau Austria” au fost prinși în 2022 la granița României cu Ungaria

Într-un reportaj din presa maghiară, jurnaliști s-au deplasat la Asotthalom, lovalitate unde migranții dau un adevărat asediu pentru a trece din Serbia în Ungaria. Premierul Orban spune a că aici e un război.

Citește și: Viktor Orban anunță un adevărat război la graniță: „Au deschis focul asupra polițiștilor noștri”

Reportajul se intitulează: "Voi ucide orice migrant care îmi amenință familia" -  Zona din jurul Ásotthalom s-a transformat într-un câmp de luptă, pietrele zboară spre gardul de protecție.

Reportajul este mai jos

„Situația din Asotthalom este tensionată, cu atrocități grave și ciocniri armate între bandele de gangsteri specializate în contrabandă de persoane în fiecare zi.

Am aruncat o privire asupra modului în care lucrează mult lăudata poliție de frontieră sudică. Am ascultat experiențele și sentimentele oamenilor care locuiesc acolo și am asistat la o confruntare între poliție și cei care traversează frontiera. Între timp, am fost și noi atacați, întâmplător.

Am trecut prin păduri joase, crânguri și araci și, înainte de a trece granița satului mare, am văzut o mașină gri arsă care se răsturna într-un șanț.

"Nici mașinile arse, nici cele abandonate, jefuite sau pline de gunoaie nu sunt o priveliște rară în țara noastră", spune primarul Renáta Papp, în biroul gol care miroase a cafea și produse de curățenie. „Acum, grupuri mari de oameni apar din nou la graniță, la fel ca la mijlocul deceniului trecut, la începutul crizei migrației, dar traficul de persoane a devenit mult mai organizat."

La "poarta" de intrare în așezare, la intersecția drumului spre Asotthalm și a drumului de acces 55, există un punct de colectare a poliției, unde sunt aduse grupurile găsite în timpul zilei sau al nopții. Un autobuz de transport Tornado îi așteaptă acolo pentru a-i duce direct înapoi în Serbia. Potrivit lui Papp, au existat momente în care sute de persoane au așteptat la punctul de adunare cu escorta poliției.

În primăvară, recolta proaspătă a fost călcată în picioare, se plânge primarul. "Am avut, de asemenea, mai multe incendii de pădure, aparent tot din cauza migrației; acestea s-ar fi putut dezvolta de la mici focuri de tabără nocturne.

Celălalt tip de incendiu este atunci când un vehicul abandonat ia foc. Mulți oameni spun, și cred că este o operațiune de diversiune: dau foc unei mașini și, în timp ce poliția și pompierii sunt pe drum, dubele de contrabandă pot părăsi nestingherite așezarea pe celelalte rute."

Contrabandiștii folosesc de obicei mașini furate sau închiriate, pe care le abandonează atunci când sunt prinși. Dacă autoritățile pot da de urma proprietarului, acestea vin să o ia, dar cele care nu pot fi identificate sunt lăsate să putrezească în sat.

Cine vine în Ungaria?

De obicei, pentru a cere ajutor. Uneori, migrantul dorea să-și încarce telefonul, sau cerea apă, sau avea nevoie de ajutor medical pentru că și-a rupt piciorul când a sărit peste gard. Evident, acesta este momentul în care o femeie care trăiește singură este speriată de moarte.

A existat o perioadă în care veneau kurzi, de obicei bărbați tineri, acum sunt mai mult sirieni și afgani și, din nou, este obișnuit să vedem un număr bun de femei și copii în grupuri.

Din câte știe primarul, în zonă nu a fost găsit încă nicio armă, dar știe că au fost recuperați mai mulți saci cu arme din buncărele construite de traficanți în pădurea de pe partea cealaltă a graniței.

Numărul de patrule este în scădere, în timp ce există un flux constant de escaladări, tăieri de garduri sau incidente de diversiune în care se pun cârpe pe garduri și se dă foc.

Gardul de frontieră, în forma sa actuală, nu-și mai poate îndeplini rolul. Oamenii continuă să sune la 112 și mulți se plâng că nu se ia nicio măsură. Evident, există un anumit număr de unități în zonă și, dacă acestea acționează în altă parte, pur și simplu nu au timp să se grăbească să ajungă la fața locului imediat ce apare un nou apel.

Ce spun localnicii maghiari

„Nu știm niciodată, atunci când vin spre noi, care sunt intențiile lor, dacă sunt înarmați, de exemplu. Dar compasiunea intră în joc și atunci când cineva se află într-o situație vizibil foarte vulnerabilă, de exemplu când ajunge cu un copil mic, sau este rănit, însetat, înfometat. Atunci proprietarul colibei îl va așeza, îi va da de băut, va chema o ambulanță. Dar nu știm niciodată cine este sursa agresiunii”.

"Lucrurile se înrăutățesc aici", spune femeia. "Cu ani în urmă am lăsat un băiat afgan să intre, era flămând, însetat, fiica mea i-a dat mâncare și apă, avea poate 16 ani, un copil drăguț. Dar acum sunt agresivi. Într-o zi mă trezesc și sunt din nou împușcături. Citești știrile și te trec fiorii. Ce se va întâmpla aici? Se spune că sirienii și afganii trag unii în alții.

Poliția este atacată, mașina de poliție circulă cu gratii la geamuri. I-am sugerat polițistului că ar trebui să introducă curent electric în gard, dar el spune că nu e bine pentru că îl pot izola.

Nu-i vedem în majoritatea zilelor, deși zilele trecute am ieșit să joc mingea cu nepotul meu în pădure, iar ei au fugit prin luminiș. Așa că acum avem un gard ca lumea în jurul fermei, pentru că aveam doar un gard mic de lemn, iar ei pot trece prin el. Unul dintre ei a încercat să intre recent, fiica mea a țipat la el, apoi și-a tras piciorul înapoi. Sper să nu treacă prin ăla, îl voi doborî, jur. Sunt înarmat...

Care e soluția?

„Acei tineri ar trebui să-și construiască propria țară, acasă. Și dacă tot fug atât de mult, ar trebui să se comporte ca niște oaspeți, cu maniere frumoase. Când mă duc undeva ca oaspete, nu dau totul peste cap. Nu înțeleg toate astea, pentru că nu e ceșcuța mea de ceai, dar dacă Viktor Orban cheltuiește atât de mult pentru migrație, atunci puneți-i pe toți într-un avion și duceți-i pe toți înapoi în țara lor.

A fost o vreme când au cerut apă, iar eu le-am dat. Am văzut că îi era foame, i-am adus cârnați și pâine. A lăsat cârnații și a mâncat pâinea”, spune un localnic.

În același timp, la friontoera dintre România și Ungaria e linmiște și pace. Nu se întervede nicio șansă să intră în Schengen în perioada următoare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te