Planul lui Putin pentru destabilizarea Europei. „Toate guvernele europene, schimbate” cu rusofili

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.01.2024 - 18:30
Planul lui Putin pentru destabilizarea Europei. „Toate guvernele europene, schimbate” cu rusofili - Foto: Profimedia images

Planul lui Putin pentru destabilizarea Europei. Implicarea Kremlinului în influențarea alegerilor din Europa nu mai e un secret pentru nimeni. Tot mai multe țări europene își aleg Guverne extremiste apropiate de Rusia lui Putin, însă planul este acapararea totală a Europei.

SHARE

Anul 2024 este unul crucial pentru viitorul democratic al Europei și, cu atât mai mult, al României. Curentul extremisto-rusofil a prins contur tot mai mult în țările vestice, dar și în țara noastră. 

Planul lui Putin pentru destabilizarea Europei. Toate guvernele occidentale, schimbate cu rusofili

Nici nu este de mirare că, după ce Kremlinul lui Putin și-a impus total agenda în țări precum Ungaria, Serbia sau Austria, acest curent extremist cu inclinații spre est se va extinde tot mai mult pe bătrânul continent. 

România, pe „harta” lui Putin. Simion și Șoșoacă, „uneltele” Rusiei

Curentul extremist-rusofil este în creștere și în România. Partidele extremiste AUR și SOS, conduse de George Simion și Diana Șoșoacă împărtășesc apropierea de Rusia unul pe față, altul cu intenții ce se vor ascunse.

Liderul AUR încearcă în diferite feluri să-și ascundă orientarea spre Rusia.

Citește și: Marele pericol al anului 2024: Europa extremei drepte, cu George Simion la pachet

De asemenea, Claudiu Târziu, unul dintre liderii AUR a declarat public că: „Un început ar fi, prin a trimite la București un ambasador (al Rusiei n.red) respectuos cu România. (...) Cred că este nevoie de dezghețarea relațiilor dintre România și Rusia. Admit necesitatea unei colaborări dintre România și Rusia și sunt gata să pun umărul în acest sens, dar numai după ce Rusia dă dovadă că vrea toate acestea”.

Citește și: Cum a intrat Diana Șoșoacă în politică și cine sunt oamenii din spatele ei? Cum o sprijină Rusia?

Mai mult, George Simion a declarat public la Digi24 că ia în calcul o alianță de guvernare cu SOS, partidul Dianei Șoșoacă după alegerile Parlamentare din 2024.

Noi luăm în calcul în primul și în primul rând câștigarea alegerilor și alianță doar cu românii. În rest, dacă aritmetica parlamentară nu ne va permite obținerea a 50% + 1 din voturi discutăm cu toată lumea, inclusiv cu doamna Șoșoacă, în afară de actuala conducere a PSD”, a declarat George Simion.

Citește și: Ambasadorul Rusiei la București, laude pentru AUR și George Simion. „Sunt oameni aparte”

Transformarea Guvernelor occidentale în marionete păpușate de la Moscova a început anul trecut cu Italia unde partidul extremist al Georgiei Meloni a preluat puterea în peninsulă. Imediat a urmat Slovacia care și-a ales câștigătorul pro-rus din fruntea noului guvern care și-a anunțat clar intențiile de a stopa brusc ajutoarele pentru Ucraina, țara atacată de Rusia în 24 februarie 2022. 

Olanda, noua „victimă” a Kremlinului. Cine urmează?

La finele anului 2023, Olanda „a căzut” victima Kremlinului, după ce extremistul Geert Wilders a câstigat alegerile cu un program clar anti-Uniunea Europeană și care l-a lăudat public pe Vladimir Putin. Presa de propagandă din Rusia a jubilat după victoria „alesului”  spunând că victoria este în avantajul Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

Citește și: Tovarășul lui George Simion în Europa, viitorul premier olandez: „Să dăm România afară din UE”

Wilders a spus deja ca va stopa total ajutorul pentru Ucraina, dacă va ajunge la putere în Olanda.

„Doar pentru a înțelege de ce este important pentru Rusia, de exemplu Wilders, care în programul său preelectoral a spus că nu va mai ajuta Ucraina în război, vine la putere. Wilders a spus deja că este în favoarea negocierilor imediate și a plecării tuturor refugiaților ucraineni din Olanda”, a declarat prezentatoarea TV de propagandă rusă, Olga Skabeeva.

Sputnik, susținută de Kremlin, a spus că sancțiunile impuse Rusiei și afluxul de refugiați ucraineni au dus la orienarea politică spre dreapta a Europei.

Citește și: Simion reia retorica pro-Putin: Nu avem bani deoarece îi dăm Ucrainei. Copiază discursul lui Dragnea

O investigație din octombrie a publicației olandeze Follow the Money a spus că membrii PVV au participat la evenimente de propagandă și au efectuat vizite în Rusia organizate sau plătite de parlamentarul ultranaționalist al Dumei de Stat Leonid Sluțky.

Wilders însuși a călătorit la Moscova în 2018, într-o vizită de lucru controversată. Într-un interviu pentru rețeaua RT susținută de Kremlin, el a spus că Putin este „un lider, orice ai crede despre el”, adăugând că îl „aplaudă” pentru că este în favoarea poporului rus.

Cum vrea Putin să distrugă Franța din interior?

Partidul francez Adunarea Națională a fost recent acuzat într-o anchetă publicată de cotidianul Washington Post că menține legături persistente cu Kremlinul, cu scopul de a slăbi sprijinul Franței pentru Ucraina.

Citește și: Fostul ministru Anatol Șalaru: George Simion s-a întâlnit cu omul serviciilor rusești în Moldova

Conform anchetei Washington Post, Rusia desfășoară o campanie de subversiune în Franța, în care partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, Adunarea Națională, joacă un rol semnificativ. Publicația americană citează documente ale Kremlinului obținute de un serviciu de securitate european, sugerând implicația anturajului lui Vladimir Putin și utilizarea influenței rețelelor sociale, precum și sprijinul acordat partidelor de extremă dreapta.

„Toate guvernele Europei occidentale vor fi schimbate”

Scopul declarat al acestei campanii este destabilizarea Europei, conform Washington Post. "Toate guvernele Europei occidentale vor fi schimbate", a afirmat Jean-Luc Schaffhauser, fost deputat european afiliat Adunării Naționale, potrivit sursei americane.

Ancheta susține, de asemenea, că Schaffhauser închiriază un etaj din reședința sa din Strasbourg numărului doi al ambasadei Rusiei în Franța. Partidul a negat ferm orice legătură cu Rusia, denumind acuzațiile drept "un complot". Purtătorul de cuvânt al Adunării Naționale, Laurent Jacobelli, a respins orice conexiune între partid și Rusia, calificând acuzațiile drept nefondate.

În iunie anul trecut, raportoarea macronistă a unei comisii parlamentare calificase Frontul Naţional (devenit Adunarea Naţională) drept "cureaua de transmisie" a Rusiei, insistând asupra "alinierii" partidului la "discursul rus" în momentul "anexării ilegale" a Peninsulei Crimeea în 2014, survenită la scurt timp după primirea unui împrumut de la o bancă ceho-rusă.

"Adunarea Naţională este într-adevăr purtătorul de cuvânt al Kremlinului în Franţa" şi "joacă un rol preponderent pentru a răspândi propaganda lui Putin", a apreciat, după ancheta cotidianului Washington Post, partidul prezidenţial Renaşterea al lui Emmanuel Macron, într-un mesaj pe platforma X.

Un "element de limbaj macronist" respins de Jacobelli, care a amintit de "poziţia clară" a Adunării Naţionale cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia, condamnată de Marine Le Pen încă din februarie 2022.

Însă, partidul rămâne sceptic asupra "ajutorului de armament ofensiv" oferit Kievului şi se opune "embargourilor inutile" impuse Moscovei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te