„Chiar dacă în momentul de faţă nu sunt efectuate livrări, negocierile continuă. Nu știm cum va evolua situaţia, dar există posibilitatea reluării livrărilor. Acest subiect nu a fost complet închis. Este vorba despre un contract, pe care îl avem semnat până la sfârşitul acestui an. Ipotetic vorbind, se pot schimba condiţiile. Nu închidem această pagină atâta timp cât nu există garanţii că nu vor exista riscuri pentru Bulgargaz, în cazul schimbării condiţiilor”, a declarat Topciiski, informează RADOR.
Pe la sfârșitul lunii aprilie, Gazprom a sistat livrările de gaze către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia), din cauza refuzului lor de a efectua plata în ruble.
Pe 31 martie, președintele rus Vladimir Putin, a semnat un decret cu privire la o nouă procedură specială pentru cumpărătorii străini, care stabilea noi obligații față de furnizorii ruși de gaze naturale.
Citește și: În faliment nedeclarat, Bucureștiul primește Metrorex, companie cu datorii de 3,7 miliarde de lei
În conformitate cu documentul respectiv, plata pentru gazul rusesc furnizat după 1 aprilie către contrapărțile străine specificate în decret trebuie efectuată exclusiv în ruble.
În acest scop, Banca Gazprombank a deschis conturi speciale în ruble și valută străină de tip „K” pentru cumpărătorii străini. Dacă condițiile nu sunt îndeplinite, alimentarea cu gaze este sistată de Gazprom.
Citește și: VIDEO Buncărul „apocaliptic” de lângă Polul Nord, conceput pentru a preveni extincția oamenilor
Bulgaria, împreună cu Polonia, au fost printre primele ţări care nu au acceptat noul sistem. Potrivit Bulgargaz, noua procedură de plată în două etape propusă de Rusia creează riscuri semnificative pentru Bulgaria, inclusiv în efectuarea plăților, fără să primească în schimb gaze de la partea rusă.
Partidele extremiste din Italia, în „pole position”. Putin rânjește fericit
Faptul că guvernul premierului Mario Draghi a căzut din cauza partidelor care îi „fac cu ochiul„ regimului preşedintelui rus Vladimir Putin „nu este întâmplător”, a declarat joi ministrul italian de externe în exerciţiu, Luigi Di Maio.
El s-a referit la „două forţe politice care îi fac cu ochiul lui Vladimir Putin” - Mișcarea 5 Stele, din care el însuși a făcut parte, și Liga, formațiunea de extremă dreapta condusă de Matteo Salvini.
Gupă anunțarea demisiei lui Mario Draghi, Rusia a majorat aproape instantaneu livrările de gaze spre Italia.
Mario Draghi a fost un susţinător ferm al Kievului și a mers în Ucraina luna trecută alături de președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și președintele Klaus Iohannis, potrvit Digi24.