Pericol de război în Taiwan. 32 de avioane de război chineze și 5 nave, detectate în jurul insulei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.03.2024 - 08:45
Pericol de război în Taiwan. 32 de avioane de război chineze și 5 nave, detectate în jurul insulei - Foto: Profimedia images

Pericol iminent de război în Taiwan. Armata taiwaneză a declarat joi 32 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul insulei într-o fereastră de 24 de ore - marcând al doilea cel mai mare număr înregistrat în acest an.

SHARE

Ministerul Apărării Naționale din Taiwan a detectat și cinci nave militare care operează în jurul Taiwanului.

Treisprezece dintre avioane "au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan", a adăugat ministerul taiwanez al apărării într-un comunicat.

Pericol de război în Taiwan. 32 de avioane de război chineze și 5 nave, detectate în jurul insulei

Forțele armate ale Taiwanului au "monitorizat situația și au angajat avioane (de patrulare), nave ale Marinei și sisteme de rachete de coastă ca răspuns la activitățile detectate".

Incidentul a avut loc pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre China și Taiwan, o insulă autonomă pe care Beijingul o revendică ca făcând parte din teritoriul său pentru a fi cucerită într-o zi, prin forță dacă este necesar.

Beijingul a acuzat autoritățile taiwaneze că "încearcă să se sustragă de la responsabilitățile lor și să ascundă adevărul" cu privire la incident, în timp ce un oficial al pazei de coastă taiwaneze a declarat că ambarcațiunea implicată a mers în zig-zag și "și-a pierdut echilibrul" înainte de a se răsturna.

Citește și: Amenințarea Chinei în jurul Taiwanului. Navele de război ale Beijingului înconjoară insula

La sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, ministerul a detectat 33 de avioane de luptă chinezești în jurul insulei, cel mai mare număr din acest an. Aceste incidente au urmat alegerilor prezidențiale din 13 ianuarie, câștigate de actualul vicepreședinte Lai Ching-te, pe care Beijingul nu îl dorește la conducerea insulei pe care o consideră „teritoriu chinez”.

Luna trecută, Taiwanul a declarat că 11 nave militare chineze au fost detectate în jurul Taiwanului, cel mai mare număr din acest an.

Citește și: Japonia și SUA amenință că intră în război pentru Taiwan. China, gata de o invazie rapidă

O ambarcațiune rapidă chineză care transporta patru persoane s-a răsturnat la 14 februarie în apropierea insulelor Kinmen din Taiwan, în timp ce era urmărită de paza de coastă taiwaneză, omorând două persoane, în timp ce alte două au supraviețuit.

Taiwanul a detectat, de asemenea, un număr record de opt baloane chinezești timp de două zile consecutive în perioada sărbătorii Anului Nou Lunar, luna trecută, unele dintre ele zburând direct deasupra insulei, msn.com.

Beijingul a intensificat presiunea militară în ultimii ani și desfășoară aproape zilnic avioane de război și nave militare în jurul insulei, iar baloanele zboară, de asemenea, din ce în ce mai des deasupra insulei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te