PE cere CE să îngheţe aprobarea PNRR-ului Poloniei din cauza încălcării statului drept

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 17.11.2021 - 00:22
PE cere CE să îngheţe aprobarea PNRR-ului Poloniei din cauza încălcării statului drept. / Foto: europa.eu

Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să îngheţe aprobarea PNRR-ului Poloniei până când Varşovia va decide să respecte statul de drept şi întâietatea dreptului UE în faţa celui polonez.

SHARE

Principalele grupuri politice din Parlamentul European au trimis o scrisoare comună Comisiei Europene în care cer îngheţarea aprobării Planului de Redresare şi Rezilienţă al Poloniei (PNRR) până când Varşovia va decide să respecte statul de drept şi întâietatea dreptului UE în faţa celui polonez, relatează Reuters.

Grupurile popular (PPE), socialist (S&D), liberal (Renew Europe), Verzii şi Stânga Unită, ce reprezintă împreună mai mult de trei sferturi din eurodeputaţi, susţin în scrisoarea lor că nu se poate avea încredere în guvernul naţionalist polonez că acesta îşi va îndeplini obligaţiile care vin odată cu fondurile din planul european de redresare în urma pandemiei COVID-19, care pentru Polonia constau în 23,9 miliarde de euro granturi şi 12,1 miliarde de euro împrumuturi.

Citește și: EXCLUSIV Cristian Diaconescu: PMP susține introducerea monarhiei constituționale în România

''Cerem Comisiei, ca gardian al Tratatelor, să se abţină de la aprobarea planului de redresare polonez până când toate condiţiile din Regulamentul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă sunt întrunite'', notează aceste grupuri politice în scrisoare ce continuă îndelungata dispută dintre instituţiile europene şi guvernul conservator de la Varşovia pe tema statului de drept.

Polonia, somată să desfiițeze Cameră disciplinară pentru judecători

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută că Polonia trebuie să desfiinţeze noua Cameră disciplinară pentru judecători din cadrul Curţii Supreme înainte ca Bruxellesul să-i aprobe PNRR-ul. Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a dispus Poloniei în luna iulie să suspende imediat activităţile acestei camere, verdict neaplicat de Varşovia, astfel că CJUE a emis în octombrie o nouă hotărâre prin care impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi.

Citește și: TOP 50 cei mai de succes bărbați din România: Dines, Hagi și Țiriac, pe podium. Un politician, pe 23

Înaintea acestei hotărâri, Tribunalul Constituţional polonez a considerat că decizia CJUE privind suspendarea activităţii camerei disciplinare este neconstituţională, instanţa poloneză contestând implicit şi întâietatea dreptului european în faţa celui naţional şi amplificând astfel disputele Varşoviei şi Bruxellesul.

Guvernul de la Varşovia nu vrea să țină cont de deciziile CJUE

Guvernul de la Varşovia promisese anterior că va dizolva respectiva cameră disciplinară, dar în cadrul unor reforme mai largi. Premierul polonez Matusz Morawiecki acuză un ''şantaj'' din partea instituţiilor europene şi consideră că unele dintre acestea ''îşi atribuie dreptul de a decide asupra unor competenţe care nu le-au fost transferate''. La rândul său, ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a declarat că ''Polonia nu poate şi nu trebuie să plătească niciun zlot (moneda poloneză n.red)'' din amenzile decise de CJUE, pentru că statul polonez nu trebuie să se supună ''fărădelegii''.

Înaintea amenzii legate de camera disciplinară, CJUE a mai stabilit o amendă împotriva Poloniei, de 500.000 de euro pe zi, pentru refuzul de a închide mina de lignit de la Turow.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.