Pe câţi bani s-au înţeles senatorii americani, pentru Ucraina. Lucrurile nu sunt tranşate clar

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.02.2024 - 09:23
Pe câţi bani s-au înţeles senatorii americani, pentru Ucraina. Lucrurile nu sunt tranşate clar - Foto: ,Flickr/U.S. Army IMCOM

Pe câţi bani s-au înţeles senatorii americani, pentru Ucraina. Lucrurile nu sunt tranşate clar. Senatorii au lansat duminică un pachet foarte așteptat, de 118 miliarde de dolari.

SHARE

Pe câţi bani s-au înţeles senatorii americani, pentru Ucraina. Lucrurile nu sunt tranşate clar. Senatorii au lansat duminică un pachet foarte așteptat, de 118 miliarde de dolari, pentru Ucraina.

Acesta îmbină politica de ranforsare a frontierei cu Mexicul cu ajutorul în timp de război, pentru Ucraina, Israel și alți aliați ai SUA.

Pe câţi bani s-au înţeles senatorii americani, pentru Ucraina. Lucrurile nu sunt tranşate clar

Legiuitorii s-au lovit rapid de un zid de opoziție, din partea republicanilor de rang înalt, inclusiv a speakerului Mike Johnson.

Propunerea ar putea fi cea mai bună șansă pentru președintele Joe Biden de a aproviziona Ucraina cu ajutor, în timpul războiului – un obiectiv major de politică externă.

Acesta este împărtășit atât cu principalul exponent democrat al Senatului, senatorul Chuck Schumer, cât și cu cel mai înalt republican, senatorul Mitch McConnell.

Citeşte şi: Biden oferă Ucrainei suma record de 300 miliarde de dolari. Cum a învins opoziția republicanilor?

Era de așteptat săptămâna aceasta ca Senatul să organizeze un vot de testare-cheie asupra legislației, dar, la câteva ore de la publicarea textului, Mike Johnson a spus pe rețelele de socializare că ar fi „mort la sosire”, cum s-a exprimat politicianul, (trad. eng: dead on arrival) dacă ajunge în Parlament.

Sensul este că, adupă ce a fost votat în Senatul Statelor Unite, acordul va ajunge acum în Camera Reprezentanţilor, unde republicanii au o majoritate sensibilă. Johnson este speakerul Camerei. 

În timp ce Congresul a blocat aprobarea ajutorului de 60 de miliarde de dolari Ucrainei, SUA au oprit transporturile de muniții și rachete către Kiev, lăsând soldații ucraineni depășiți de evenimente, în timp ce încearcă să contracareze invazia Rusiei, conform Associated Press.

Citeşte şi: Mike Johnson, noul speaker al Camerei Reprezentanţilor, declaraţie de avere albă. Fără cont bancar

Senatorii lucrează de luni de zile la compromisul atent negociat, menit să depășească opoziția conservatorilor, care nu mai vor să finanțeze lupta Ucrainei.

Însă zilele următoare vor fi un test crucial, pentru a stabili dacă liderii Congresului își pot angaja din nou membrii să susțină un pachet conceput pentru a afirma puterea - și angajamentul american - în întreaga lume.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te