Patru televiziuni din Georgia și-au suspendat emisiile 24 de ore, după uciderea unui cameraman

DE Daniel Toșa | 14.07.2021 - 13:35
Patru televiziuni din Georgia și-au suspendat emisiile 24 de ore, după uciderea unui cameraman/FOTO: Unsplash

Patru posturi independente de televiziune din Georgia şi-au suspendat miercuri emisia pentru 24 de ore în semn de protest faţă de atacurile împotriva reprezentanţilor mass-media şi uciderea brutală a unui cameraman, relatează AFP.

SHARE

Decesul, survenit duminică, al lui Alexandr Laşkarava, un cameraman de 37 de ani, care lucra pentru televiziunea independentă Pirveli, după ce a fost bătut cu bestialitate la 5 iulie în timp ce se afla în exerciţiul funcţiunii la o manifestaţie împotriva unui marş LGBTQ, a suscitat un val de indignare în Georgia.

Peste 50 de jurnalişti au fost atacaţi în aceeaşi zi, când o paradă gay preconizată iniţial să se desfăşoare la Tbilisi a fost în cele din urmă anulată din considerente de siguranţă.

Citește și: Autostrăzile care au sărăcit Moldova

După decesul cameramanului, în urma rănilor, ceea ce marchează - potrivit organizaţiei neguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF) „o turnură catastrofală pentru libertatea de informare în Georgia”, mii de georgieni au manifestat pentru a cere demisia premierului Irakli Garbaşvili, acuzând partidul de la putere Visul georgian că nu a făcut nimic pentru a împiedica violenţele împotriva jurnaliştilor.

Miercuri, patru televiziuni independente - Pirveli, Formula, Mtavari şi Kavkasia - au anunţat că-şi suspendă emisia pentru 24 de ore.

Citește și: Alianța interlopilor: după Mircea Nebunu, Faraonul de la Madrid s-a văzut și cu Cordunenii

„Garibaşvili trebuie să demisioneze. Toţi cei care au atacat jurnalişti la 5 iulie trebuie să fie urmăriţi penal”, au cerut redacţiile celor patru televiziuni în comunicate postate pe paginile lor de Facebook.

„Ne-am suspendat programele pentru 24 de ore. Tăcerea noastră se doreşte a fi un strigăt puternic faţă de provocările incredibile cu care se confruntă mass-media independente în Georgia”, a declarat pentru AFP redactorul-şef al Pirveli, Nodar Meladze.

Sute de jurnalişti s-au adunat marţi în faţa locuinţei lui Alexandr Laşkarava din Tbilisi pentru înmormântarea sa, formând o gardă de onoare în jurul sicriului său cu camerele de filmat îndreptate spre pământ în semn de doliu.

Premierul a transmis condoleanţe familiei lui Laşkarava şi colegilor săi, promiţând o anchetă rapidă asupra decesului său, „o tragedie incredibilă” - potrivit afirmaţiei sale.

Întrebat miercuri cu privire la eventuale sancţiuni împotriva unor responsabili georgieni după acest atac, Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat într-o conferinţă de presă: „Avem o serie de instrumente pentru ca cei responsabili de încălcarea drepturilor omului să poată fi traşi la răspundere. Sancţiunile sunt într-adevăr unul dintre aceste instrumente”.

Premierul Garibaşvili este vizat de critici, atât din partea opoziţiei, cât şi a militanţilor pentru drepturile omului, după ce a luat atitudine împotriva Gay Pride, calificând acest eveniment ca „inacceptabil pentru o mare parte a societăţii'.

De asemenea, Reporteri fără Frontiere a acuzat guvernul georgian de „pasivitate culpabilă” în faţa violenţelor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te