„Pașaportul COVID” divizează statele UE: vaccinare vs testare gratuită. Cioloș apără nevaccinații

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.05.2021 - 23:05
„Pașaportul COVID” divizează statele UE: vaccinare vs testare gratuită. Cioloș refuză vaccinul/FOTO: politico.eu
„Pașaportul COVID” divizează statele UE: vaccinare vs testare gratuită. Cioloș refuză vaccinul/FOTO: politico.eu

Certificatul sanitar european se află pe agenda summit-ului european din 24-25 mai. Un eventual acord va trebui apoi să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie. Procesul decizional greoi al UE face ca unele state membre să-şi creeze reguli proprii.

SHARE

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European (PE) au transmis o scrisoare către preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene în care îşi exprimă îngrijorarea pentru faptul că negocierile dintre statele membre pentru propunerea de regulament asupra Certificatului UE COVID-19 au ajuns într-un impas, a anunţat miercuri pe Facebook eurodeputatul Dacian Cioloş, liderul grupului europarlamentar Renew Europe.

Citește și: Curtea de Justiție UE nu a decis desființarea Secției Speciale. Responsabilitatea rămâne la România

"Cerem ca joi, când negociatorii se reîntâlnesc pentru a găsi o soluţie, să se ţină cont de poziţia Parlamentului European asupra unor puncte esenţiale care să ajute cetăţenii Uniunii să îşi recâştige libertăţile dinaintea crizei sanitare", notează Cioloş, după ce a treia rundă de negocieri dintre eurodeputaţi şi guvernele statelor UE asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19 s-a încheiat marţi seară fără niciun rezultat.

"Pașaportul COVID", subiect de dezbateri intense

În scrisoarea transmisă preşedinţiei portugheze a Consiliului UE, eurodeputaţii îşi enumeră principalele solicitări privind certificatul sanitar european, şi anume, precizează Cioloş, ca "testarea să fie gratuită şi finanţată prin Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă de la nivel european", să fie convenită "o soluţie comună pentru toţi cetăţenii UE", care să evite "discriminarea pentru cei nevaccinaţi prin oferirea de alternative precum testarea gratuită", iar restricţiile naţionale să poată fi "introduse doar în condiţii clar stabilite", întrucât în caz contrar "certificatul european îşi pierde relevanţa".

"Ne dorim ca în Consiliu să fie găsită o soluţie de compromis care să ţină cont de poziţia Parlamentului, pentru că ea reflectă puncte de vedere diverse din toate statele Uniunii prin mandatul primit de membrii aleşi ai PE", mai menţionează liderul Renew Europe în mesajul său.

Mai multe state din UE nu acceptă să suporte costul testelor PCR şi doresc să-şi rezerve dreptul ca, la nevoie, să poată institui măsuri suplimentare, precum carantina sau testarea suplimentară, mai ales în situaţii excepţionale, precum răspândirea unor noi variante ale coronavirusului, iar propunerea ca testele să fie finanţate prin Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă mai trebuie "clarificată", potrivit unei surse diplomatice citate de AFP.

Citește și: Fiul lui Sile Cămătaru, pedepsit cu 70 de ore la Forțele de Muncă după ce și-a terorizat iubita

Punctele divergente menţionate au condus la un impas al negocierilor între eurodeputaţi şi statele membre, o nouă rundă de discuţii urmând să se desfăşoare joi.

Documentul asupra căruia se poartă negocierile, denumit "certificat verde digital" european, trebuie să ateste că titularul său a fost vaccinat anti-COVID-19, sau are un test negativ recent ori este imunizat după o infecţie cu noul coronavirus.

Certificatul sanitar european se află pe agenda summitului european din 24-25 mai. Un eventual acord va trebui apoi să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie. Potrivit AFP, pentru a nu se mai impune o aprobare a acestuia din urmă, statele membre au ameninţat că ar putea introduce acest certificat pe calea unei simple recomandări neconstrângătoare, soluţie care, spre deosebire de legislaţia propusă, nu ar mai necesita votul eurodeputaţilor, potrivit Agerpres.

Cioloș nu voia să se vaccineze

Valerie Cioloș, soția liderului USR PLUS, susține, într-un mesaj pe Facebook, că este discriminată din cauză că nu s-a vaccinat și trebuie să stea în carantină, la întoarcerea din Franța, țară pusă de CNSU pe lista roșie. Valerie Cioloș a avut COVID-19 în urmă cu trei luni și consideră că are suficienți  anticorpi încât să nu transmită virusul.

Valerie Cioloș și Dacian Cioloș au avut ambii COVID-19. În 2020, într-o dezbatere la Digi 24, Dacian Cioloș a spus că nu se vaccinează până nu va avea „toate informațiile pertinente”.

„Voi lua decizia după ce toate informațiile pertinente vor fi prezentate de oameni competenți legat de vaccinurile apărute, de efecte adverse, ca să nu alimentăm teorii ale conspirației”, spunea acesta.

El nu s-a vaccinat până în prezent, dar, la solicitarea Newsweek România, a anunțat că o va face. 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te