Pakistanezii morți pe Titan, asociați cu un producător de lactate din România. Brand iubit de români

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.06.2023 - 13:11
Pakistanezii morți pe submersibilul Titan, afaceri cu lapte în România - Foto: Profimedia Images / colaj
Hussain Dawood, Chairman of Dawood Hercules - Foto: asia.nikkei.com/

Cei cinci pasageri de pe nava Titan au murit după ce la bord a avut loc „o implozie catastrofală”. Doi dintre pasagerii uciși sunt tată și fiu, iar familia lor are afaceri în România.

SHARE

Shahzada Dawood și fiul său, Sulaiman Dawood se aflau la bord. O declarație a familiei a precizat că cei doi au făcut "călătoria pentru a vizita rămășițele Titanicului în Oceanul Atlantic".

Citește și: James Cameron, despre implozia submersibilului Titan: Este pe fundul apei în bucăți. Știam de luni

Avere de mai multe miliarde de dolari

Dawood este o familie proeminentă de oameni de afaceri pakistanezi. Dawood Hercules Corporation se numără printre cele mai mari corporații din țară, cu un portofoliu care cuprinde energie, petrochimie, îngrășăminte, IT, produse alimentare și agricultură.

Cel care conduce afacerile familiei este Hussain Dawood (foto) care are 80 de ani și este tatăl lui Shahzada și bunicul lui Sulaiman. Potrivit wikipedia, Dawood este președintele a două companii cotate la bursă din Pakistan: Dawood Hercules Corporation și Engro Corporation.

Citește și: Cum a căutat Garda de Coastă submarinul Titan, dispărut în Oceanul Atlantic. Practic au acoperit tot

Dawood a extins interesele de afaceri ale companiilor sale și este considerat un pionier al afacerilor. Experiența sa constă în gestionarea, supravegherea și controlul afacerilor de familie și în președinția unor companii cotate la bursă. 
Acesta a implicat de-a lungul anilor companiile sale într-o serie de societăți mixte cu părți europene, americane, japoneze și chineze, cum ar fi:

Royal Vopak,

Royal FrieslandCampina,

Mitsubishi Corporation

China Machinery Engineering Corporation, potrivit sursei mai sus menționate.

Compania Royal FrieslandCampina activează și în România. Ea deține unul din cele mai iubite branduri de produse lactate din România. Este vorba de Napolact.

Citește și: Ce este o ”implozie catastrofală” și cum se va stabili cauza tragediei. ”Nu există o cutie neagră”

Principalul brand din portofoliul companiei este Napolact şi reprezintă, conform ultimelor date, mai mult de 70% din cifra de afaceri a companiei. FrieslandCampina, parte a grupului olandez Royal FrieslandCampina, are trei fabrici pe plan local, la Baciu, Târgu-Mu­reş şi Ţaga (jud. Cluj), în ultima producându-se însă brânzeturi în colaborare cu Fabrica de Brânzeturi Transilvania, scrie zf.ro


Produsele Napolact apar și pe pagina oficială a companiei

Într-un alt articol se sepcifică legătura dintre Dawood și Royal FrieslandCampina.

„Din aceste vânzări, 184 de miliarde de rupii au provenit de la Engro, o companie de bază a DH cu filiale care se ocupă de îngrășăminte, produse chimice și alimente. Engro este implicată în proiecte mari de exploatare a cărbunelui și în proiecte de centrale termice în Thar, în apropiere de granița de sud-est a Pakistanului cu India, și a construit primul terminal de gaze naturale lichefiate din Pakistan, situat în Port Qasim, la suburbiile în Karachi.

În iulie 2016, compania grupului Engro Foods a format o asociere de capital cu Friesland Campina, o companie olandeză de top în domeniul produselor lactate. "Campina va putea aduce tehnologie și abilități cu o experiență de 100 de ani", a declarat Dawood, exprimându-și dorința de a consolida segmentul de lactate al grupului său.

Sursa AICI

În audiență la premierul Pakistanului

Presa internațională a scris despre implicarea familei Dawood în afaceri cu Royal FrieslandCampina.

Într-un alt articol din 2017, aflăm că „Directorul general al FrieslandCampina, Roelof Joosten, și președintele Engro Corporation, Husain Dawood, s-au întâlnit cu prim-ministrul pakistanez Nawaz Sharif pentru a discuta împreună despre posibilele oportunități de dezvoltare a industriei produselor lactate în această țară, printre altele, prin transferul de cunoștințe și furnizarea de produse nutritive cu valoare adăugată.

Roelof Joosten, CEO Royal FrieslandCampina N.V. a comentat: "Parteneriatul cu Engro Foods (compania deținută de Dawood) va accelera strategia Route2020 a FrieslandCampina. Aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu Engro Corporation, Engro Foods și autoritățile pakistaneze pentru a ridica sectorul lactatelor din Pakistan și a oferi produse lactate sănătoase și nutritive pentru populația pakistaneză. Acest lucru va contribui la dezvoltarea întregii țări, în beneficiul consumatorilor și al industriei lactate deopotrivă."

În poza care însoțește articolul este Hussain Dawood.

Sursa AICI

Cei cinci pasageri ai submersibilului dispărut în apropierea epavei Titanicului sunt consideraţi morţi, a anunţat joi compania OceanGate, organizatoare expediţiei.

"Apreciem în prezent că patronul nostru Stockton Rush, Shahzada Dawood şi fiul său, Suleman, Hamish Harding şi Paul -Henri Nargeolet sunt din nefericire morţi", a indicat compania într-un comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te