Cum a căutat Garda de Coastă submarinul Titan, dispărut în Oceanul Atlantic. Practic au acoperit tot

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.06.2023 - 17:20
Submarinul Titan Foto: Ocean Gate
Cum a căutat Garda de Coastă submarinul dispărut Foto: BBC

Șapte nave și mai multe vehicule subacvatice comandate de la distanță au căutat cinci zile submarinul Titan dispărut la câteva sute de metri de epava Titanicului. Autoritățile au transmis că a fost acoperită o suprafață de aproape 26.000 de kilometri pătrați.

SHARE
Un grafic publicat de Garda de Coastă a SUA arată modelele de căutare pe care echipele de salvare le-au acoperit în timp ce căutau Titanul la începutul săptămânii.

Joi, un vehicul operat de la distanță a descoperit cinci părți majore ale submersibilului.

Unele dintre aceste resturi au fost localizate pe fundul oceanului, la 480 m (1600 ft) de prova epavei Titanicului. Locația exactă nu a fost dezvăluită, scrie BBC.

În total, șapte nave și mai multe vehicule subacvatice comandate de la distanță au fost mobilizate în căutarea ce a durat cinci zile și s-a întis pe o suprafață imensă de ocean - aproape 26.000 de kilometri pătrați. Resturile au fost găsite de un submarin canadian operat de la distanță.

Cum arată graficul căutărilor Titanului în Oceanul Atlantic

Graficul făcut public de Garda de Coastă a SUA arată cum au acoperit o suprafață imensă din Oceanul Atlantic navele de căutare. 

Reamintim că un submersibil de adâncime care transporta cinci persoane într-o călătorie către epava veche de un secol a Titanicului a fost găsit în bucăți dintr-o „implozie catastrofală”, care i-a ucis pe toți cei aflați la bord, a anunțat joi Garda de Coastă a SUA, încheindu-se o căutare multinațională de cinci zile a navei.

Citește și: VIDEO La bordul minisubmarinului dispărut în jurul epavei Titanic se află și un miliardar britanic

Un vehicul robotizat de scufundări desfășurat de pe o navă canadiană a descoperit un câmp de resturi de la submersibilul Titan, joi dimineață, pe fundul mării, la aproximativ 1.600 de picioare (488 de metri) de prova Titanicului, la 2 1/2 mile (4 km) sub suprafață, într-un loc îndepărtat al Atlanticului de Nord, a declarat reporterilor contraamiralul de la Paza de Coastă a SUA, John Mauger.

Titan, operat de compania americană OceanGate Expeditions, a dispărut de când și-a pierdut contactul cu nava de sprijin de suprafață, duminică dimineață, la aproximativ o oră și 45 de minute în ceea ce ar fi trebuit să fie o scufundare de două ore la cel mai faimos naufragiu din lume, scrie Reuters

Cinci fragmente din submarin localizate, cinci bărbați au murit

Cinci fragmente majore ale Titanului de 22 de picioare (6,7 metri) au fost localizate în câmpul de resturi rămase de la dezintegrarea sa, inclusiv conul de coadă al navei și două secțiuni ale corpului sub presiune, au spus oficialii Pazei de Coastă. Nu s-a făcut nicio mențiune dacă au fost observate rămășițe umane.

„Câmpul de resturi de aici este în concordanță cu o implozie catastrofală a vehiculului”, a spus Mauger.

Chiar înainte de conferința de presă a Gărzii de Coastă, OceanGate a emis o declarație în care spunea că nu există supraviețuitori printre cei cinci bărbați de la bordul Titanului , inclusiv fondatorul și directorul executiv al companiei, Stockton Rush, care pilota Titanul.

Ceilalți patru erau miliardarul și exploratorul britanic Hamish Harding, 58 de ani; Omul de afaceri născut în Pakistan, Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, și fiul său, Suleman, în vârstă de 19 ani, ambii cetățeni britanici; și oceanograful francez și renumitul expert Titanic Paul-Henri Nargeolet, în vârstă de 77 de ani, care vizitase epava de zeci de ori.

„Acești bărbați au fost adevărați exploratori care împărtășeau un spirit distinct de aventură și o pasiune profundă pentru explorarea și protejarea oceanelor lumii”, a spus compania. „Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și de fiecare membru al familiilor lor în această perioadă tragică.”

Echipele de căutare și personalul de asistență din SUA, Canada, Franța și Marea Britanie au petrecut zile întregi scanând mii de mile pătrate de mări deschise cu avioane și nave pentru orice semn al Titanului.

Acoperirea intensă a căutării în presă la nivel mondial a umbrit în mare măsură consecințele unui dezastru maritim mult mai mare, rezultat din epava unei nave de migranți în largul coastelor Greciei, săptămâna trecută, ucigând sute de oameni.

Sunete din adâncuri

Mauger a spus că este prea devreme pentru a spune când Titan și-a întâlnit soarta. Echipele de căutare au avut geamanduri sonar în apă timp de mai mult de trei zile în zonă fără a detecta niciun zgomot puternic și violent care ar fi fost generat atunci când submersibilul a plodat, a spus Mauger.

Dar poziția câmpului de resturi relativ aproape de epavă și intervalul de timp al ultimei comunicări cu Titanul păreau să sugereze că eșecul a avut loc aproape de sfârșitul coborârii sale duminică.

Marina SUA a recunoscut separat că o analiză a propriilor date acustice a detectat „o anomalie în concordanță cu o implozie sau explozie” în apropierea locației submersibilului atunci când comunicațiile acestuia s-au pierdut.

„Deși nu sunt definitive, aceste informații au fost imediat împărtășite” comandanților misiunii de căutare, a declarat un oficial înalt al Marinei într-o declarație citată pentru prima dată de Wall Street Journal.

Jurnalul, citând oficiali nenumiți ai apărării din SUA, a spus că sunetul a fost captat de un sistem extrem de secret conceput pentru a detecta submarinele inamice.

Regizorul filmului Titanic, regizorul James Cameron: ”Le-am trimis e-mailuri tuturor”

Într-un interviu acordat joi pentru Reuters, regizorul James Cameron , care a regizat filmul premiat cu Oscar „Titanic” și s-a aventurat el însuși la epavă în submersibile, a spus că a aflat despre descoperirile acustice într-o zi și că știa ce înseamnă.

"Le-am trimis e-mailuri tuturor celor pe care îi cunosc și am spus că am pierdut câțiva prieteni. Submarinul a explodat. Este în bucăți chiar acum. Am trimis asta luni dimineață", a povestit el.

Citește și: James Cameron, despre implozia submersibilului Titan: Este pe fundul apei în bucăți. Știam de luni

Geamanduri sonar aruncate de aeronave au captat câteva sunete marți și miercuri care au oferit temporar speranța că Titanul este încă intact și că ocupanții săi erau în viață și încercau să comunice lovind în carenă.

Dar oficialii au spus că analiza sunetului a fost neconcludentă și că zgomotele au emis probabil din altceva.

„Nu pare să existe nicio legătură între zgomote și locația de pe fundul mării”, a spus Mauger joi.

Căutați de vehicule marine cu telecomandă

Ambarcațiunile robotizate de pe fundul mării vor continua să adune dovezi, a spus Mauger, dar nu este clar dacă recuperarea rămășițelor victimelor va fi posibilă, având în vedere natura accidentului și condițiile extreme la acele adâncimi.

„Vom începe să demobilizăm personalul și navele de la fața locului în următoarele 24 de ore”, a spus amiralul.

Căutarea devenise din ce în ce mai disperată joi, când era de așteptat ca rezerva de aer estimată a submersibilului de 96 de ore să se epuizeze dacă Titanul era încă intact, o numărătoare inversă care s-a dovedit irelevantă.

RMS Titanic, care a lovit un aisberg și s-a scufundat în timpul călătoriei sale inaugurale în 1912, ucigând peste 1.500 de oameni la bord, se află la aproximativ 900 de mile (1.450 km) est de Cape Cod, Massachusetts și la 400 de mile (640 km) la sud de St. John's, Newfoundland.

Citește și: VIDEO Anunț dramatic despre submarinul dispărut în Atlantic. Au fost descoperite resturi ale epavei

Expediția subacvatică la epavă, pe care OceanGate o operează din 2021, a costat 250.000 de dolari de persoană, potrivit site-ului companiei.

Întrebările cu privire la siguranța Titanului au fost ridicate în 2018 în timpul unui simpozion al experților din industria submersibilelor și într-un proces al fostului șef al operațiunilor marine al OceanGate, care a fost soluționat mai târziu în acel an.

Căutarea amplă a acoperit peste 10.000 de mile pătrate de ocean. Joi, desfășurarea a două vehicule robot specializate de adâncime a extins căutarea mai departe în adâncurile oceanului, unde presiunea imensă și întunericul negru ca beznă au complicat misiunea.

Soarta submersibilului turistic a captat atenția globală în parte datorită mitologiei din jurul Titanicului. Linia britanică „nescufundabilă” de pasageri a inspirat atât relatări de non-ficțiune, cât și de ficțiune timp de un secol, inclusiv filmul de succes „Titanic” din 1997, care a reaprins interesul popular pentru poveste.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te