„Operațiunea Kursk” . Ucrainenii au cucerit 1.000 km² din Rusia. Se dărâmă imperiul lui Putin?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.08.2024 - 09:40
„Operațiunea Kursk” . Ucrainenii au cucerit 1.000 km² din Rusia. Se dărâmă imperiul lui Putin? - Foto: Facebook/Volodimir Zelesnki - Caracter ilustrativ
„Operațiunea Kursk” . Ucrainenii au cucerit 1.000 km² din Rusia. Se dărâmă imperiul lui Putin? - Foto: Facebook/Volodimir Zelesnki - Caracter ilustrativ

„Operațiunea Kursk” . Pentru prima dată din 1944, teritoriul rusesc se află sub ocupație. După începerea invaziei majore de la Kursk la 6 august, Ucraina a capturat aproximativ 1.000 km² de teritoriu rusesc, o reușită similară cu cea a trupelor ruse în Ucraina din octombrie 2023.

SHARE

Ceea ce se va întâmpla în continuare va depinde de obiectivele operațiunii Ucrainei și de deciziile Rusiei cu privire la modul în care își va reuni forțele pentru a o contracara.

„Operațiunea Kursk” . Ucrainenii au cucerit 1.000 km² din Rusia. Se dărâmă imperiul lui Putin?

Dar evenimentele recente sunt importante din cauza a ceea ce ne spun despre război și despre Rusia, precum și despre impactul lor asupra diplomației mai largi a conflictului.

Sensul războiului

Invazia Ucrainei demonstrează imprevizibilitatea războiului modern.

Narațiunea dominantă - conform căreia Ucraina încerca să împiedice avansul constant al Rusiei în Donbas și avea puține șanse de succes în continuare - a fost din nou perturbată.

În timp ce poziția Ucrainei în Donbas rămâne amenințată, forțele sale au preluat inițiativa cu o operațiune militară comună îndrăzneață și bine executată în Rusia.

Ucraina a realizat o surpriză strategică și operațională completă - infirmând ideea că vehiculele aeriene fără pilot (UAV) au făcut câmpul de luptă prea transparent pentru a obține un astfel de succes.

Citește și: Armata Transnistriei își echipează tancurile T-64BV cu „grătare” antidrone. De cine îi este frică?

Capacitatea Ucrainei de a face mișcări ingenioase și neașteptate este neschimbată și continuă ceea ce demonstrează în mod regulat în Marea Neagră.

De asemenea, încurcă presupunerea că comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei Oleksandr Sirski, numit în luna februarie a acestui an, se va dovedi a fi mai conservator și mai „sovietic” decât predecesorul său Valeri Zaluzhni.

Ucraina a fost în mod constant mai numeroasă decât Rusia în război. În schimb, dacă Rusia a obținut succese, aceasta s-a datorat masei mai mari, nu abilității.

Citește și: SUA blochează Ucraina să folosească rachetele britanice Storm Shadow pe teritoriul Rusiei

Competiția inteligenței în ambele sensuri este în favoarea Ucrainei. Acest lucru infirmă zicala atribuită lui Vladimir Lenin conform căreia cantitatea are propria calitate.

Răspunsul Rusiei

Kremlinul, vizibil bulversat și agitat pare jenat în timp ce improvizează un răspuns politic și militar pentru a respinge ofensiva ucraineană din Kursk. Se pot distinge trei trăsături caracteristice.

În primul rând, în loc să mobilizeze populația împotriva amenințării la adresa patriei, Kremlinul încearcă să minimalizeze importanța invaziei.

Șeful Statului Major General, Valery Gerasimov, a raportat inițial că armata ucraineană a angajat mai puțin de 1.000 de persoane - o zecime din numărul real probabil.

Parlamentarilor li s-ar fi spus să nu menționeze invazia în public. Această reticență de a utiliza retorica care a mobilizat apărarea împotriva Ucrainei contrastează puternic cu mesajele isterice despre „demilitarizare și denazificare” care au fost utilizate pentru a justifica invazia Rusiei din februarie 2022.

Citește și: Ucraina afirmă că îşi consolidează poziţiile în regiunea rusă Kursk

În absența unui semnal clar de sus, mass-media ruse, în ciuda restricțiilor stricte privind acoperirea evenimentelor, și-au exprimat respectul pentru curajul Ucrainei.

De asemenea, acestea relatează despre indignarea evacuaților locali (peste 15% din populația regiunii Kursk, precum și o parte din Belgorod) împotriva Kremlinului. Invazia nu a provocat un val de fervoare patriotică.

În al doilea rând, în legătură cu aceasta, Kremlinul a anunțat o „operațiune antiteroristă” în regiunile de frontieră Belgorod, Briansk și Kursk.

Puterile acordate autorităților - cum ar fi dreptul de a intra în case, de a confisca vehicule și de a spori supravegherea - sunt concepute pentru a face față amenințărilor interne, nu unui atac militar major, pentru care legea marțială este răspunsul logic.

Chiar și în fața invaziei și ocupației, președintele rus Vladimir Putin rămâne hotărât să prezinte conflictul mai degrabă ca o „operațiune militară specială” decât ca un război. El a folosit termeni vagi, nemilitari - „situație”, „evenimente” - pentru a descrie invazia din Ucraina.

În al treilea rând, în timp ce adună forțe pentru a contracara invazia Ucrainei, Rusia face tot posibilul pentru a evita retragerea unităților din propria ofensivă din Donbas.

În schimb, forțează recruții din Kursk să semneze contracte militare și îi trimite să lupte. Putin aduce, de asemenea, recruți din Murmansk, în nordul îndepărtat, unități din Kaliningrad și alte resurse. În prezent, Rusia crede că poate conține amenințarea pe propriul teritoriu fără a-și pune în pericol cel mai important obiectiv din Ucraina.

Consecințe diplomatice

Invazia Ucrainei și răspunsul Rusiei ar putea modela percepția Occidentului asupra ambelor țări și modul în care va rezolva conflictul dintre cele două părți.

Succesul operațiunii ucrainene nu numai că a întărit moralul societății și al armatei, dar a arătat și susținătorilor internaționali ai Ucrainei că aceasta este departe de a fi epuizată, că încă mai poate face progrese îndrăznețe și că nu este dispusă să fie presată să accepte o soluție de pace care ar lăsa-o permanent mai slabă.

În plus, Ucraina a realizat acest lucru prin desfășurarea unor operațiuni militare majore cu sisteme de arme occidentale pe teritoriul Rusiei.

Moscova a susținut că Occidentul se află în spatele invaziei, dar nu a escaladat în cuvinte sau acțiuni.

Acest lucru slăbește argumentul că Occidentul trebuie să adere la „liniile roșii” rusești în sprijinul său pentru Ucraina, inclusiv prin impunerea de restricții privind utilizarea armelor pe care le furnizează.

Pe scurt, Occidentul poate deveni mai puțin sceptic cu privire la rezistența Ucrainei și mai puțin temător de escaladarea Rusiei.

Ce urmează?

Invazia creează o nouă dinamică în război. Ambele părți fac alegeri care implică riscuri ridicate.

Ucraina crede că poate direcționa o parte din cele mai bune forțe ale sale către această ocupație, împiedicând trupele ruse să pătrundă în Donbas.

Rusia crede că poate descuraja o invazie fără a deturna forțe semnificative de la ofensiva sa. Ambele părți se pot înșela. Rezultatul atârnă în balanță.

În ceea ce privește Rusia, aceste evenimente au evidențiat ironia și paradoxul. Ironia este că Putin a ajuns la putere declanșând un război în Cecenia pentru a restabili suveranitatea asupra teritoriului rus. După ce a făcut din motto-ul președinției sale restaurarea unui stat puternic, el conduce acum o țară care a pierdut din nou controlul asupra teritoriului.

Paradoxul este că Putin, care a folosit în mod repetat cuvinte amenințătoare și escaladante cu privire la războiul din Ucraina, nu a făcut acest lucru ca răspuns la invazia Rusiei.

Deși el crede că Ucraina încearcă să „distrugă unitatea, coeziunea societății ruse”, eșecul său de a mobiliza opinia publică ca răspuns sugerează că poate nu are încredere în această coeziune.

Aceasta nu este o criză de aceeași amploare ca marșul Grupului „Wagner” asupra Moscovei în iunie 2023, când discursul public panicat al lui Putin a sugerat prăbușirea completă a anului 1917. Dar acest pas îndrăzneț al Ucrainei aduce războiul acasă la ruși. Este exact ceea ce Kremlinul a încercat să evite.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te