Armata Transnistriei își echipează tancurile T-64BV cu „grătare” antidrone.
O fotografie publicată de Ministerul Apărării al Transnistriei arată două tancuri T-64BV din batalionul de tancuri al Brigăzii 1 de Infanterie Motorizată de Gărzi, cu turnurile lor acoperite cu „grătare” speciale.
Având în vedere că Transnistria nu este în război cu nimeni, această modernizare apare nejustificată. Republica separatistă are tancuri foarte puține - 12 vehicule de luptă active și 5 de rezervă.
Armata Transnistriei își echipează tancurile T-64BV cu „grătare” antidrone
Batalionul de tancuri este staționat în satul Vladimirovca, la doar patru kilometri de granița cu Ucraina.
Nu este clar ce a determinat comanda formațiunilor armate ale PMR să efectueze o astfel de modernizare, dar se poate presupune că are legătură cu atacurile de drone kamikaze neidentificate care au avut loc în primăvară.
Primul atac a avut loc la 17 martie, când o dronă kamikaze a atacat un elicopter Mi-8 pe teritoriul unei unități militare de pe aerodromul de la Tiraspol.
În urma loviturii directe, elicopterul a fost complet distrus. La 5 aprilie, o dronă kamikaze a atacat o unitate militară din raionul Rîbnița. Ținta a fost singurul radar din Transnistria, P-12 Ienisei, care a suferit avarii.
La locul exploziei a fost creat un crater și nu au existat victime în rândul personalului.
Militarnyi a raportat anterior că și Belarus și-a echipat T-72B-urile cu grătare.
Activiștii proruși și susținătorii lor de la Kremlin sunt foarte îngrijorați de asistența militară acordată Moldovei de către SUA și se tem de o intervenție a României.
Citește și: DELIR la Moscova: România se înarmează ca să absoarbă Moldova și să alunge Rusia din Transnistria
Rusia are 1.500 de soldați în Transnistria, o fâșie între Moldova și Ucraina care s-a autodeclarat republică.
Moldova s-a pregătit pentru scenarii dramatice.
Citește și: Amenințare fără precedent a Rusiei. „Se vrea anexarea Moldovei la România! Folosesc metoda Ucrainei”
Peste 5.000 de militari și 320 de echipamente din șapte state aliate și partenere au participat în mai la Exercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24, desfășurat în România de către U.S. Army Europe and Africa (USAREUR-AF).
Swift Response face parte din Steadfast Defender 24, cel mai mare exercițiu militar al NATO de la Războiul Rece.
Este un exercițiu dinamic, condus de armata SUA, Europa și Africa, ce se desfășoară în toată Europa, de la țările baltice la Balcani.
Acesta se concentrează pe capacitatea forțelor aeriene aliate de a răspunde rapid și eficient la crize, iar Kremlinul vede în exercițiile de desant o posibilă operațiune militară de preluare a Moldovei împreună cu Transnistria și Găgăuzia care au i-au cerut ajutor lui Putin.