SUA blochează Ucraina să folosească rachetele britanice Storm Shadow pe teritoriul Rusiei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.08.2024 - 17:57
SUA blochează Ucraina să folosească rachetele Storm Shadow pe teritoriul Rusiei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
SUA blochează Ucraina să folosească rachetele Storm Shadow pe teritoriul Rusiei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA blochează Ucraina să folosească rachetele britanice Storm Shadow pe teritoriul Rusiei. Washingtonul blochează efectiv cererea Marii Britanii ca Kievul să folosească rachete Storm Shadow împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei, potrivit rapoartelor recente.

SHARE

SUA blochează Ucraina să folosească rachetele britanice Storm Shadow pe teritoriul Rusiei.

În ciuda apelurilor repetate din partea Ucrainei, Statele Unite au impus restricții privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune, cum ar fi rachetele ATACMS și Storm Shadow.

SUA blochează Ucraina să folosească rachetele britanice Storm Shadow pe teritoriul Rusiei

Aceste restricții previn loviturile profunde în interiorul Rusiei, o strategie menită să evite escaladarea ulterioară a războiului.

Armata ucraineană a întreprins recent o incursiune majoră în regiunea Kursk a Rusiei. Această operațiune, care a început cu peste o săptămână în urmă, a avut ca rezultat preluarea controlului unor porțiuni substanțiale din două districte ale regiunii.

Potrivit The Times, Marea Britanie a abordat SUA în urmă cu o lună cu o cerere de ridicare a restricțiilor asupra armelor cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei.

Cererea nu a primit încă un răspuns, efectiv blocat în cadrul procesului decizional al SUA. O sursă din guvernul Regatului Unit a descris această întârziere ca fiind o problemă „blocată în sistemul lor”, potrivit Eurasian Times.

O altă sursă a confirmat că discuțiile cu privire la rachetele Storm Shadow sunt încă în desfășurare cu națiunile aliate, în timp ce o a treia sursă de apărare a caracterizat situația ca parte a unui „proces de rutină al SUA”.

Oficialii britanici suspectează că SUA așteaptă să evalueze impactul acțiunilor Ucrainei în Oblastul Kursk înainte de a lua o decizie finală în această privință.

Un reprezentant anonim al Comitetului de Apărare al Radei Supreme a Ucrainei a indicat pentru The Times că restricțiile impuse de aliații occidentali au obligat Ucraina să desfășoare operațiuni pe teritoriul Rusiei.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat permisiunea de a folosi rachetele americane ATACMS și britanice Storm Shadow pentru lovituri în adâncurile Rusiei, dar a fost refuzat constant.

Citește și: Cum au fost aruncate în aer negocieri de încetare a focului Rusia - Ucraina de ofensiva din Kursk?

Rachetele Storm Shadow, cu o rază de acțiune de până la 250 de kilometri, sunt capabile să vizeze instalațiile militare din adâncul Rusiei, care sunt vitale pentru eforturile militare ale Moscovei în Ucraina.

Sabrina Singh, purtătorul de cuvânt adjunct al Pentagonului, a recunoscut în timpul unui briefing recent că SUA este îngrijorată de potențialul de escaladare în cazul în care Ucraina ar folosi arme cu rază lungă.

Singh a sugerat, de asemenea, că astfel de arme ar putea să nu fie necesare pentru ca Ucraina să-și atingă obiectivele de eliberare a teritoriului său.

Citește și: Pericol nuclear? Incendiu, la turnul de răcire al centralei atomice de la Zaporojie, ocupată de ruși

Washingtonul se confruntă cu ramificațiile atacului surprinzător al Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei, pe măsură ce întreaga strategie a președintelui Volodimir Zelenski devine mai clară.

Oficialii americani analizează cu atenție modul în care această incursiune bruscă ar putea modifica peisajul politic și militar al conflictului și implicațiile sale pentru politicile în evoluție ale Washingtonului privind utilizarea armelor furnizate de americani.

Raidul neașteptat, care i-a luat prin surprindere atât pe liderii ruși, cât și pe cei occidentali, subliniază o provocare critică pentru apărarea Ucrainei, susținută de Occident.

Președintele Joe Biden și-a propus să sprijine Kievul în rezistența împotriva invaziei Rusiei, evitând în același timp orice acțiuni care ar putea duce la escaladarea directă a americanilor cu Moscova.

Având în vedere eforturile președintelui Vladimir Putin de a încadra conflictul ca o luptă între Rusia și Occident, administrația Biden a fost prudentă în politica sa, străduindu-se să limiteze implicarea SUA pentru a preveni escaladarea ulterioară și a sprijini Ucraina fără a amplifica conflictul.

Se pare că SUA au optat împotriva permiterii desfășurării de rachete ATACMS (Army Tactical Missile System) pentru atacurile din Kursk. Cu toate acestea, motivul declarat este îngrijorarea cu privire la disponibilitatea limitată a acestor arme cu rază lungă de acțiune.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te