În viitorul apropiat criza "va duce probabil la presiuni masive descendente asupra salariilor. În timp ce salariile au scăzut sau au crescut mult mai lent în două treimi din ţările pentru care sunt disponibile datele, în restul de o treime creşterea salariilor a fost cauzată în mare măsură de concedierea multor angajaţi cu slujbe prost plătite, ceea ce a influenţat nivelul mediu al salarizării", potrivit raportului instituţiei cu sediul la Geneva, arată Agerpres.
Fără subvenţii, cum ar fi schemele de sprijinire a locurilor de muncă în timpul pandemiei, femeile şi-ar fi pierdut 8,1% din salarii în trimestrul doi din 2020, în timp ce bărbaţii 5,4%, pe baza eşantionului din 28 de ţări europene.
Cei cu calificare scăzută au pierdut mai multe ore lucrătoare decât cei cu calificare ridicată şi cu funcţii de conducere, apreciază Organizaţia Internaţională a Muncii.
"Această creştere a inegalităţii creată de criza provocată de pandemie ameninţă eforturile de luptă împotriva sărăciei, iar instabilitatea socială şi economică ar fi devastatoare", a avertizat directorul general al OIM, Guy Ryder.