O femeie, plătită să nu facă nimic timp de 20 de ani. De ce și-a dat compania în judecată?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 18.06.2024 - 09:35
O femeie, plătită să nu facă nimic timp de 20 de ani - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

O femeie, plătită să nu facă nimic timp de 20 de ani. Totuși, aceasta și-a dat în judecată angajatorul, o cunoscută companie din domeniul telecomunicațiilor. Care e fost motivul surprinzătoarei decizii?

SHARE

O femeie, plătită să nu facă nimic timp de 20 de ani. O franțuzoaică a dat în judecată gigantul din domeniul telecomunicațiilor Orange pentru „hărțuire morală și discriminare la locul de muncă”, acuzând compania că a plătit-o timp de 20 de ani fără a-i da nicio sarcină de serviciu. Care a fost motivul din spatele surprinzătoarei decizii?

O femeie, plătită să nu facă nimic timp de 20 de ani. De ce și-a dat compania în judecată?

Laurence Van Wassenhove a fost recrutată ca funcționar public de către compania de stat France Telecom, în 1993,, înainte ca societatea să fie preluată de Orange.

Angajatorul său inițial știa că era hemiplegică - ea ce înseamnă o paralizie parțială a feței și a membrelor - de la naștere și că suferea de epilepsie și i-a oferit un post adaptat la condițiile sale medicale.

Ea a lucrat ca secretară și în departamentul de resurse umane până în 2002, când a cerut să fie transferată într-o altă regiune din Franța.

Citește și: Clienții nu vor mai putea retrage numerar la casele de marcat. Supermarketurile renunță la serviciu

Cererea sa a fost aprobată, dar noul loc de muncă nu era adaptat la nevoile sale, iar un raport de medicina muncii a confirmat că postul nu era potrivit pentru ea.

Angajata este diagnosticată cu hemiplegie și epilepsie

În ciuda acestui fapt, Orange nu ar fi făcut nicio adaptare la locul de muncă, preferând să îi plătească salariul integral pentru următorii 20 de ani, fără a-i oferi nimic de făcut.

În ciuda eforturilor companiei de a o ignora pe Van Wassenhove, femeia cu dizabilități a făcut tot posibilul să raporteze situația guvernului și Înaltei Autorități pentru Combaterea Discriminării.

În 2015, un mediator numit de Orange a fost mandatat să rezolve situația, însă lucrurile nu s-au îmbunătățit deloc, deoarece compania a continuat să o plătească fără a-i atribui vreo sarcină.

Avocații femeii susțin că gigantul telecom a încercat astfel să o constrângă să renunțe la locul de muncă.

Citește și: CEC Bank lansează un serviciu de plăţi cu telefonul mobil, fără card bancar

„Preferă să o plătească decât să o pună să muncească”, a declarat avocatul lui Laurence, adăugând că ea a depus o plângere împotriva companiei și a patru dintre managerii acesteia pentru „hărțuire morală și discriminare la locul de muncă legate de starea ei de sănătate”.

„Munca pentru o persoană cu dizabilități înseamnă să aibă un loc în societate, recunoaștere, legături sociale care se creează”, a declarat avocatul femeii.

În acest caz, Laurence Van Wassenhove a fost privată de toate acestea, fiind „pusă într-un sertar” timp de 20 de ani, în speranța că va demisiona, a mai menționat acesta.

Ziarul francez La Dépêche a contactat Orange în legătură cu cazul lui Van Wassnehove, iar compania a declarat că a făcut tot posibilul pentru a se asigura că femeia a lucrat în cele mai bune condiții posibile.

De asemenea, gigantul telecomunicațiilor a susținut că a ținut cont de „situația socială personală” a femeii și că i-a plătit acesteia salariul integral în mod continuu, plus mai multe ajutoare nerambursabile.

„O revenire la locul de muncă în posturi adaptate” ar fi fost, de asemenea, planificată, dar nu s-a materializat niciodată, deoarece angajata se afla în mod regulat în concediu medical.

Un alt caz asemănător a fost înregistrat tot în Franța, în urmă cu patru ani, când un bărbat și-a dat în judecată angajatorul din cauza unui loc de muncă plictisitor care, în cele din urmă, l-a făcut să intre în depresie.

Citește și: Orange România cumpără pachetul majoritar Telekom Romania Communications cu 268 mil. €

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te