Într-un comunicat, guvernul bolivian informează că doreşte "restabilirea relaţiilor diplomatice afectate de guvernul de facto anterior" condus de preşedintele interimar conservator Jeanine Anez.
Într-o postare pe Twitter, Luis Arce a spus că restabileşte relaţiile bilaterale cu Venezuela "pentru a întări legăturile strategice pentru binele popoarelor noastre". El a mai afirmat că acelaşi lucru este în curs şi cu partenerii iranieni: aceştia "sunt întotdeauna bineveniţi în Bolivia. Vom continua să consolidăm proiecte comune".
Ministrul de externe iranian Javad Zarif a participat duminică la ceremonia de depunere a jurământului a preşedintelui Arce.
Venezuela şi Iranul au fost aliaţi importanţi ai fostului preşedinte bolivian Evo Morales nevoit să demisioneze anul trecut ca urmare a presiunilor generate de un scrutin electoral controversat.
Evo Morales intenţiona să stabilească cu Iranul un parteneriat pentru exploatarea bogatelor zăcăminte de litiu ale Boliviei şi critica alături de preşedintele venezuelan Nicolas Maduro amestecul SUA în regiune.
La câteva zile însă după ce Anez a preluat puterea în noiembrie anul trecut, diplomaţii venezueleni şi medicii cubanezi au fost expulzaţi pe fondul acuzaţiilor guvernului interimar că au instigat tulburări sociale după plecarea lui Morales.
Luni, Evo Morales s-a întors în Bolivia din exilul argentinian şi miercuri a participat la o ceremonie de sărbătorire a revenirii sale în Chimore, oraş din provincia sa natală Chapare.
Într-un discurs pronunţat cu această ocazie, Morales a cerut statelor latino-americane să îşi menţină suveranitatea asupra resurselor naturale."Occidentul, adică ţările industrializate, ne vor pe noi latino-americanii doar pentru a le garanta materiile prime".
Preşedintele Luis Arce nu a participat la acest eveniment şi deocamdată nu a menţionat în public întoarcerea lui Morales, despre care a spus că nu va juca rol în guvernul său.