Nouă tancuri Abrams ale SUA au distrus 47 de tancuri rusești și 34 vehicule blindate în 30 minute

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.05.2023 - 14:08
Tancuri Abrams, în acțiune - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

La sfârșitul verii sau în toamnă, Kievul așteaptă cele 31 de tancuri M1A2 Abrams promise de Washington. La prima vedere, acest număr de tancuri promis, nu impresionează. Dar, trebuie privit din altă perspectivă. Iar Ucraina poate învăța din lecția irakiană.

SHARE

Mulți experți, inclusiv cei de la bulgarianmilitary.com, au vorbit despre numărul mare de tancuri de care dispune Rusia. Mulți experți au dat tancurilor rusești un avantaj față de Abrams-ul american.

Este timpul să privim din alt unghi așteptata bătălie dintre blindatele americane și cele rusești. Un număr mai mare de oameni nu înseamnă întotdeauna superioritate. Istoria amintește cazuri care sprijină această afirmație.

Citește și: Mercenarii Wagner i-au atacat pe americani în Siria. Au pierdut 350 oameni și artileria grea

Bătălia bătăliilor, sau "cea mai importantă bătălie cu tancuri" din istoria recentă, este exact exemplul pe care Ucraina ar trebui să îl studieze. Este o lecție de tactică și o oportunitate pentru Kiev de a da o lovitură memorabilă. Este vorba despre bătălia de la 73 Easting

26 februarie 1991


Ziua de 26 februarie 1991 va rămâne în istoria americană, precum și în istoria irakiană. Războiul din Golf era în desfășurare. Nouă tancuri M1A1 Abrams, 12 vehicule de luptă M3A2 Bradley și 120 de infanteriști urmau să efectueze recunoașteri. Ordinul venit de la Pentagon era să nu se angajeze în luptă directă. 

Această unitate de luptă americană a fost condusă de căpitanul H.R. McMaster. În manevre similare, forțele terestre sunt sprijinite de aviație. Avioanele A-10 și elicopterele oferă sprijin, dar mult mai puțin decât se așteptau. Motivul - în aceeași zi, o furtună de nisip a făcut ravagii în regiune. Elicopterele au dificultăți de operare în astfel de condiții. Vizibilitatea este, de asemenea, sever limitată.

Citește și: VIDEO Marea Britanie a livrat Ucrainei rachetele devastatoare Storm Shadow pentru atacuri în Crimeea

Fie din cauza vremii nefavorabile, fie din cauza interpretării greșite a coordonatelor, oamenii lui McMaster se îndreaptă de fapt puțin mai la nord. Astfel, ei ajung în imediata apropiere a unei tabere de antrenament.

Divizia a 10-a blindată a armatei irakiene este staționată acolo. Aceasta este renumită ca fiind una dintre cele mai numeroase și bine antrenate divizii de tancuri din Irak. Și dacă forțele americane au primit ordin să nu se angajeze, divizia a 10-a blindată a primit ordin să oprească înaintarea americană.

Tacticile lui Mohammed

Maiorul Mohammed a fost liderul tancurilor irakiene în acea zi. Rapoartele americane indică faptul că soldații irakieni cunoșteau foarte bine terenul din zonă. Mulți experți spun apoi că această regiune anume este potrivită pentru tancurile irakiene.

Tancurile și infanteria lui Mohammed se află într-o poziție defensivă. Mai mult, s-au antrenat în ultimele săptămâni, ceea ce înseamnă că au fost construite adăposturi. În apropierea lor se află un sat în care se află mai multe tunuri antiaeriene ZSU-23-4 "Shilka". Aceste tunuri au ghidare radar.

Fortificat și între clădiri, Mohammed spera să-i împrăștie pe americani spre nord. Mohammed a desfășurat 18 tancuri de luptă T-72 într-un cerc la o distanță de aproximativ trei mii de metri. Satul a fost minat. Cele 18 tancuri urmau să-i oprească pe americani.

Începutul

Trebuie remarcată o diferență majoră: în ciuda teritoriului necunoscut, americanii știu foarte bine unde merg și ce obstacole ascunde terenul. Abrams și Bradley sunt echipate cu senzori și sisteme electro-optice avansate.

Primul Bradley lovește trei tancuri din lanț - primul, al doilea și al treilea de pe flancul drept. În același timp, din clădirile din sat a început focul de ripostă. McMaster ordonă tuturor celor nouă tancuri să atace clădirile și adăposturile. În doar câteva minute, clădirile sunt distruse.

Tancurile sunt lăsate fără acoperire. Începe o bătălie între tandemurile Bradley/Abrams și T-72, T-62 și T-55 irakiene. Nouă tancuri împotriva a aproape 50 de tancuri sovietice.

Cu toate acestea, americanii sunt exacți. Turelele tancurilor sovietice ale armatei irakiene încep să zboare. Motivul - echipajele tancurilor americane știu că, spre deosebire de Abrams-ul lor, tancurile sovietice transportă 40 de obuze depozitate în partea din spate a turelei. Orice lovitură în turela tancurilor sovietice duce la smulgerea turelei după o explozie puternică.

Comandantul american a crezut că era timpul ca Bradley să se retragă din luptă. El ordonă vehiculelor de luptă să încetinească și trimite cele nouă tancuri Abrams. Aceste nouă sunt întâmpinate de cinci tancuri sovietice, unul lângă altul. În spatele lor se află alte trei.

Primul dintre cele opt tancuri Abrams nu așteaptă o a doua invitație. Echipajul tancului decide să schimbe încărcătura. Ei pun proiectilul M829A1 - un proiectil stabilizat cu aripioare și un penetrator cu uraniu sărăcit. Primul tanc irakian a fost lovit cu o viteză a proiectilului de 3.500 de mile pe oră la o distanță de 1.420 de metri. Trei secunde mai târziu, cel de-al doilea tanc irakian din linie a fost de asemenea lovit de primul tanc american. În acest tanc nu se afla oricine, ci comandantul unității - căpitanul McMaster.

A urmat focul tancurilor irakiene, iar grupul american a fost forțat să se disperseze. Tancul lui McMaster urcă pe o creastă de nisip și domină locația unde se află încă 39 de tancuri irakiene și 54 de vehicule blindate.

Bătălia de la 70 Easting


Bătălia de la 70 Easting se desfășura deja de mult timp, dar în acest moment McMaster. Dacă decide să avanseze, este o încălcare a unui ordin direct. Dar dacă se retrage, lasă expuse trupele americane care vin după ei. În acest moment, T-72 putea să tragă în siguranță asupra trupelor americane, deoarece acestea se aflau în raza de acțiune a tancului.

McMaster a decis să acționeze și a început o luptă aprigă între tancuri. În același timp, Bradley-urile au decis să ajute tancurile și, cu ajutorul echipamentelor de precizie, au reușit să neutralizeze sistemele de rachete antiaeriene Shilka din sat.

În timp ce toate acestea se întâmplă, Abrams-urile americane au distrus deja 15 tancuri T-72. Obuzele irakienilor nu pot obține niciun rezultat. Proiectilele pur și simplu ricoșează în blindaje fără a le deteriora.

În 23 de minute, oamenii lui McMaster au distrus 47 de tancuri și 34 de vehicule blindate. Americanii nu au pierdut niciun tanc, niciun Bradley, nicio armă, platformă sau echipament de orice fel în această bătălie de o jumătate de oră.

Ucraina nu este un război din Golf


În prezent, atât tancurile americane, cât și cele rusești sunt bine echipate, cu senzori și sisteme de control al focului. 

Cu toate acestea, războiul din Ucraina este radical diferit față de Războiul din Golf. În primul rând - Ucraina are nevoie de mulți bani. Aceste tancuri sunt arme excelente, chiar superioare, dacă sunt operate de o țară bogată. Un Abrams are nevoie de 10 galoane de combustibil la pornire și între 2 și 10 galoane pe kilometru.

Există 3.000 de tancuri M1 în stoc, dar SUA se abțin de la livrarea către Ucraina Această diferență ne conduce la cea de-a doua - logistica. În Irak, 35 de țări au fost de partea SUA. Coaliția a pășit în interiorul țării. 3.100 de tancuri Abrams au fost apoi desfășurate de americani. În Ucraina luptă doar ucrainenii și rușii. Nu există niciun ajutor direct în interiorul țării. Cel puțin nu atât de mare pe cât ar fi cerințele. Nu există logistica necesară pentru a fi orice fel de garanție.

Ucrainenii ar trebui să învețe din bătălia de la 70 Easting. În ciuda defectelor și a neconcordanțelor dintre cele două câmpuri de luptă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te