Nouă frontieră spațială: sondă NASA lansată pentru a explora oceane ascunse ale satelitului Europa

DE Elena Petrescu | Actualizat: 14.10.2024 - 21:06
Nouă frontieră spațială: sondă NASA lansată pentru a explora oceane ascunse ale satelitului Europa  - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)
Nouă frontieră spațială: sondă NASA lansată pentru a explora oceane ascunse ale satelitului Europa - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

Nouă frontieră spațială: sondă NASA lansată pentru a explora oceane ascunse ale satelitului Europa. Europa Clipper, o sondă robotică alimentată cu energie solară a fost lansată la bordul unei rachete Falcon Heavy a companiei SpaceX de la Centrul Spaţial Kennedy.

SHARE

O sondă NASA a decolat luni din Statele Unite spre Europa, un satelit al planetei Jupiter şi totodată unul dintre cele mai promiţătoare locuri din Sistemul Solar care ar putea găzdui viaţă, pentru a afla dacă această lume acoperită de gheaţă, unde se crede că există un vast ocean subteran, este locuibilă, informează AFP.

Nouă frontieră spațială: sondă NASA lansată pentru a explora oceane ascunse ale satelitului Europa 

Europa Clipper, o sondă robotică alimentată cu energie solară, construită de NASA, a fost lansată la bordul unei rachete Falcon Heavy a companiei SpaceX de la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida.

După ce va parcurge o distanţă de 2,9 miliarde de kilometri, la finalul unei călătorii care va dura circa cinci ani şi jumătate, Europa Clipper se va plasa pe orbita planetei Jupiter în 2030.

CItește și: „Creierul” satelitului Hera, dezvoltat la București. Ce misiune esențială pentru Pământ are

Oamenii de ştiinţă sunt interesaţi în special de oceanul cu apă sărată lichidă care se află, potrivit unor observaţii anterioare, sub crusta de gheaţă a satelitului natural Europa.

''Există dovezi foarte solide că ingredientele necesare vieţii există pe Europa. Dar trebuie să mergem acolo ca să aflăm'', a declarat cercetătorul planetar Bonnie Buratti, din cadrul Jet Propulsion Laboratory al NASA, coordonatorul adjunct al proiectului ştiinţific al misiunii.

Europa Clipper este cea mai mare sondă construită vreodată de NASA pentru o misiune planetară. Are o lungime de circa 30,5 metri, o lăţime de 17,6 metri şi cântăreşte aproximativ 6.000 de kilograme.

Citește și: Premieră mondială. Franța a stabilit primele comunicații laser „spațiu-pământ” din lume

Este mai mare decât un teren de baschet graţie panourilor sale solare impresionante, care captează lumina solară pentru a alimenta instrumentele ştiinţifice, dispozitivele electronice şi alte subsisteme de la bordul său.

Sonda americană urmează să zboare pe lângă planeta Marte, apoi va reveni în proximitatea Terrei, folosind gravitaţia fiecărei planete pentru a-şi amplifica elanul, asemenea unei praştii.

Are trei obiective ştiinţifice principale: estimarea grosimii stratului de gheaţă exterior de pe Europa, precum şi a interacţiunilor acestuia cu lichidul de dedesubt, aflarea compoziţiei acestui satelit natural şi determinarea geologiei sale. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te